0
0
0
s2smodern

Met veel insecten gaat het niet goed, zo bleek eerder uit onderzoek. Kenniscentrum STOWA wil nu weten of dat ook voor watergebonden insecten geldt en wat daarvan dan de oorzaken zijn.

Samen met de Radboud Universiteit Nijmegen, Wageningen University & Research en Naturalis is STOWA een onderzoek begonnen naar insecten met een aquatische levensfase. Dat zijn bijvoorbeeld de libelle, de steenvlieg, de mug en de waterkever.

''Wij zien deze insecten wel vliegen, maar dat is slechts een korte periode in hun leven. Een groot deel zijn ze onder water, bijvoorbeeld als larven’’, verklaart Bas van der Wal van STOWA.

De vraag is of de achteruitgang van de soort, zoals die eind 2017 uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Duitsland bleek, wordt veroorzaakt door de lucht, het land of het water. ''Dat laatste is niet uit te sluiten.’’

Kaderrichtlijn Water
Het onderzoek toonde aan dat in de afgelopen 27 jaar de biomassa van vliegende insecten in beschermde natuurgebieden met meer dan 75 was afgenomen. ''We wisten wel dat het niet goed ging, maar niet dat het zo dramatisch was.’’

Volgens de deskundigen is er geen reden om aan te nemen dat de situatie in Nederland anders is. Als het water (mede) oorzaak is, loopt niet alleen de biodiversiteit gevaar maar worden ook de biologische doelen van de Kaderrichtlijn Water niet gehaald.

Het nieuwe onderzoek is begonnen met een inventarisatie van de watermonsters van zeven waterschappen, verspreid over het land, uit de afgelopen decennia. Omdat in de databank van STOWA (nlbif.nl) belangrijke gegevens ontbreken, moeten die eerst aangevuld worden. ''Het gaat om meta-informatie over bijvoorbeeld het tijdstip van de dag’’, vertelt Van der Wal. ''Daarvoor moeten we dus terug naar de bronnen, daar zijn deze gegevens gelukkig nog wel aanwezig.’’

Chemische middelen
Vervolgens worden trends en mogelijke oorzaken onderzocht. ''Denk aan het gebruik van chemische middelen, de begroeiing van watergangen of het voorkomen van invasieve exoten’’, aldus Van der Wal, die benadrukt dat alle mogelijkheden nog open liggen. ''We gaan dus niet direct wijzen naar bestrijdingsmiddelen.’’

De resultaten van het onderzoek worden in de tweede helft van dit jaar verwacht.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Stowa

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het