0
0
0
s2sdefault

Stijn Wiersma won afgelopen vrijdag de finale van de Dutch Junior Water Prize met zijn onderzoek naar de relatie tussen deeltjesgrootte en oplosbaarheid in water. ‘Size does matter’, was de winnende conclusie.

Tien deelnemers, verdeeld over vijf groepjes, dongen mee naar de Dutch Junior Water Prize (DJWP). De ingediende onderzoeken bestreken een breed spectrum, variërend naar het verwijderen van microplastics uit zand tot droogte in Friesland of zeewier als voedsel.

De achttienjarige winnaar Stijn Wiersma uit Heerenveen analyseerde de relatie tussen deeltjesgrootte van organische materialen en de oplosbaarheid in water. “Dit is relevant onderzoek,” vertelt Marlieke Sietsema, manager van het talentenprogramma bij Wetsus en verantwoordelijk voor de DJWP. “Het is bijvoorbeeld belangrijk bij het maken van kunstmest.”

De jury, onder leiding van Jantienne van der Meij, Liaison officer van de WaterCampus en directeur van de TKI Watertechnologie, was onder de indruk van Wiersma’s pitch en zag bij dit onderwerp veel potentie voor de internationale finale van de Stockholm Junior Water Prize, waarvoor Wiersma zich als winnaar van een nationale waterprijs heeft gekwalificeerd.

Om het onderzoek geschikter te maken voor de internationale competitie, zal Wiersma de komende maanden gaan onderzoeken of hooi in armere landen te gebruiken is als kunstmest. Sietsema: “De jury heeft feedback gegeven. We zullen nu gaan bekijken hoe we Stijn het beste kunnen helpen om nog een stap met dit onderzoek te zetten.”

Net als vorig jaar vond het DJWP digitaal plaats en ook de Stockholm Junior Water Prize in augustus zal op afstand georganiseerd worden. “Al doende leer je wel,” zegt Sietsema. “Vorig jaar hadden alle deelnemers hun bijdrage van te voren gefilmd. Nu keken alle groepjes samen naar de presentaties. Dat werd gewaardeerd. Voor de Stockholm Junior Water Prize weten we nu al dat, anders dan vorig jaar, alle finalisten de kans krijgen hun onderzoek via een live pitch te presenteren aan de jury.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Aan ambitie geen gebrek! Geweldig. Ben benieuwd wat voor kennis dit gaat opleveren!
Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.