secundair logo knw 1

Niet het gebruik van glyfosaat als onkruidbestrijder in de landbouw, maar afvalwater uit rioolwaterzuiveringen is een dominante bron van de glyfosaatconcentraties in Europese rivieren. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Tübingen in Duitsland.

De bevindingen zijn gepubliceerd in een artikel dat is verschenen in het tijdschrift Water Research. De onderzoekers brachten in een meta-analyse middels lange termijn-tijdreeksen de concentraties van glyfosaat en het afbraakproduct aminomethylfosfonzuur (AMPA) op ongeveer 100 locaties in de VS en Europa in kaart.

Op basis van de verzamelde data stellen ze dat de concentraties van glyfosaat in Europese rivieren niet overeenkomen met het seizoensgebonden gebruik van het middel in de landbouw. In de VS is dat patroon wel te zien, wat volgens de onderzoekers wijst op landbouwgebruik van glyfosaat als dominante bron in Amerika. In Europese rivieren is, aldus de onderzoekers, sprake van ‘vrij hoge en constante massafluxen van glyfosaat’, zelfs tijdens lange droge zomers en buiten de perioden dat herbiciden worden gebruikt in de landbouw.

De onderzoekers zien in Europa stedelijk afvalwater als ‘een zeer belangrijke bron’ van deze concentraties. Dat heeft te maken met aminopolyfosfonaten, stoffen die veel worden gebruikt in Europese wasmiddelen. De hypothese is dat glyfosaat wordt gevormd in afvalwaterzuiveringsinstallaties uit deze wasadditieven en daarmee de bron zijn van de concentraties in de Europese rivieren. In de VS doet deze hypothese geen opgeld, omdat Amerikaanse wasmiddelen nauwelijks aminopolyfosfonaten bevatten.

Daar komt bij dat de Europese rivieren worden beïnvloed door afvalwater dat door rwzi’s wordt geloosd. De onderzoekers stellen vast dat glyfosaatconcentraties stijgen bij het passeren van een lozingspunt van een rwzi en afnemen met de afstand tot de volgende rwzi stroomopwaarts.

Deze bevindingen suggereren dat beperkingen of verboden op het gebruik van glyfosaat als herbicide mogelijk niet voldoende zijn om de concentraties in het oppervlaktewater significant te verminderen, aldus de onderzoekers.


De toxiciteit van glyfosaat voor mens en milieu wordt al jaren onderzocht (en betwist), maar dat heeft tot dusverre niet tot eensluitende conclusies geleid over de schadelijkheid. Gebruik van de herbicide is in de VS en ook Europa nog steeds toegelaten. Er wordt verwacht dat de verkoop van de onkruidbestrijder in 2025 wereldwijd 900.000 ton zal bedragen, schrijven de Duitse onderzoekers.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Peter · 1 months ago
    De vraag die deze HYPOTHESE s of de gebruikte meetmethode van het meten van AMPA je uberhaupt de de juiste conclusie kan trekken.  Weet wat je meet, en als je AMPA meet, dan moet je nader bron onderzoek doen. of een andere meetmethode gebruiken. Daarnaast worden veel fosfaten uit wasmiddelen terug gewonnen bij vele RWZI's. En er zijn nauwelijks overstorten van RWZI's en rioolstelsels in sloten, en kleine watergangen. En daar wordt wel degelijk veel glyfosaat gemeten. De timing van de publicatie komt wel ook op een bijzonder moment. Waar Big-Agro het niet goed uitkomt dat bewijs over de schadelijke effecten van glyfosaat telkens weer een extra afleidingsmoment nodig heeft. 
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Gertjan Zwolsman · 1 months ago
    De kop van dit artikel is veel te stellig. Het bewuste onderzoek suggereert dat glyfosaat wordt gevormd in RWZI's, maar levert daar geen hard bewijs voor. De onderzoekers stellen letterlijk dat het om een HYPOTHESE gaat: “We hypothesize that glyphosate may also be a transformation product of aminopolyphosphonates”. Ze geven daarvoor verschillende argumenten maar het blijft een hypothese, hard bewijs ontbreekt vooralsnog. Hard bewijs zou zijn dat men in laboratorium experimenten waarin zuiveringsprocessen op de RWZI worden gesimuleerd aantoont dat glyfosaat wordt gevormd uit aminopolyphosphonaten in stedelijk afvalwater. De auteurs geven aan dat ze zich daar nu op gaan richten (zie Conclusions): “Our ongoing experimental work addresses the formation of glyphosate under environmentally relevant conditions.”

    Kortom: niet te hard van stapel lopen, eerst maar eens de resultaten van het aangekondigde experimentele onderzoek afwachten. Er is nog helemaal NIETS bewezen.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!