secundair logo knw 1

Hoogwater in Limburg. Foto Waterschap Limburg

De overstromingen die Limburg in de zomer van 2021 troffen, waren voor een deel van de inwoners een complete verrassing. Zij hadden zich hier dan ook niet allemaal op voorbereid en liepen veel schade op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) en Deltares.

Duidelijke, tijdige en meer locatie-specifieke informatie over overstromingsgevaar kunnen het risicobewustzijn van burgers vergroten, concluderen de onderzoekers. En een groter risicobewustzijn zorgt ervoor dat burgers zich beter op overstromingen voorbereiden, waardoor de schade - en de stress - wordt beperkt.

2710 Thijs EndendijkThijs EndendijkHet bieden van handelingsperspectief is daarbij belangrijk, zegt VU-onderzoeker Thijs Endendijk. "Blijf binnen, verplaats je bezittingen naar de eerste etage, zet je auto op een veilige plek. We zagen dat mensen die bekend waren met de overstromingsrisico’s omdat ze bijvoorbeeld wel eens websites hierover hadden bezocht, bijna twee keer zo vaak maatregelen troffen dan mensen die dat niet waren."

Schade
Om lessen voor de toekomst te kunnen trekken naar aanleiding van de overstromingen in Limburg, zijn onderzoekers van de VU, Deltares, de TU Delft, HKV Lijn en Water en Kantar Public begin dit jaar een onderzoek gestart. Als eerste verstuurden ze een vragenlijst naar 11.000 Limburgse huishoudens en bedrijven. Ongeveer de helft hiervan bevond zich in het overstroomde gebied, de andere helft in een gebied dat niet overstroomd is maar waar wel een noodverordening van kracht was. In totaal vulden 72 bedrijven en 1513 huishoudens de vragenlijst in.

Met name langs de Geul heeft het water veel schade veroorzaakt, zo blijkt uit de respons. Het drong met hoge snelheid de woning binnen; bij een derde van de getroffen huishoudens bereikte het water zelfs binnen één uur het hoogste punt. Veel inwoners werden hierdoor verrast, waardoor noodmaatregelen nauwelijks meer mogelijk waren. "Daar valt bijna niet tegenop te boksen", aldus Endendijk.

De schade aan woningen en inboedels was hier, en langs de Roer, ook hoger dan langs de Maas, met een gemiddelde van respectievelijk 65.000 euro en 17.000 euro. Huishoudens verwachten ongeveer 60 procent hiervan vergoed te krijgen door verzekeraars, de overheid (Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen) en het Rampenfonds.

Waarschuwingen
Bijna de helft van de bewoners in het bedreigde gebied zegt tijdens de overstromingen geen waarschuwingen te hebben gekregen. De waarschuwingen bevatten bovendien vaak weinig informatie over mogelijke maatregelen.

Waar dat wel het geval was, had de boodschap duidelijk effect. Zo gaf ruim driekwart van de huishoudens langs de Maas gehoor aan de oproep tot preventieve evacuatie.

 

2710 figuur maatregelen Limburg

 

Inwoners die zich vooraf hadden geïnformeerd over overstromingsrisico’s, plaatsten bijvoorbeeld zandzakken, gebruikten een waterpomp of verhuisden hun bezittingen naar de eerste verdieping. Met name die laatste maatregel zorgde ervoor dat de schade per huishouden met 20 tot 50 procent verminderde.

"Dat onderstreept hoe belangrijk het is om burgers vooraf over de risico’s te informeren", stelt Endendijk. Hij ziet daarin een taak voor waterschappen, gemeenten en veiligheidsregio’s. "Niet alleen in Limburg, maar ook in andere delen van Nederland waar bijvoorbeeld nieuwe woningen gebouwd worden."

 

LEES OOK:
Artikel op website Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.