secundair logo knw 1

Vrijwel overal in het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard bevat het water PFAS-stoffen. Dat blijkt uit een ‘screening’ van 26 grote wateren en zwemlocaties. Verhoogde concentraties komen vooral voor op plekken waar water het gebied wordt ingelaten.

Als aanleiding voor het onderzoek, dat in augustus plaatsvond, noemt het hoogheemraadschap de algehele zorgen die leven over PFAS. "Wij zitten natuurlijk niet heel ver van Chemours", verklaart woordvoerder Paula Korteweg. "Het is zeker niet zo dat alle PFAS daar vandaan komt, maar in onze buurgebieden zijn de concentraties wel heel hoog."

Chemours is de chemische fabriek in Dordrecht waar Teflon wordt gemaakt, dat onder andere gebruikt wordt voor antiaanbakpannen. Bij de productie hiervan komen schadelijke stoffen als PFAS en GenX vrij, die in de lucht, op het land en in het water terechtkomen.

In het werkgebied van Schieland en de Krimpenerwaard bevindt zich volgens Korteweg geen PFAS-producent. "Maar PFAS zit bijvoorbeeld ook in doucheproducten en cosmetica. Zo komt het toch in het afvalwater terecht. En wij kunnen het er niet uithalen."

Inlaatpunten
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreken. Het hoogheemraadschap heeft 26 grote wateren en officiële zwemlocaties onderzocht op de aanwezigheid van 35 verschillende PFAS-stoffen. Die bleken allemaal verschillende soorten PFAS te bevatten.

Op de locatie met de minste PFAS zijn 15 van de 35 gemeten stoffen aangetroffen en op de locatie met de meeste PFAS 20 van de 35 stoffen.

Korteweg noemt het opmerkelijk dat verhoogde concentraties vooral voorkomen bij de zogenaamde inlaatpunten. Op deze locaties laat het hoogheemraadschap water het gebied in om de waterstand op peil te houden. "Dat is dus eigenlijk gebiedsvreemd water."

Vis en schaaldieren
Waar in de buurgebieden zwemplassen moesten worden afgesloten vanwege te hoge waarden, is dat in Schieland en Krimpenerwaard niet aan de orde. De gemeten hoeveelheden PFAS liggen ruim onder de risicogrenswaarde voor zwemmers die het RIVM heeft vastgesteld.

Dat ligt anders voor het eten van vis en schaaldieren uit het gebied. Van diverse PFAS-stoffen komen de gemeten concentraties boven de door het RIVM aanbevolen risicogrenswaarde voor wie levenslang dagelijks veilig vis wil eten.

"Dat komt doordat PFAS-stoffen zich ophopen in het weefsel van organismen", aldus Korteweg. "Het is een accumulatie van stoffen, doordat dieren weer planten en andere diertjes eten waarin PFAS zitten."

Totaalverbod
Het hoogheemraadschap heeft de onderzoeksresultaten gedeeld met instanties als de GGD, het RIVM, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de visserij.

Ook steunt het, samen met de Unie van Waterschappen en Vewin, het voorstel om de productie en het gebruik van PFAS in EU-verband zo snel mogelijk volledig te verbieden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben als actieve bezorgde bewoner blij met de voortdurende aandacht vanuit H2O op het PFASdramadossier.
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord. 
@Rob Dankjewel Rob :)
Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.