secundair logo knw 1

De Dubbele Dijk in Bierum I foto: Waterschap Noorderzijlvest

De aanleg van een getijdenduiker in de Dubbele Dijk in de Groningse plaats Bierum zorgt niet voor extra verzilting in de nabijgelegen landbouwgronden. De dikke kleilaag in de bodem biedt daartegen voldoende weerstand.

Dit is de uitkomst van een onderzoek dat ingenieursbureau Sweco en grondwaterspecialist Acacia Water hebben uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen. De innovatieve Dubbele Dijk is aangelegd in het kader van de dijkversterking tussen Delfzijl en Eemshaven en bestaat uit een hogere zeedijk en een lagere dijk landinwaarts. In de zeedijk komt een getijdenduiker waardoor zeewater straks naar het tussengebied kan stromen. Dat leidt tot eb- en vloedwerking.

Zorgen bij boeren
De boeren die de akkers in de aangrenzende polder gebruiken, zijn bang dat door de nog te bouwen in- en uitlaatconstructie de verziltingsproblemen verder zullen toenemen. Zij hebben al jarenlang last van zoute kwel onder hun percelen, omdat er intensief wordt gedraineerd richting een kwelsloot die op een lager peil ligt dan het zeeniveau.

Het onderzoek moest uitsluitsel geven of de zorgen van de boeren terecht zijn. Hierbij hebben de onderzoekers van Sweco en Acacia Water gebruikgemaakt van grondwatermetingen, bestaande bodemgegevens en aanvullende grondboringen. Volgens hen is de kans op extra verzilting te verwaarlozen.

Dikke kleilaag
In de ondergrond bevindt zich een dikke deklaag die voornamelijk bestaat uit klei (zie infographic). Deze laag biedt veel weerstand tegen grondwater dat vanuit de zandlaag eronder opwaarts stroomt. Dit zorgt ervoor dat de zoute kwel door de deklaag slechts heel beperkt – minder dan 0,1 millimeter per dag – toeneemt als gevolg van de eb- en vloedwerking in het tussengebied.

Op sommige plekken komen dunne lagen zand en veen voor, maar ook dan is er voldoende weerstand omdat deze lagen zijn ingepakt in klei. Als er eventueel toch zout water doorsijpelt, wordt dit opgevangen door de kwelsloot achter de tweede dijk.

De provincie Groningen kan nu vergunningen aanvragen voor het aanleggen van de getijdenduiker. De provincie blijft daarnaast de verzilting bij de Dubbele Dijk in de gaten houden. Hierbij wordt de samenwerking met de boeren gezocht.

Schematische dwarsdoorsnede bodem Dubbele Dijk DEFSchematische dwarsdoorsnede van de bodem bij de Dubbele Dijk I Infographic: Programma Eems-Dollard 2050 

MEER INFORMATIE
Toelichting door provincie Groningen
Rapport van onderzoek naar verzilting
Projectinformatie Dubbele Dijk
H2O Actueel: dijkversterking Delfzijl-Eemshaven
H2O Opinie: win-winsituatie door dubbele dijken
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John