secundair logo knw 1

Veetelt in Eritrea I foto: Silvia de Giovanni via Pixabay

De Hoorn van Afrika kampt sinds 2,5 jaar met een extreme droogte. Uit onderzoek van de World Weather Attribution waaraan Nederlandse wetenschappers meewerkten, blijkt dat dit mede het gevolg is van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Hierdoor is de droogte veel sterker en ook veel waarschijnlijker – honderd keer volgens een conservatieve schatting – geworden.

Het gaat om de ergste droogte sinds veertig jaar waardoor Ethiopië, Eritrea, Somalië, Djibouti, Kenia en Soedan worden getroffen. In alle vijf regenperiodes sinds oktober 2020 is er weinig regen gevallen. De droogte is alleen onderbroken door korte hevige regenval die zorgde voor plotselinge overstromingen. Dit heeft geleid tot mislukte oogsten, sterfte van vee, grote watertekorten en extra conflicten. Miljoenen mensen worden bedreigd met hongersnood.

Sterke toename van verdamping
In hun studie hebben wetenschappers van World Weather Attribution de regenval geanalyseerd in de meest getroffen regio in de zuidelijke Hoorn van Afrika (delen van Ethiopië, Eritrea en Kenia). Zij concluderen dat de uitzonderlijke droogte wordt veroorzaakt door een bijzondere combinatie van weinig neerslag en hoge verdamping, het gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

De combinatie had niet geleid tot droogte als de wereld 1,2 graad Celsius koeler zou zijn. Dat de ernst van de droogte zoveel groter is geworden, wordt vooral verklaard door de sterke toename van de verdamping vanwege hogere temperaturen.

Door de klimaatverandering waarvan menselijk handelen de oorzaak is, zijn gebeurtenissen zoals de huidige droogte veel sterker en waarschijnlijker geworden in de Hoorn van Afrika. Een conservatieve schatting is dat zo’n droogtegebeurtenis ongeveer honderd keer waarschijnlijker is geworden, aldus het onderzoek. De onderzoekers bevelen aan te investeren in aanpassingsstrategieën die robuust zijn voor zowel natte als droge extremen.

Extreem droge bodem
Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers uit Kenia, Mozambique, Zuid-Afrika, Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Een van de auteurs van de studie is universitair hoofddocent Gerbrand Koren van de Universiteit Utrecht. Hij spreekt van een “schokkend resultaat”.

Koren licht in het AD toe waarom klimaatverandering zo’n grote invloed heeft. “Er is daardoor enorm veel verdamping, die wordt gedreven door de temperatuur van de atmosfeer. De regen die er is, verdampt sneller. Het gevolg is dat je daar een extreem droge bodem krijgt en planten uitdrogen. En als het dan wel gaat regenen op zo’n dorre grond, heb je het probleem dat de bodem het water niet meer opneemt en wegspoelt, wat de droogte weer versterkt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.