secundair logo knw 1

Het Agentschap Zorg & Gezondheid in België onderzoekt de koeltorens van 17 bedrijven in de haven van Gent als mogelijke bron van een legionellabesmetting in de regio rondom Evergem. In het ziekenhuis van Gent liggen 17 patiënten die door de bacterie zijn besmet. Van hen is er maandag 1 overleden.

Het agentschap houdt er rekening mee dat de besmettingsbron nog niet verdwenen is. Nieuwe patiënten kregen later ziekteklachten dan het eerste aantal patiënten dat is opgenomen.

Het agentschap laat waterstalen onderzoeken die zijn genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de kanaalzone van Gent. Van 2 andere bedrijven zijn gegevens over hun installaties opgevraagd. Ook heeft het agentschap inzage gevraagd in de resultaten van de legionellametingen die bedrijven meerdere keren per jaar moeten laten doen in hun koelsystemen.

Meldpunt
Overigens weet het agentschap niet of het alle koeltorens in de regio nu in onderzoek heeft. Er is een meldpunt, maar het is geen uitgemaakte zaak of alle bedrijven met koeltorens of vernevelinstallaties zich daar hebben gemeld, laat het agentschap weten. Het probeert nu in overleg met de lokale overheid uit te zoeken of er nog meer installaties staan.    

Het agentschap verwacht volgende week maandag de resultaten van de onderzoeken naar de waterstalen van de 17 koelinstallaties. Tot die tijd blijft het gissen naar de bron, zegt woordvoerder Joris Moonens op de website van het agentschap. “Bij de meeste legionella-uitbraken wordt de bron nooit gevonden.” 

Nederland
Legionella komt van nature voor in water en kan zich in kunstmatige watersystemen zeer goed vermenigvuldigen. Koeltorens en ook afvalwaterzuiveringen zijn potentiele bronnen van besmettingen met slecht onderhoud als oorzaak. Er zijn naar schatting 4.000 torens in Nederland, die overigens lang niet allemaal in beeld zijn. Ongeveer de helft is in kaart gebracht.

Koeltorenkaart Koeltorenkaart Sinds 2010 is er meldingsplicht voor nieuw geplaatste koeltorens. Deze worden geregistreerd op de koeltorenkaart, te vinden op de site atlasleefomgeving.nl. De plicht geldt niet voor torens die voor 2010 zijn geplaatst. 

De bacterie groeit in water tussen 25-45 graden celsius. Ze heeft een gastheer, een biofilm, nodig om zich te vermeerderen. Legionella kan zich verspreiden via stofdeeltjes of vloeistofdruppels. Deze worden ingeademd en komen in de longen, waar de bacterie zich kan nestelen. Legionella produceert giftige stoffen waardoor mensen ziek worden. 

 

MEER INFORMATIE
Atlas leefomgeving

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):