Het Agentschap Zorg & Gezondheid in België onderzoekt de koeltorens van 17 bedrijven in de haven van Gent als mogelijke bron van een legionellabesmetting in de regio rondom Evergem. In het ziekenhuis van Gent liggen 17 patiënten die door de bacterie zijn besmet. Van hen is er maandag 1 overleden.
Het agentschap houdt er rekening mee dat de besmettingsbron nog niet verdwenen is. Nieuwe patiënten kregen later ziekteklachten dan het eerste aantal patiënten dat is opgenomen.
Het agentschap laat waterstalen onderzoeken die zijn genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de kanaalzone van Gent. Van 2 andere bedrijven zijn gegevens over hun installaties opgevraagd. Ook heeft het agentschap inzage gevraagd in de resultaten van de legionellametingen die bedrijven meerdere keren per jaar moeten laten doen in hun koelsystemen.
Meldpunt
Overigens weet het agentschap niet of het alle koeltorens in de regio nu in onderzoek heeft. Er is een meldpunt, maar het is geen uitgemaakte zaak of alle bedrijven met koeltorens of vernevelinstallaties zich daar hebben gemeld, laat het agentschap weten. Het probeert nu in overleg met de lokale overheid uit te zoeken of er nog meer installaties staan.
Het agentschap verwacht volgende week maandag de resultaten van de onderzoeken naar de waterstalen van de 17 koelinstallaties. Tot die tijd blijft het gissen naar de bron, zegt woordvoerder Joris Moonens op de website van het agentschap. “Bij de meeste legionella-uitbraken wordt de bron nooit gevonden.”
Nederland
Legionella komt van nature voor in water en kan zich in kunstmatige watersystemen zeer goed vermenigvuldigen. Koeltorens en ook afvalwaterzuiveringen zijn potentiele bronnen van besmettingen met slecht onderhoud als oorzaak. Er zijn naar schatting 4.000 torens in Nederland, die overigens lang niet allemaal in beeld zijn. Ongeveer de helft is in kaart gebracht.
Koeltorenkaart Sinds 2010 is er meldingsplicht voor nieuw geplaatste koeltorens. Deze worden geregistreerd op de koeltorenkaart, te vinden op de site atlasleefomgeving.nl. De plicht geldt niet voor torens die voor 2010 zijn geplaatst.
De bacterie groeit in water tussen 25-45 graden celsius. Ze heeft een gastheer, een biofilm, nodig om zich te vermeerderen. Legionella kan zich verspreiden via stofdeeltjes of vloeistofdruppels. Deze worden ingeademd en komen in de longen, waar de bacterie zich kan nestelen. Legionella produceert giftige stoffen waardoor mensen ziek worden.
MEER INFORMATIE
Atlas leefomgeving
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.