0
0
0
s2smodern

Het Agentschap Zorg & Gezondheid in België onderzoekt de koeltorens van 17 bedrijven in de haven van Gent als mogelijke bron van een legionellabesmetting in de regio rondom Evergem. In het ziekenhuis van Gent liggen 17 patiënten die door de bacterie zijn besmet. Van hen is er maandag 1 overleden.

Het agentschap houdt er rekening mee dat de besmettingsbron nog niet verdwenen is. Nieuwe patiënten kregen later ziekteklachten dan het eerste aantal patiënten dat is opgenomen.

Het agentschap laat waterstalen onderzoeken die zijn genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de kanaalzone van Gent. Van 2 andere bedrijven zijn gegevens over hun installaties opgevraagd. Ook heeft het agentschap inzage gevraagd in de resultaten van de legionellametingen die bedrijven meerdere keren per jaar moeten laten doen in hun koelsystemen.

Meldpunt
Overigens weet het agentschap niet of het alle koeltorens in de regio nu in onderzoek heeft. Er is een meldpunt, maar het is geen uitgemaakte zaak of alle bedrijven met koeltorens of vernevelinstallaties zich daar hebben gemeld, laat het agentschap weten. Het probeert nu in overleg met de lokale overheid uit te zoeken of er nog meer installaties staan.    

Het agentschap verwacht volgende week maandag de resultaten van de onderzoeken naar de waterstalen van de 17 koelinstallaties. Tot die tijd blijft het gissen naar de bron, zegt woordvoerder Joris Moonens op de website van het agentschap. “Bij de meeste legionella-uitbraken wordt de bron nooit gevonden.” 

Nederland
Legionella komt van nature voor in water en kan zich in kunstmatige watersystemen zeer goed vermenigvuldigen. Koeltorens en ook afvalwaterzuiveringen zijn potentiele bronnen van besmettingen met slecht onderhoud als oorzaak. Er zijn naar schatting 4.000 torens in Nederland, die overigens lang niet allemaal in beeld zijn. Ongeveer de helft is in kaart gebracht.

Koeltorenkaart Koeltorenkaart Sinds 2010 is er meldingsplicht voor nieuw geplaatste koeltorens. Deze worden geregistreerd op de koeltorenkaart, te vinden op de site atlasleefomgeving.nl. De plicht geldt niet voor torens die voor 2010 zijn geplaatst. 

De bacterie groeit in water tussen 25-45 graden celsius. Ze heeft een gastheer, een biofilm, nodig om zich te vermeerderen. Legionella kan zich verspreiden via stofdeeltjes of vloeistofdruppels. Deze worden ingeademd en komen in de longen, waar de bacterie zich kan nestelen. Legionella produceert giftige stoffen waardoor mensen ziek worden. 

 

MEER INFORMATIE
Atlas leefomgeving

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.