0
0
0
s2sdefault

De huidige reeks van erg hete en droge zomers in Europa is de meest extreme in tweeduizend jaar. Die conclusie trekt een internationaal team van wetenschappers op basis van een analyse van jaarringen van bomen die teruggaan tot de tijd van het Romeinse Rijk.

In het verleden is het al meermaals een tijdlang bijzonder heet en droog in Europa geweest, zoals tijdens de Renaissance-droogte in de zestiende eeuw. Maar het cluster van zomers sinds 2015 overtreft dit nog, zegt professor Ulf Büntgen van de Universiteit van Cambridge die het onderzoek leidde. “Onze resultaten laten zien dat wat we nu hebben meegemaakt, buitengewoon is. De reeks hittegolven en droogtes is zonder precedent in de afgelopen tweeduizend jaar”, aldus Büntgen in dagblad The Guardian.

Jaarringen van eiken onderzocht
In het onderzoek zijn jaarringen van 147 levende en dode eiken onder de loep genomen. Er werden meer dan 27 duizend metingen van koolstof- en zuurstofisotopen verricht om vast te stellen hoeveel water beschikbaar was voor deze bomen. De verhouding tussen deze isotopen is een goede indicatie voor het hydroklimaat in een bepaald jaar. Met behulp van deze methode konden de zomerse omstandigheden vanaf 75 voor Christus tot en met 2018 worden gereconstrueerd. De zomers van 2019 en 2020 zijn nog buiten beschouwing gebleven.

De eiken zijn afkomstig uit Beieren en Tsjechië en bieden een representatief beeld van de situatie op een groot deel van het Europese vasteland. Om de jaarringen van vóór de negentiende eeuw te onderzoeken gebruikten de onderzoekers onder andere hout uit kerken, eiken bewaard in rivierafzettingen en grindbedden (Middeleeuwen) en hout voor de bouw van putten (Romeinse tijd).

Klimaatverandering vermoedelijk oorzaak
Klimaatverandering is volgens de onderzoekers de meest waarschijnlijke verklaring voor de recente droogtes in de zomerperiodes. Daarbij wijzen zij op veranderingen in de positie van de straalstroom en de luchtcirculatie boven het continent. Er is ook gekeken naar vulkanische activiteit en zonnecycli, maar die worden als oorzaken uitgesloten. De onderzoekers constateren verder dat Europa sowieso de laatste twee millennia al geleidelijk aan het uitdrogen is.

Droogte in Europa in laatste 2 millennia
Droge en natte periodes in het centrale deel van Europa tussen 75 v.Chr. en 2018
(bron: bericht Universiteit van Cambridge)
 

MEER INFORMATIE
Publicatie in Nature Geoscience (betaald)
Bericht van Universiteit van Cambridge
Artikel over onderzoek in The Guardian

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.