0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Met veel insecten gaat het niet goed, zo bleek eerder uit onderzoek. Kenniscentrum STOWA wil nu weten of dat ook voor watergebonden insecten geldt en wat daarvan dan de oorzaken zijn.

Samen met de Radboud Universiteit Nijmegen, Wageningen University & Research en Naturalis is STOWA een onderzoek begonnen naar insecten met een aquatische levensfase. Dat zijn bijvoorbeeld de libelle, de steenvlieg, de mug en de waterkever.

''Wij zien deze insecten wel vliegen, maar dat is slechts een korte periode in hun leven. Een groot deel zijn ze onder water, bijvoorbeeld als larven’’, verklaart Bas van der Wal van STOWA.

De vraag is of de achteruitgang van de soort, zoals die eind 2017 uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Duitsland bleek, wordt veroorzaakt door de lucht, het land of het water. ''Dat laatste is niet uit te sluiten.’’

Kaderrichtlijn Water
Het onderzoek toonde aan dat in de afgelopen 27 jaar de biomassa van vliegende insecten in beschermde natuurgebieden met meer dan 75 was afgenomen. ''We wisten wel dat het niet goed ging, maar niet dat het zo dramatisch was.’’

Volgens de deskundigen is er geen reden om aan te nemen dat de situatie in Nederland anders is. Als het water (mede) oorzaak is, loopt niet alleen de biodiversiteit gevaar maar worden ook de biologische doelen van de Kaderrichtlijn Water niet gehaald.

Het nieuwe onderzoek is begonnen met een inventarisatie van de watermonsters van zeven waterschappen, verspreid over het land, uit de afgelopen decennia. Omdat in de databank van STOWA (nlbif.nl) belangrijke gegevens ontbreken, moeten die eerst aangevuld worden. ''Het gaat om meta-informatie over bijvoorbeeld het tijdstip van de dag’’, vertelt Van der Wal. ''Daarvoor moeten we dus terug naar de bronnen, daar zijn deze gegevens gelukkig nog wel aanwezig.’’

Chemische middelen
Vervolgens worden trends en mogelijke oorzaken onderzocht. ''Denk aan het gebruik van chemische middelen, de begroeiing van watergangen of het voorkomen van invasieve exoten’’, aldus Van der Wal, die benadrukt dat alle mogelijkheden nog open liggen. ''We gaan dus niet direct wijzen naar bestrijdingsmiddelen.’’

De resultaten van het onderzoek worden in de tweede helft van dit jaar verwacht.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Stowa

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het