secundair logo knw 1

Veetelt in Eritrea I foto: Silvia de Giovanni via Pixabay

De Hoorn van Afrika kampt sinds 2,5 jaar met een extreme droogte. Uit onderzoek van de World Weather Attribution waaraan Nederlandse wetenschappers meewerkten, blijkt dat dit mede het gevolg is van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Hierdoor is de droogte veel sterker en ook veel waarschijnlijker – honderd keer volgens een conservatieve schatting – geworden.

Het gaat om de ergste droogte sinds veertig jaar waardoor Ethiopië, Eritrea, Somalië, Djibouti, Kenia en Soedan worden getroffen. In alle vijf regenperiodes sinds oktober 2020 is er weinig regen gevallen. De droogte is alleen onderbroken door korte hevige regenval die zorgde voor plotselinge overstromingen. Dit heeft geleid tot mislukte oogsten, sterfte van vee, grote watertekorten en extra conflicten. Miljoenen mensen worden bedreigd met hongersnood.

Sterke toename van verdamping
In hun studie hebben wetenschappers van World Weather Attribution de regenval geanalyseerd in de meest getroffen regio in de zuidelijke Hoorn van Afrika (delen van Ethiopië, Eritrea en Kenia). Zij concluderen dat de uitzonderlijke droogte wordt veroorzaakt door een bijzondere combinatie van weinig neerslag en hoge verdamping, het gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

De combinatie had niet geleid tot droogte als de wereld 1,2 graad Celsius koeler zou zijn. Dat de ernst van de droogte zoveel groter is geworden, wordt vooral verklaard door de sterke toename van de verdamping vanwege hogere temperaturen.

Door de klimaatverandering waarvan menselijk handelen de oorzaak is, zijn gebeurtenissen zoals de huidige droogte veel sterker en waarschijnlijker geworden in de Hoorn van Afrika. Een conservatieve schatting is dat zo’n droogtegebeurtenis ongeveer honderd keer waarschijnlijker is geworden, aldus het onderzoek. De onderzoekers bevelen aan te investeren in aanpassingsstrategieën die robuust zijn voor zowel natte als droge extremen.

Extreem droge bodem
Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers uit Kenia, Mozambique, Zuid-Afrika, Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Een van de auteurs van de studie is universitair hoofddocent Gerbrand Koren van de Universiteit Utrecht. Hij spreekt van een “schokkend resultaat”.

Koren licht in het AD toe waarom klimaatverandering zo’n grote invloed heeft. “Er is daardoor enorm veel verdamping, die wordt gedreven door de temperatuur van de atmosfeer. De regen die er is, verdampt sneller. Het gevolg is dat je daar een extreem droge bodem krijgt en planten uitdrogen. En als het dan wel gaat regenen op zo’n dorre grond, heb je het probleem dat de bodem het water niet meer opneemt en wegspoelt, wat de droogte weer versterkt.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....