secundair logo knw 1

Niet het gebruik van glyfosaat als onkruidbestrijder in de landbouw, maar afvalwater uit rioolwaterzuiveringen is een dominante bron van de glyfosaatconcentraties in Europese rivieren. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Tübingen in Duitsland.

De bevindingen zijn gepubliceerd in een artikel dat is verschenen in het tijdschrift Water Research. De onderzoekers brachten in een meta-analyse middels lange termijn-tijdreeksen de concentraties van glyfosaat en het afbraakproduct aminomethylfosfonzuur (AMPA) op ongeveer 100 locaties in de VS en Europa in kaart.

Op basis van de verzamelde data stellen ze dat de concentraties van glyfosaat in Europese rivieren niet overeenkomen met het seizoensgebonden gebruik van het middel in de landbouw. In de VS is dat patroon wel te zien, wat volgens de onderzoekers wijst op landbouwgebruik van glyfosaat als dominante bron in Amerika. In Europese rivieren is, aldus de onderzoekers, sprake van ‘vrij hoge en constante massafluxen van glyfosaat’, zelfs tijdens lange droge zomers en buiten de perioden dat herbiciden worden gebruikt in de landbouw.

De onderzoekers zien in Europa stedelijk afvalwater als ‘een zeer belangrijke bron’ van deze concentraties. Dat heeft te maken met aminopolyfosfonaten, stoffen die veel worden gebruikt in Europese wasmiddelen. De hypothese is dat glyfosaat wordt gevormd in afvalwaterzuiveringsinstallaties uit deze wasadditieven en daarmee de bron zijn van de concentraties in de Europese rivieren. In de VS doet deze hypothese geen opgeld, omdat Amerikaanse wasmiddelen nauwelijks aminopolyfosfonaten bevatten.

Daar komt bij dat de Europese rivieren worden beïnvloed door afvalwater dat door rwzi’s wordt geloosd. De onderzoekers stellen vast dat glyfosaatconcentraties stijgen bij het passeren van een lozingspunt van een rwzi en afnemen met de afstand tot de volgende rwzi stroomopwaarts.

Deze bevindingen suggereren dat beperkingen of verboden op het gebruik van glyfosaat als herbicide mogelijk niet voldoende zijn om de concentraties in het oppervlaktewater significant te verminderen, aldus de onderzoekers.


De toxiciteit van glyfosaat voor mens en milieu wordt al jaren onderzocht (en betwist), maar dat heeft tot dusverre niet tot eensluitende conclusies geleid over de schadelijkheid. Gebruik van de herbicide is in de VS en ook Europa nog steeds toegelaten. Er wordt verwacht dat de verkoop van de onkruidbestrijder in 2025 wereldwijd 900.000 ton zal bedragen, schrijven de Duitse onderzoekers.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Peter · 8 months ago
    De vraag die deze HYPOTHESE s of de gebruikte meetmethode van het meten van AMPA je uberhaupt de de juiste conclusie kan trekken.  Weet wat je meet, en als je AMPA meet, dan moet je nader bron onderzoek doen. of een andere meetmethode gebruiken. Daarnaast worden veel fosfaten uit wasmiddelen terug gewonnen bij vele RWZI's. En er zijn nauwelijks overstorten van RWZI's en rioolstelsels in sloten, en kleine watergangen. En daar wordt wel degelijk veel glyfosaat gemeten. De timing van de publicatie komt wel ook op een bijzonder moment. Waar Big-Agro het niet goed uitkomt dat bewijs over de schadelijke effecten van glyfosaat telkens weer een extra afleidingsmoment nodig heeft. 
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Gertjan Zwolsman · 8 months ago
    De kop van dit artikel is veel te stellig. Het bewuste onderzoek suggereert dat glyfosaat wordt gevormd in RWZI's, maar levert daar geen hard bewijs voor. De onderzoekers stellen letterlijk dat het om een HYPOTHESE gaat: “We hypothesize that glyphosate may also be a transformation product of aminopolyphosphonates”. Ze geven daarvoor verschillende argumenten maar het blijft een hypothese, hard bewijs ontbreekt vooralsnog. Hard bewijs zou zijn dat men in laboratorium experimenten waarin zuiveringsprocessen op de RWZI worden gesimuleerd aantoont dat glyfosaat wordt gevormd uit aminopolyphosphonaten in stedelijk afvalwater. De auteurs geven aan dat ze zich daar nu op gaan richten (zie Conclusions): “Our ongoing experimental work addresses the formation of glyphosate under environmentally relevant conditions.”

    Kortom: niet te hard van stapel lopen, eerst maar eens de resultaten van het aangekondigde experimentele onderzoek afwachten. Er is nog helemaal NIETS bewezen.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.
'Staatssecretaris Jean Rummenie benadrukte dat hij de landbouw in de uiterwaarden van de grote rivieren wil behouden.' 
Mooi om de uiterwaarden multifunctioneel te gebruiken; natuur, waterberging en landbouw waar mogelijk. Maar ik pleit er voor dat de Staatssecretaris wijst op de risico's van agrarisch gebruik in relatie tot waterberging, en dat die risico's volledig bij de agrariërs liggen. Immers, sinds mensenheugenis weten we dat het water kan komen. Compensatie claimen, zoals in 2021 tot zelfs in Noord-Brabant gebeurde, moet niet kunnen. 
Met name in de Maasvallei is het volgens Deltares wenselijk om tot meer binnendijkse ruimtelijke reserveringen te komen voor voldoende bergingscapaciteit bij afvoerpieken in de Rijn van 18.000 kubieke meter per seconde. Genoemd wordt de Maasvallei met de afvoerpieken van de Rijn??