Vorige week werden de eerste resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de mogelijkheden om humuszuren terug te winnen uit afvalwater. Bij de pilot is het gelukt humuszuren (in de landbouw in te zetten als bodemverbeteraar) terug te winnen uit het afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Amersfoort.

Humuszuren, die de fosfaatopname door planten verbeteren, worden tot nu toe via een chemisch proces gewonnen uit bruinkool en geïmporteerd uit landen als de Verenigde Staten en China.

Het onderzoek naar de mogelijkheden om afvalwater te gebruiken als bron voor deze bodemverbeteraar wordt uitgevoerd door Tauw en Opure, in opdracht van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Het maakt deel uit van het programma De rioolwaterzuiveringsinstallatie als Grondstoffenfabriek van de Nederlandse waterschappen. "De grootste winst tot nu toe was eigenlijk dat we de technische haalbaarheid van het concept hebben bewezen", zegt Joost van den Bulk, watertechnoloog van Tauw.

Uit analyse bleek dat het humuszurengehalte verschilt tussen rioolwaterzuiveringsinstallaties. Rioolwaterzuiveringsinstallaties die ook zuiveringsslib verwerken, produceren de hoogste gehaltes. "De komende maanden gaan we de volgende stap van het onderzoek zetten en testen uitvoeren met afvalwater van meerdere andere rioolwaterzuiveringen. Samen met STOWA gaan we onderzoeken wat de kwaliteit van de humuszuren precies is en hoe de winning fysiek kunnen inpassen op de rioolwaterzuivering. Om de financiële haalbaarheid van het concept te beoordelen, zullen we ook kijken hoe groot de markt is voor de producten."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.