0
0
0
s2smodern

Nikki van Haasteren en Elise Hornstra van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp wonnen vrijdag de Dutch Junior Water Prize 2020. De jury waardeerde vooral het gedegen literatuur onderzoek naar het zuiveren van water met behulp van ‘biomimetica’.

Afgelopen vrijdag werd via de digitale weg de finale van de Dutch Junior Water Prize (DJWP) gehouden. Negen groepjes scholieren dongen mee naar de prijs en werden via een videoverbinding ondervraagd door de jury. Over de technische gang van zaken was Marlieke Sietsema, manager van het talentenprogramma bij Wetsus en verantwoordelijk voor de DJWP, content. “Het ging eigenlijk allemaal boven verwachting. Bij de meeste groepjes gingen de videogesprekken vlekkeloos. Waar technische hobbels opdoken, hebben we oplossingen gevonden. Een van de gesprekken ging bijvoorbeeld per chat.”

Biomimetica
De keus van de jury viel uiteindelijk op Nikki van Haasteren en Elise Hornstra. Zij onderzochten hoe ze water konden filteren door middel van biomimetica. Ze lieten zich dus door de de natuur inspireren om nieuwe technologische oplossingen te vinden. In hun onderzoek passeerden verschillende, natuurlijke filteringssystemen de revue. Zo deden ze onder andere experimenten met filtratie door sedimentatie en door een watergebied met een hoge biodiversiteit en veel waterplanten.

“De jury was er relatief snel uit,” zegt Sietsema. “De winnaars leverden een sterke pitch af. Ook het onderzoek zelf maakte indruk. Ze hadden een gedegen literatuuronderzoek gedaan, duidelijk uitgelegd hoe ze het principe van biomimetica toe wilden passen op waterfiltering en dat vervolgens afgerond met meerdere experimenten.”

Niet naar Zweden
De winnaars van de DJWP kwalificeren zich voor de internationale finale in Stockholm. Ook die zal dit jaar niet fysiek, maar digitaal plaatsvinden. Sietsema: “Dat is een gemis. Een bezoek aan de internationale finale is natuurlijk de grote climax. Hopelijk kunnen ze volgend jaar als eregasten mee. Maar gelukkig gaat de finale nog wel door. Wij hebben nu ook gezien dat het inhoudelijk goed mogelijk is om de finale digitaal te organiseren. Om zich voor te bereiden, krijgen ze nog de kans verbeterpunten van de jury te verwerken en hun onderzoek te verfijnen. Daar hebben ze nu nog enkele weken de tijd voor.”

 

MEER INFORMATIE
Finale Dutch Junior Water Prize wordt digitaal georganiseerd

 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.