Er is meer voorlichting nodig over bewust omgaan met water. Dat zegt 65 procent van de Nederlanders in een onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco. Maar liefst 95 procent geeft aan schoon en veilig drinkwater belangrijk te vinden. Meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent) maakt zich zorgen over mogelijke vervuiling van ons drinkwater.
In elk geval is er sprake van welwillendheid als het gaat om het besparen van water. Driekwart (74 procent) van de Nederlanders bespaart nu al water bij dagelijkse activiteiten. Zo geeft 70 procent aan korter te douchen om water te besparen, de helft (50 procent) heeft waterbesparende apparaten in huis, zoals een spaardouchekop of een zuinige wasmachine. Een kwart van de Nederlanders (26 procent) vangt regenwater op, bijvoorbeeld voor de tuin of om de auto mee te wassen. Slechts 3 procent zegt helemaal niets te doen om water te besparen.
“Het is mooi om te zien dat veel Nederlanders zich bewust zijn van de luxe van schoon en veilig drinkwater”, zegt Toon Boonekamp, senior consultant watertechnologie bij Sweco. “Toch merken alle drinkwaterbedrijven al jaren een stijgende drinkwatervraag. Om te voorkomen dat er een gebrek aan drinkwater ontstaat, zullen we de komende jaren hard ons best moeten doen om de trend om te buigen. Goede voorlichting is daarbij essentieel.”
Een grote meerderheid van de Nederlanders (65 procent) is het daar dus mee eens. Voorlichting is ook van belang als er onverhoopt iets misgaat met het drinkwater. Slechts de helft (49 procent) weet wat te doen als het drinkwater uit de kraan plotseling niet meer veilig is.
“Het draait uiteindelijk om de vraag: hoe kan ik maatregelen verzinnen om water te besparen? Water is immers super goedkoop, dus mensen denken al snel waarom zou ik daar überhaupt aandacht aan besteden? Zeker in een bestaande woning kan het lastig zijn om maatregelen te verzinnen. Maar als je wat meer achtergrondinformatie krijgt, zijn mensen sneller geneigd om iets te doen”, zegt Boonekamp.
Link energieverbruik
Hij denkt daarbij aan het gasverbruik of de warmtepomp. “Die moeten extra draaien om warm water te leveren. Al die kilowatts aan energie gooi je in feite door het putje als je niet bewust met je water omgaat. Zodra dat besef indaalt, wordt het nemen van waterbesparende maatregelen ineens wél interessant - ook in een bestaande woning.”
Daarnaast valt er volgens Boonekamp nog een hoop te winnen met regenwaterafvang. “In België is het al verplicht om regenwater op te vangen. Zowel drinkwaterbedrijven als waterschappen willen daar hier in Nederland ook werk van maken. Waterschappen zijn op sommige plekken al bezig. Er zijn zelfs subsidies beschikbaar voor bewoners die samen met hun buren regenwater willen opvangen.”
Het idee is simpel: hoe minder schoon regenwater er richting het riool stroomt, hoe minder druk op de infrastructuur. “Al dat water moet nu worden verpompt, terwijl het veel beter direct terug kan naar de natuur. Als mensen het regenwater in hun eigen tuin laten infiltreren of opvangen in een regenton, is dat een enorme winst”, legt Toon uit. “Maar die boodschap wordt nog te weinig verteld. Dat blijkt ook uit de enquête die we hebben gedaan.”
Volgens Boonekamp kan de boodschap op meerdere manieren verteld worden. “Flyers werken nog altijd, zeker bij bepaalde doelgroepen. Maar je ziet ook dat ouders worden beïnvloed door hun kinderen. Als jongeren via social media worden getriggerd, helpt dat uiteindelijk ook om hun ouders in beweging te krijgen.”
Wat zouden drinkwaterbedrijven moeten doen met deze inzichten? “Ik denk dat als Sweco dit onderzoek onder de aandacht brengt bij de waterschappen en drinkwaterbedrijven, zij op hun beurt mensen beter kunnen voorlichten. Dan gaan mensen zich vanzelf meer gedragen zoals zij dat graag willen zien. Dit onderzoek laat zien hoe urgent het is”, besluit Boonekamp.