0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het Agentschap Zorg & Gezondheid in België onderzoekt de koeltorens van 17 bedrijven in de haven van Gent als mogelijke bron van een legionellabesmetting in de regio rondom Evergem. In het ziekenhuis van Gent liggen 17 patiënten die door de bacterie zijn besmet. Van hen is er maandag 1 overleden.

Het agentschap houdt er rekening mee dat de besmettingsbron nog niet verdwenen is. Nieuwe patiënten kregen later ziekteklachten dan het eerste aantal patiënten dat is opgenomen.

Het agentschap laat waterstalen onderzoeken die zijn genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de kanaalzone van Gent. Van 2 andere bedrijven zijn gegevens over hun installaties opgevraagd. Ook heeft het agentschap inzage gevraagd in de resultaten van de legionellametingen die bedrijven meerdere keren per jaar moeten laten doen in hun koelsystemen.

Meldpunt
Overigens weet het agentschap niet of het alle koeltorens in de regio nu in onderzoek heeft. Er is een meldpunt, maar het is geen uitgemaakte zaak of alle bedrijven met koeltorens of vernevelinstallaties zich daar hebben gemeld, laat het agentschap weten. Het probeert nu in overleg met de lokale overheid uit te zoeken of er nog meer installaties staan.    

Het agentschap verwacht volgende week maandag de resultaten van de onderzoeken naar de waterstalen van de 17 koelinstallaties. Tot die tijd blijft het gissen naar de bron, zegt woordvoerder Joris Moonens op de website van het agentschap. “Bij de meeste legionella-uitbraken wordt de bron nooit gevonden.” 

Nederland
Legionella komt van nature voor in water en kan zich in kunstmatige watersystemen zeer goed vermenigvuldigen. Koeltorens en ook afvalwaterzuiveringen zijn potentiele bronnen van besmettingen met slecht onderhoud als oorzaak. Er zijn naar schatting 4.000 torens in Nederland, die overigens lang niet allemaal in beeld zijn. Ongeveer de helft is in kaart gebracht.

Koeltorenkaart Koeltorenkaart Sinds 2010 is er meldingsplicht voor nieuw geplaatste koeltorens. Deze worden geregistreerd op de koeltorenkaart, te vinden op de site atlasleefomgeving.nl. De plicht geldt niet voor torens die voor 2010 zijn geplaatst. 

De bacterie groeit in water tussen 25-45 graden celsius. Ze heeft een gastheer, een biofilm, nodig om zich te vermeerderen. Legionella kan zich verspreiden via stofdeeltjes of vloeistofdruppels. Deze worden ingeademd en komen in de longen, waar de bacterie zich kan nestelen. Legionella produceert giftige stoffen waardoor mensen ziek worden. 

 

MEER INFORMATIE
Atlas leefomgeving

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het