secundair logo knw 1

Vrijwel overal in het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard bevat het water PFAS-stoffen. Dat blijkt uit een ‘screening’ van 26 grote wateren en zwemlocaties. Verhoogde concentraties komen vooral voor op plekken waar water het gebied wordt ingelaten.

Als aanleiding voor het onderzoek, dat in augustus plaatsvond, noemt het hoogheemraadschap de algehele zorgen die leven over PFAS. "Wij zitten natuurlijk niet heel ver van Chemours", verklaart woordvoerder Paula Korteweg. "Het is zeker niet zo dat alle PFAS daar vandaan komt, maar in onze buurgebieden zijn de concentraties wel heel hoog."

Chemours is de chemische fabriek in Dordrecht waar Teflon wordt gemaakt, dat onder andere gebruikt wordt voor antiaanbakpannen. Bij de productie hiervan komen schadelijke stoffen als PFAS en GenX vrij, die in de lucht, op het land en in het water terechtkomen.

In het werkgebied van Schieland en de Krimpenerwaard bevindt zich volgens Korteweg geen PFAS-producent. "Maar PFAS zit bijvoorbeeld ook in doucheproducten en cosmetica. Zo komt het toch in het afvalwater terecht. En wij kunnen het er niet uithalen."

Inlaatpunten
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreken. Het hoogheemraadschap heeft 26 grote wateren en officiële zwemlocaties onderzocht op de aanwezigheid van 35 verschillende PFAS-stoffen. Die bleken allemaal verschillende soorten PFAS te bevatten.

Op de locatie met de minste PFAS zijn 15 van de 35 gemeten stoffen aangetroffen en op de locatie met de meeste PFAS 20 van de 35 stoffen.

Korteweg noemt het opmerkelijk dat verhoogde concentraties vooral voorkomen bij de zogenaamde inlaatpunten. Op deze locaties laat het hoogheemraadschap water het gebied in om de waterstand op peil te houden. "Dat is dus eigenlijk gebiedsvreemd water."

Vis en schaaldieren
Waar in de buurgebieden zwemplassen moesten worden afgesloten vanwege te hoge waarden, is dat in Schieland en Krimpenerwaard niet aan de orde. De gemeten hoeveelheden PFAS liggen ruim onder de risicogrenswaarde voor zwemmers die het RIVM heeft vastgesteld.

Dat ligt anders voor het eten van vis en schaaldieren uit het gebied. Van diverse PFAS-stoffen komen de gemeten concentraties boven de door het RIVM aanbevolen risicogrenswaarde voor wie levenslang dagelijks veilig vis wil eten.

"Dat komt doordat PFAS-stoffen zich ophopen in het weefsel van organismen", aldus Korteweg. "Het is een accumulatie van stoffen, doordat dieren weer planten en andere diertjes eten waarin PFAS zitten."

Totaalverbod
Het hoogheemraadschap heeft de onderzoeksresultaten gedeeld met instanties als de GGD, het RIVM, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de visserij.

Ook steunt het, samen met de Unie van Waterschappen en Vewin, het voorstel om de productie en het gebruik van PFAS in EU-verband zo snel mogelijk volledig te verbieden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zoet water wordt schaars(er). Dus stop dan alvast met het gebruik van alle water als koelmiddel. Trek alle vergunningen daarvoor - helaas wel op termijn -  in. Verbiedt dan gelijk ook even om het klimaat nog verder op te warmen zoals onze regering met kerncentrales denkt te (moeten of mogen) gaan doen. Niet alleen de burger moet gaan leren om zuinig om te gaan met water, de overheid zelf en het bedrijfsleven ook. Kunnen gelijk alle smeerpijpen dicht, zoals Du Pont mag hebben en Campina bij voorbeeld. Kijk eens hoeveel vervuiling dat gaat schelen. 
Citaat: "En ja, het waterbedrijf moet dan weten hoeveel ‘ingezetenen’ er zijn ‘achter de meter’. Dat kan het probleem niet zijn, dat lukt ook prima bij heffingen van gemeente en waterschap." Dat zou je toch denken. Begin dit jaar liet waterschap Delfland weten bij een informatieve bijeenkomst over het waterspoor dat, in ons gebied met 1,2 miljoen huishoudens, er maar liefst 3-400.000 drinkwaterrekeningen gaan naar adressen die niet corresponderen met de administratie van het waterschap. Al die 'onbekende aansluitingen' moeten eerst worden nagelopen door Evides en Dunea, vindt het college. 'Tot die tijd kunnen we niks doen'. Gewoon de zuiveringsheffing meesturen met de drinkwaternota mag niet: een belastingaanslag moet van de belastingheffer naar de belastingplichtige, die mag je niet combineren met de drinkwaterrekening. Bureacratie zegeviert over de praktijk.
Ik ken nog wel een mooie waterstroom die verontreinigd is met PFAS en andere stoffen die graag een pilot zou willen zijn voor deze techniek. Reiniging met actieve kool is hier duur en slecht werkend vanwege de andere stoffen en lozing is daarna op het riool. 
Wat een mooie ontdekking! Uiteraard is de beste oplossing geen PFAS meer produceren en/of lozen. Helaas is ons watersysteem nu al zodanig met PFAS verontreinigd dat veel bronnen voor drinkwater onder druk staan. Drinkwaterbedrijven produceren en lozen geen PFAS, maar zijn vervolgens wel via de Drinkwaterwet verplicht te voorkomen dat o.a. deze, zeer zorgwekkende stof, in het drinkwater terecht komt. Na ontwikkelen van verwijderingstechnologie (die de gebonden DW-klant mag betalen) is de ontstane reststroom niet vergunbaar..
Daarom zeg ik, mooi werk Han Zuilhof en Wetsus! Heel veel succes gewenst met de opschaling!
Wellicht kunnen we de techniek inzetten om de rommel op te ruimen die we de afgelopen 50 jaar in het milieu hebben gestort, en tegelijkertijd nieuwe accumulatie proberen te voorkomen. Maar ik ben met je eens dat voorkomen altijd veel beter is dan opruimen... Alleen voorkomen moet in Europees verband, en dat duurt meestal net even iets langer.Laten we daarom maar starten met opruimen..........