secundair logo knw 1

Een wild bos- en rivierlandschap in de Verenigde Staten I foto: Steve Hillebrand / U.S. Fish and Wildlife Service (via Wikimedia Commons)

Door strategisch 30 procent van het landoppervlak op aarde te beschermen kunnen de ambitieuze mondiale doelen voor biodiversiteit en klimaat voor een fors deel worden gehaald. Zo is het mogelijk hiermee 68 procent van de schone zoetwatervoorraad in stand te houden, aldus een studie van wetenschappers van het Nature Map Consortium.

Bij welke landgebieden is er het meest te bereiken met samenhangende maatregelen voor het behoud van biodiversiteit en het tegengaan van de achteruitgang van de natuur? Dat hebben zo’n zestig experts die zijn aangesloten bij Nature Map Consortium in beeld gebracht aan de hand van interactieve prioriteitenkaarten voor de hele wereld. Hierover is een publicatie verschenen in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution.

De onderzoekers stellen vast dat een gerichte bescherming van een deel van het landoppervlak het meest effectief is. Daarbij gaan het minimaliseren van het aantal bedreigde dieren, het zoveel mogelijk beperken van de uitstoot van koolstof en het maximaal verbeteren van waterkwaliteit hand in hand.

Het geven van de hoogste prioriteit aan 30 procent van het landoppervlak zorgt volgens de studie ervoor dat meer dan 70 procent van de gewervelde dieren en plantensoorten op land niet met uitsterven wordt bedreigd. Ook leidt dit tot instandhouding van 68 procent van het schone zoetwater en van 62 procent van de kwetsbare koolstof boven en onder de grond.

De wetenschappers noemen de studie de eerste in zijn soort om biodiversiteit, koolstof en waterbehoud echt te integreren in een gemeenschappelijke aanpak. In de prioriteitenkaarten wordt niet naar landen gekeken maar juist naar grotere gebieden. Dit biedt regeringen en beleidsmakers inzicht waar in de wereld beschermingsmaatregelen de grootste voordelen opleveren. Strategische interventies met behulp van ruimtelijke planningstools zoals de prioriteitenkaarten zijn daarbij cruciaal.

 

MEER INFORMATIE
Tijdschriftpublicatie (betaald)
Wereldwijde prioriteitenkaarten 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.