0
0
0
s2smodern

Vrijwilligers van de Plastic Soup Foundation zijn begonnen met het onderzoek naar de vangst van de Bubble Barrier in het Westerdok in Amsterdam. Dat zou afgelopen maart al van start gaan, maar het coronavirus gooide roet in het eten.

"Het bellenscherm werkte gewoon en het materiaal is ook verzameld, maar we konden niet sorteren omdat we niet met z’n allen in de loods konden staan", vertelt woordvoerder Arjen ter Braak van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), samen met de gemeente opdrachtgever voor het onderzoek. "We hebben alles bewaard en daar gaan we nu mee aan de slag."

De Bubble Barrier is een luchtbellenscherm dat plastic uit de Amsterdamse grachten afvangt. Zo wordt voorkomen dat dit via het IJ en het Noordzeekanaal naar de Noordzee stroomt.

Medio november vorig jaar werd het scherm in het Westerdok geplaatst. Het is de eerste permanente Bubble Barrier van het Nederlandse bedrijf The Great Bubble Barrier, dat de vinding al wel eerder op andere plekken uitprobeerde.

Schat aan informatie
Uit een buis onderin de gracht worden luchtbellen naar boven geperst, die het plastic in het water naar boven duwen. Vervolgens brengt de stroming het plastic naar de waterkant, waar het wordt afgevangen in opvangbakken. Die worden ongeveer drie keer per week geleegd door drijfvuilvissers van Waternet.

Het komende jaar wordt dit afval door de vrijwilligers van de Plastic Soup Foundation gedroogd, gesorteerd en geanalyseerd. Daarvoor wordt de zogenoemde OSPAR-methodiek gebruikt, een internationaal erkende methode voor het onderzoeken van zwerfafval.

Dat moet volgens de opdrachtgevers een schat aan informatie opleveren. "We komen te weten hoe goed de Bubble Barrier werkt en krijgen een goed beeld van de vele bronnen en vormen van plastic vervuiling en de verschillen per seizoen."

Campagne
Die informatie willen ze gebruiken om plastic afval dat ondanks het drijfvuilvissen in de grachten achterblijft in de toekomst te voorkomen."Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met producenten over alternatieven voor wegwerpverpakkingen en door een snelle invoering van statiegeld op blikjes."

Op World Cleanup Day, komende zaterdag, begint AGV de campagne ‘Vangst van de maand’ om Amsterdammers bewust te maken van de plastic soep in hun grachten. Op de eigen website en via sociale media wordt maandelijks een van de gevonden items uitgelicht.

De proefperiode met de Bubble Barrier in het Westerdok duurt drie jaar. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek worden daarna op meerdere locaties bellenschermen geplaatst.

Vismigratie
Tegelijk met het plasticonderzoek zou dit voorjaar een onderzoek beginnen naar de effecten van het bellenscherm op vismigratie. Dit is wel doorgegaan en inmiddels afgerond, vertelt woordvoerder Ter Braak. Samen met vrijwilligers van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is gekeken naar vooral kleine vissen en vislarven. De resultaten worden in oktober bekendgemaakt.

 

MEER INFORMATIE
AGV over de Bubble Barrier
H2O-bericht: Luchtbellenscherm haalt plastic uit Amsterdamse grachten 
H2O-bericht: Plastic afval bij Katwijk straks ook door bellenscherm opgevangen
H2O-bericht: Bellenscherm houdt ook microplastics tegen in effluent rwzi

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.