secundair logo knw 1

Volgens onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu is meer dan de helft van de wijken in de tweeëndertig grootste gemeenten van Nederland versteend. Dat geldt ook voor veel nieuwbouwwijken. Met de bouw van vele huizen in aankomst, pleit de milieuorganisatie voor vaste groennormen voor alle bouwprojecten.

Natuur & Milieu hanteerde bij dit onderzoek twee criteria om de verstening van buurten te onderzoeken. “Als eerste de beschikbaarheid van minimaal 75m2 groen per woning. Dit noemt de Rijksoverheid in de Nota Ruimte uit 2004 zelf de minimale ondergrens”, zegt Diewertje Penders van de milieuorganisatie. Het tweede criterium is de aanwezigheid van tenminste één hectare, aaneengesloten groen per buurt. “Dit criterium volgt uit een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie.”

In het rapport ‘Stad van Steen’ onderzocht Natuur & Milieu de tweeëndertig grootste gemeenten van Nederland. Penders: “We zien dat 53% van de buurten de woningen geen 75m2 groen biedt en bij 10% van de buurten is er geen aaneengesloten stuk groen van een één hectare. Hoewel het onderwerp natuurinclusief bouwen meer aandacht heeft gekregen de afgelopen periode, zien we ook in wijken die na 2010 zijn gebouwd, dus nieuwbouw, nog steeds te weinig groen. Een derde van deze nieuwbouwbuurten haalt bijvoorbeeld het criterium van 75m2 niet.”

Penders noemt de verstening een probleem omdat groen in de steden belangrijk is voor de leefbaarheid en de biodiversiteit, voor het tegengaan van hittestress en voor het beperken van wateroverlast na regenval. “Daarom willen wij een landelijke norm voor alle bouwprojecten, nieuwbouw en stadsvernieuwing. Hoe die normen er precies uit zouden moeten zien, zou wat ons betreft nog verder onderzocht moeten worden. Maar wetgeving is echt nodig om het groen in onze steden te brengen.”

En het is volgens Penders cruciaal dat er vaart wordt gemaakt met de invoering van wettelijke normen. “De woningbouwopgave voor de komende jaren is enorm. Dit is echt het moment. Er moet veel gebouwd worden, laten we dan goed bouwen. Door het aanpassen van de Omgevingswet, die nog niet in werking is getreden, kan de rijksoverheid een ondergrens formuleren. Gemeenten kunnen daar natuurlijk altijd normen aan toevoegen als de lokale omstandigheden daarom vragen.”

 

MEER INFORMATIE
Het Natuur & Milieu rapport ‘Stad van Steen’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.