0
0
0
s2smodern

Vrijwilligers van de Plastic Soup Foundation zijn begonnen met het onderzoek naar de vangst van de Bubble Barrier in het Westerdok in Amsterdam. Dat zou afgelopen maart al van start gaan, maar het coronavirus gooide roet in het eten.

"Het bellenscherm werkte gewoon en het materiaal is ook verzameld, maar we konden niet sorteren omdat we niet met z’n allen in de loods konden staan", vertelt woordvoerder Arjen ter Braak van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), samen met de gemeente opdrachtgever voor het onderzoek. "We hebben alles bewaard en daar gaan we nu mee aan de slag."

De Bubble Barrier is een luchtbellenscherm dat plastic uit de Amsterdamse grachten afvangt. Zo wordt voorkomen dat dit via het IJ en het Noordzeekanaal naar de Noordzee stroomt.

Medio november vorig jaar werd het scherm in het Westerdok geplaatst. Het is de eerste permanente Bubble Barrier van het Nederlandse bedrijf The Great Bubble Barrier, dat de vinding al wel eerder op andere plekken uitprobeerde.

Schat aan informatie
Uit een buis onderin de gracht worden luchtbellen naar boven geperst, die het plastic in het water naar boven duwen. Vervolgens brengt de stroming het plastic naar de waterkant, waar het wordt afgevangen in opvangbakken. Die worden ongeveer drie keer per week geleegd door drijfvuilvissers van Waternet.

Het komende jaar wordt dit afval door de vrijwilligers van de Plastic Soup Foundation gedroogd, gesorteerd en geanalyseerd. Daarvoor wordt de zogenoemde OSPAR-methodiek gebruikt, een internationaal erkende methode voor het onderzoeken van zwerfafval.

Dat moet volgens de opdrachtgevers een schat aan informatie opleveren. "We komen te weten hoe goed de Bubble Barrier werkt en krijgen een goed beeld van de vele bronnen en vormen van plastic vervuiling en de verschillen per seizoen."

Campagne
Die informatie willen ze gebruiken om plastic afval dat ondanks het drijfvuilvissen in de grachten achterblijft in de toekomst te voorkomen."Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met producenten over alternatieven voor wegwerpverpakkingen en door een snelle invoering van statiegeld op blikjes."

Op World Cleanup Day, komende zaterdag, begint AGV de campagne ‘Vangst van de maand’ om Amsterdammers bewust te maken van de plastic soep in hun grachten. Op de eigen website en via sociale media wordt maandelijks een van de gevonden items uitgelicht.

De proefperiode met de Bubble Barrier in het Westerdok duurt drie jaar. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek worden daarna op meerdere locaties bellenschermen geplaatst.

Vismigratie
Tegelijk met het plasticonderzoek zou dit voorjaar een onderzoek beginnen naar de effecten van het bellenscherm op vismigratie. Dit is wel doorgegaan en inmiddels afgerond, vertelt woordvoerder Ter Braak. Samen met vrijwilligers van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is gekeken naar vooral kleine vissen en vislarven. De resultaten worden in oktober bekendgemaakt.

 

MEER INFORMATIE
AGV over de Bubble Barrier
H2O-bericht: Luchtbellenscherm haalt plastic uit Amsterdamse grachten 
H2O-bericht: Plastic afval bij Katwijk straks ook door bellenscherm opgevangen
H2O-bericht: Bellenscherm houdt ook microplastics tegen in effluent rwzi

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.