secundair logo knw 1

Nynke Bats en Meinke van Oenen, twee van de winnaars, bij de prijsuitreiking

De finale van de Dutch Junior Water Prize 2022 vond afgelopen vrijdag plaats. Een trio werd uitgeroepen tot winnaar van de prijs voor scholieren met een onderzoek getiteld: ‘Het groene goud vs. Zout’, een onderzoek naar de mogelijkheid om selectief natrium te verwijderen uit glas-tuinbouwwater door middel van algen.

Tijdens de finale presenteerden zes groepen, in totaal tien deelnemers, hun onderzoek. De drie winnaars Meinke van Oenen, Nynke Bats en Pjotr de Haan zochten een manier om natrium uit glas-tuinbouwwater te verwijderen. “In de glas-tuinbouw zijn ze bezig hun waterkringloop zo circulair mogelijk te maken en dus al het water te hergebruiken,” legt Marlieke Sietsema uit.

Sietsema, manager van het talentenprogramma bij Wetsus en verantwoordelijk voor de Dutch Junior Water Prize (DJWP), vervolgt: “Probleem is echter dat natrium zich blijft ophopen in dit afvalwater en dit is niet goed voor de planten. De groep heeft 3 soorten algen vergeleken en gekeken naar in hoeverre natrium verwijderd kon worden. De conclusie: Chlorella algen werken het best en verslaan het zout!”

Volgens de jury, bestaande uit Stijn Wiersma(de winnaar van vorig jaar), Henk Lukken (Netwerkregisseur bij Stichting Technasium) en Mariska Ronteltap (Procestechnoloog bij Hoogheemraadschap van Delfland), werd dit trio tot winnaar uitverkoren omdat hun project werkt een actueel probleem behandeld en de groep grondig te werk is gegaan. “Hun methodiek was uitstekend en hun vakkennis was hoog. Ze hebben een duidelijk rapport geschreven, waaruit naar voren komt dat ze de wetenschappelijke methode goed gebruikt hebben. Hun presentatie was sterk en vlot, en in de beantwoording van de vragen kwam naar voren dat ze wisten waar ze het over hadden. Oftewel, het tikt alle criteria boxen aan!”

Andere onderwerpen
Ook de onderwerpkeuze van de andere deelnemers kon Sietsema bekoren. Ze noemt de onderwerpen heel divers. “Zo was er onderzoek naar het verwijderen van harde metalen met behulp van een bioplastic, naar het opwekken van energie bij stuwen en bijvoorbeeld ook naar een sensorsysteem bij dijken om veiligheid te bieden bij verhoging van de zeewaterspiegel. Het ging hierbij om zowel zeer toegepast als meer fundamenteel onderzoek.”

Over het niveau van de andere inzendingen is Sietsema eveneens goed te spreken. Zelfs zoveel dat de organisatie overweegt om volgend jaar een publieksprijs toe te voegen. “Dat zou gaan om een publieksprijs voor beste presentatie. Er waren die echt boven zich uit stegen tijdens de presentaties. Dit willen we graag belonen.”

De Dutch Junior Water Prize is de voorronde voor de internationale finale in Zweden: de Stockholm Junior Water Prize. “Als echt waterland kan Nederland hier niet ontbreken en dus organiseert Wetsus namens de watersector in Nederland deze wedstrijd. We hopen zo jongeren te stimuleren en enthousiasmeren voor een carrière in water, want we hebben deze jonge onderzoekers hard nodig! We hebben nog altijd goed contact met de winnaars van voorgaande jaren. Velen hiervan doen nu een technische bèta studie. We hopen natuurlijk dat deze jongeren doorgaan in water. Dit is in het verleden ook wel gebeurd: zo werkt de winnaar van 2015 nu bij het NIOZ.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.