De overstromingen die Limburg in de zomer van 2021 troffen, waren voor een deel van de inwoners een complete verrassing. Zij hadden zich hier dan ook niet allemaal op voorbereid en liepen veel schade op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) en Deltares.

Duidelijke, tijdige en meer locatie-specifieke informatie over overstromingsgevaar kunnen het risicobewustzijn van burgers vergroten, concluderen de onderzoekers. En een groter risicobewustzijn zorgt ervoor dat burgers zich beter op overstromingen voorbereiden, waardoor de schade - en de stress - wordt beperkt.

2710 Thijs EndendijkThijs EndendijkHet bieden van handelingsperspectief is daarbij belangrijk, zegt VU-onderzoeker Thijs Endendijk. "Blijf binnen, verplaats je bezittingen naar de eerste etage, zet je auto op een veilige plek. We zagen dat mensen die bekend waren met de overstromingsrisico’s omdat ze bijvoorbeeld wel eens websites hierover hadden bezocht, bijna twee keer zo vaak maatregelen troffen dan mensen die dat niet waren."

Schade
Om lessen voor de toekomst te kunnen trekken naar aanleiding van de overstromingen in Limburg, zijn onderzoekers van de VU, Deltares, de TU Delft, HKV Lijn en Water en Kantar Public begin dit jaar een onderzoek gestart. Als eerste verstuurden ze een vragenlijst naar 11.000 Limburgse huishoudens en bedrijven. Ongeveer de helft hiervan bevond zich in het overstroomde gebied, de andere helft in een gebied dat niet overstroomd is maar waar wel een noodverordening van kracht was. In totaal vulden 72 bedrijven en 1513 huishoudens de vragenlijst in.

Met name langs de Geul heeft het water veel schade veroorzaakt, zo blijkt uit de respons. Het drong met hoge snelheid de woning binnen; bij een derde van de getroffen huishoudens bereikte het water zelfs binnen één uur het hoogste punt. Veel inwoners werden hierdoor verrast, waardoor noodmaatregelen nauwelijks meer mogelijk waren. "Daar valt bijna niet tegenop te boksen", aldus Endendijk.

De schade aan woningen en inboedels was hier, en langs de Roer, ook hoger dan langs de Maas, met een gemiddelde van respectievelijk 65.000 euro en 17.000 euro. Huishoudens verwachten ongeveer 60 procent hiervan vergoed te krijgen door verzekeraars, de overheid (Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen) en het Rampenfonds.

Waarschuwingen
Bijna de helft van de bewoners in het bedreigde gebied zegt tijdens de overstromingen geen waarschuwingen te hebben gekregen. De waarschuwingen bevatten bovendien vaak weinig informatie over mogelijke maatregelen.

Waar dat wel het geval was, had de boodschap duidelijk effect. Zo gaf ruim driekwart van de huishoudens langs de Maas gehoor aan de oproep tot preventieve evacuatie.

 

2710 figuur maatregelen Limburg

 

Inwoners die zich vooraf hadden geïnformeerd over overstromingsrisico’s, plaatsten bijvoorbeeld zandzakken, gebruikten een waterpomp of verhuisden hun bezittingen naar de eerste verdieping. Met name die laatste maatregel zorgde ervoor dat de schade per huishouden met 20 tot 50 procent verminderde.

"Dat onderstreept hoe belangrijk het is om burgers vooraf over de risico’s te informeren", stelt Endendijk. Hij ziet daarin een taak voor waterschappen, gemeenten en veiligheidsregio’s. "Niet alleen in Limburg, maar ook in andere delen van Nederland waar bijvoorbeeld nieuwe woningen gebouwd worden."

 

LEES OOK:
Artikel op website Deltares

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!