0
0
0
s2smodern

Nikki van Haasteren en Elise Hornstra van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp wonnen vrijdag de Dutch Junior Water Prize 2020. De jury waardeerde vooral het gedegen literatuur onderzoek naar het zuiveren van water met behulp van ‘biomimetica’.

Afgelopen vrijdag werd via de digitale weg de finale van de Dutch Junior Water Prize (DJWP) gehouden. Negen groepjes scholieren dongen mee naar de prijs en werden via een videoverbinding ondervraagd door de jury. Over de technische gang van zaken was Marlieke Sietsema, manager van het talentenprogramma bij Wetsus en verantwoordelijk voor de DJWP, content. “Het ging eigenlijk allemaal boven verwachting. Bij de meeste groepjes gingen de videogesprekken vlekkeloos. Waar technische hobbels opdoken, hebben we oplossingen gevonden. Een van de gesprekken ging bijvoorbeeld per chat.”

Biomimetica
De keus van de jury viel uiteindelijk op Nikki van Haasteren en Elise Hornstra. Zij onderzochten hoe ze water konden filteren door middel van biomimetica. Ze lieten zich dus door de de natuur inspireren om nieuwe technologische oplossingen te vinden. In hun onderzoek passeerden verschillende, natuurlijke filteringssystemen de revue. Zo deden ze onder andere experimenten met filtratie door sedimentatie en door een watergebied met een hoge biodiversiteit en veel waterplanten.

“De jury was er relatief snel uit,” zegt Sietsema. “De winnaars leverden een sterke pitch af. Ook het onderzoek zelf maakte indruk. Ze hadden een gedegen literatuuronderzoek gedaan, duidelijk uitgelegd hoe ze het principe van biomimetica toe wilden passen op waterfiltering en dat vervolgens afgerond met meerdere experimenten.”

Niet naar Zweden
De winnaars van de DJWP kwalificeren zich voor de internationale finale in Stockholm. Ook die zal dit jaar niet fysiek, maar digitaal plaatsvinden. Sietsema: “Dat is een gemis. Een bezoek aan de internationale finale is natuurlijk de grote climax. Hopelijk kunnen ze volgend jaar als eregasten mee. Maar gelukkig gaat de finale nog wel door. Wij hebben nu ook gezien dat het inhoudelijk goed mogelijk is om de finale digitaal te organiseren. Om zich voor te bereiden, krijgen ze nog de kans verbeterpunten van de jury te verwerken en hun onderzoek te verfijnen. Daar hebben ze nu nog enkele weken de tijd voor.”

 

MEER INFORMATIE
Finale Dutch Junior Water Prize wordt digitaal georganiseerd

 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.