secundair logo knw 1

Eén ‘onderwatervlieger’ kan zevenhonderd huishoudens van stroom voorzien. De techniek die Youri Wentzel van SeaQurrent uit het Friese Grou de afgelopen jaren ontwikkelde, wordt volgend jaar op zee uitgeprobeerd. Energiebedrijven en overheden zijn enthousiast.

 Youri Wentzel is fervent watersporter. Tijdens zijn zeezeiltochten bij Denemarken, Engeland en de Kanaaleilanden vroeg hij zich geregeld af waarom we niet iets doen met energie uit stromend water. “Ik heb een achtergrond in de energiesector, vandaar.” Aanvankelijk keek hij naar bestaande technieken waarbij energie wordt opgewekt uit stromend water, maar hij ontdekte dat die alleen bestaan voor snelstromend water. “Bij de Afsluitdijk en de Oosterschelde wordt al van alles gedaan om energie uit snelstromend water te halen. Daarnaast hebben we ook de Noordzee met weliswaar veel langzamer stromend water, maar een oppervlak dat vele malen groter is. Daar wilde ik iets mee doen.”

Hij probeerde van alles uit en kwam uiteindelijk op de TidalKite: een soort vlieger van zeven meter hoog en twaalf meter lang die onder water stroom genereert. “We leggen de kite dwars op de stroming en sturen ‘m dan van rechts naar links. Daardoor ontstaat er een enorme trekkracht – in feite net als wanneer je op het strand een vlieger van rechts naar links beweegt. Die trekkracht zetten we om in elektrische energie.” De opgewekte energie wordt vervolgens via een elektriciteitskabel naar de vaste wal vervoerd.

Wentzel begon in 2014 met de ontwikkeling van de TidalKite. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen voerde hij talloze berekeningen uit. Inmiddels is met een proefopstelling in waterbouwkundig laboratorium MARIN Wageningen aangetoond dat het systeem werkt en dat één vlieger de potentie heeft om zevenhonderd huishoudens van stroom te voorzien. Grote energiebedrijven en overheden zijn enthousiast, al heeft dat heel wat overredingskracht gekost, lacht Wentzel. “Je komt natuurlijk ook altijd mensen tegen die denken dat je een tik van de molen hebt gehad.”

In de zomer van 2018 wordt er voor het eerst een proefopstelling op de ‘echte’ zee geplaatst. De ideale locatie om TidalKites te plaatsen is ónder de windmolenparken die op de Noordzee komen, zodat tegelijkertijd onder en boven water energie wordt opgewekt. Daar is de infrastructuur aanwezig om de opgewekte stroom naar de wal te brengen. “Die ruimte is al geclaimd voor energieopwekking, dus dat is een logische keuze”, zegt Wentzel.
Langs de hele Nederlandse kust kunnen zo’n zeshonderd systemen worden geplaatst. Wentzel heeft er alle vertrouwen in. “Totnogtoe heeft niemand me ervan kunnen overtuigen dat het niet gaat lukken.” Wereldwijd heeft de TidalKite een nog veel grotere potentie van zo’n honderd miljoen huishoudens.

Wentzel heeft samen met partners de afgelopen jaren veel eigen geld en energie gestoken in de onderwatervliegers. Deels ‘eigenwijzigheid’, zegt hij, maar daarnaast vooral de overtuiging dat we haast moeten maken met hernieuwbare energie. “Mensen hebben het idee dat er van alles gebeurt op het gebied van duurzaamheid en dat is ook wel zo, maar afgelopen jaar was maar zo’n 6 procent van ons energieverbruik duurzaam. Er moet nog heel wat gebeuren voor we op de 100 procent zitten.”

Meer informatie over SeaQurrent en de TidalKite

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.