secundair logo knw 1

Foto Stichting zilte zones

In polder Wassenaar op Texel gaat Wageningen Marine Research onderzoeken of het mogelijk is op grote schaal en binnen een integraal, circulair systeem, zeewier, kokkels en garnalen te kweken in verzilte gebieden. “We willen de basis leggen voor een nieuwe businesscase voor aquacultuur.”

Reinier Nauta 180 vk Reinier Nauta“Verzilting is een groot probleem, in Nederland en ver daarbuiten”, stelt Reinier Nauta, projectleider bij Wageningen Marine Research. “Grote gebieden raken langzaam ongeschikt voor traditionele landbouw. We willen onderzoeken of het mogelijk is om op deze zilte grond toch hoogwaardig voedsel te verbouwen en wat de voorwaarden daarvoor zijn.”

De pilot die Wageningen Marine Research samen met meerdere projectpartners in een buitendijkse polder op Texel gaat starten, zal lopen tot 2024. In polder Wassenaar was eerder al testlocatie aangelegd vanuit een bedrijf dat zich richtte op experimentele voedselvoorziening op zilte grond. “Dat bedrijf hield zich hoofdzakelijk bezig met landbouw, maar we waren onder hun vlag ook al gestart met mariene aquacultuur. Deze pilot is tegelijk een voortzetting en een uitbreiding van dat oudere initiatief.”

Nauta heeft daarbij een circulaire en integrale aanpak voor ogen. “Zout water stroomt de polder binnen. Het zeewier en natuurlijke micro-algen halen voedsingsstoffen uit het water. Dat is vervolgens voedsel voor kokkels en dieren zoals garnalen, die leven van de dierlijke en plantaardige resten. Eerder experimenten van het NIOZ en private bedrijven waren gericht op aquacultuur van bijvoorbeeld kokkels of zeewier. Wij proberen dit nu samen te brengen in één systeem.”

De polder is voorzien van hevel. Daardoor kan een gecontroleerde getijden werking in de polder gecreëerd worden. Nauta: “We proberen de natuur na te bootsen met de omstandigheden in de polder, maar ook door zonder pesticiden en andere hulpstoffen te werken. Tegelijkertijd willen we wel hoogwaardige producten opleveren om daarmee de basis te kunnen leggen voor een sluitende businesscase voor aquacultuur.”

Behalve in de Texelse polder te bewijzen dat mariene aquacultuur een rol kan spelen in zilte gebieden, hoopt Nauta ook dat dit onderzoek de vele aanwezige kennis op dit gebied samen kan brengen. “Dat is nodig om dit onderwerp verder te brengen. Niet alleen voor ons, maar ook voor gebieden in het buitenland die kampen met verzilting, maar niet de Nederlandse middelen hebben om daar mee om te gaan. In Nederland zit heel veel kennis. Maar het is vaak versnipperd. Binnen deze pilot hopen we ook die gefragmenteerde kennis te verbinden en te gebruiken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.