Bij een grootschalig onderzoek in Rotterdam Rijnmond naar het coronavirus bleken riooldata nauwkeuriger dan testgegevens. Het project is baanbrekend gebleken voor de analyse van virusvarianten in rioolwater en voor de analyse van de relatie tussen ‘riooldata’ en data over positieve testen, artsenbezoek en ziekenhuisopnames, schrijven de onderzoekers.

Het onderzoek is gedaan door Jeroen Langeveld en Remy Schilperoort (Partners4UrbanWater), Gertjan Medema (KWR Water Research Institute), Miranda de Graaf (Erasmus University Medical Center, Rotterdam) en Paul Bijkerk (GGD Rotterdam-Rijnmond). Ze doen verslag in de nieuwe editie van Water Matters, het kennismagazine van H2O Media.

Onmisbaar
Een groot deel van de mensen die het coronavirus in hun lichaam hebben, geeft via het toilet virusdeeltjes af aan het riool, of ze nu getest zijn of niet. Dat maakt onderzoek aan rioolwater onmisbaar om een goed beeld te krijgen van de verspreiding van het coronavirus. Zelfs in een wijk waar niemand zich laat testen, weet je op die manier toch iets over de verspreiding van het virus.

Sinds najaar 2020 worden alle 318 rioolwaterzuiveringen in Nederland bemonsterd om de verspreiding van het coronavirus te volgen. Onderzoekers in Rotterdam Rijnmond gingen een stap verder en keken op wijkniveau. Daarbij combineerden ze per wijk metingen aan rioolwater met gegevens van de GGD en van huisartsen.

De grotere nauwkeurigheid van rioolwaterdata bleek bijvoorbeeld tijdens de ‘Dansen met Jansen’-piek in de zomer van 2021. Toen mochten jongeren na vaccinatie met het Jansenvaccin meteen het nachtleven in. Het aantal positieve testen liep snel op, maar de resultaten uit het rioolwater vertoonden een veel lagere piek. Dat komt doordat de ‘steekproef’ groter is: niet alleen de mensen die zich laten testen, maar de hele bevolking van een wijk (eigenlijk: iedereen die in die wijk naar de wc gaat). 

Rioolwatersurveillance zonder persoonsgegevens
In het Rotterdamse onderzoek is ook uitgebreid gekeken hoe je het nemen van monsters het beste kunt aanpakken, en hoe je de data moet corrigeren voor verstorende invloeden als hevige regenval en wisselingen in de bevolking (o.a. vakanties). Zo brengt rioolwatersurveillance de verspreiding van het virus nauwkeurig in beeld, overigens zonder persoonsgegevens te gebruiken. Voor COVID-19 is de meerwaarde van rioolwateronderzoek bewezen, aldus de onderzoekers. Recent zijn ook positieve ervaringen opgedaan met het apenpokkenvirus.

Andere onderzoeken in Water Matters zijn:

  • Ultrafiltratie bij drinkwaterwinning: naar goede kwaliteitsbewaking.
  • DNA fingerprinting: achterhalen van de herkomst van bacteriën in drinkwaterbronnen.
  • Drinkwaternet regio Amsterdam: omgaan met een groeiende vraag naar drinkwater.
  • Vismigratie: de lotgevallen van de rivierprik in het stroomgebied van de Grift in Gelderland.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!