0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In een onderwaterlaboratorium in het getijdengebied van de Oosterschelde onderzoeken wetenschappers en studenten hoe de natuur zich ontwikkelt bij verschillende soorten dijkbekleding onder de waterspiegel.

Het laboratorium ligt nabij de kade van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke. Het bestaat uit twaalf onderwaterbassins, die zijn ingericht als experimentele onderwatertuinen.

Onderzoekers van het NIOZ werken hier nauw samen met studenten en lectoren van de HZ University of Applied Sciences en ingenieurs van Rijkswaterstaat. Ze willen weten hoe de dijken het beste verstevigd kunnen worden zodat zowel de waterveiligheid als een rijke onderwaternatuur, biodiversiteit en een hoge productiviteit voor de visserij gegarandeerd zijn.

Het volgens de initiatiefnemers unieke laboratorium bestaat uit twaalf betonnen bakken van elk 17.500 kilo die elk 28.500 liter water bevatten. Daarin zijn vier manieren van dijkvoetbekleding aangebracht: drie bakken met 30 centimeter staalstakken, drie bakken met 20 centimeter zand, drie bakken met 50 centimeter breuksteen en drie met een combinatie van breuksteen en zand.

Compensatiemaatregelen
''De afgelopen twintig jaar hebben we vooral gekeken naar de dijken boven de waterlijn’’, vertelt projectmanager Bert Kortsmit van RWS. ''Gaandeweg hebben we ontdekt hoe we meer rekening kunnen houden met de natuur. Vaak gaat het dan om compensatiemaatregelen. Nu proberen we vooraf te onderzoeken wat goede oplossingen zijn voor onder de waterlijn, zodat we het in één keer goed kunnen doen.’’

Het probleem onder water is echter, aldus Kortsmit, dat je er niet goed bij kunt. ''Daarom proberen we het uit in bakken.’’ Studenten en onderzoekers kunnen het onderwaterleven daarin volgen met speciale kijkers.

In eerste instantie gaat het om een proef van vooralsnog vier jaar in de Oosterschelde. Daarna is de opzet volgens Kortsmit mogelijk ook interessant voor de Noordzee en de Waddenzee.

 

MEER INFORMATIE
Bericht NIOZ

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het