secundair logo knw 1

Na een vrij intensief hoogwaterseizoen laat Rijkswaterstaat alle bouten controleren van stormvloedkering Ramspol. Alle drie de balgen waar de stuw uit bestaat, worden aan een onderwaterinspectie onderworpen.

De balgstuw Ramspol tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer hoort bij de zes landelijke stormvloedkeringen. Afgelopen winterseizoen ging de balgstuw meerdere keren dicht.

Afgelopen hoogwaterseizoen kenmerkte zich door een aanhoudende hoge stand van het IJsselmeer en krachtige wind, waardoor Ramspol veel in bedrijf was. Ramspol sloot tien keer bij een waterpeil van +0,50 meter NAP en een sterke noordwestenwind. Zoveel sluitingen in een winterseizoen is zelden voorgekomen sinds deze waterkering in 2002 in gebruik is. Stormvloedkering Ramspol beschermt de Kop van Overijssel en de stad Zwolle voor extreem hoge waterstanden.

Omdat de landelijke stormvloedkeringen absolute veiligheid moeten garanderen, worden ze intensief onderhouden. Sinds deze week vindt een onderzoek plaats op Ramspol naar de bouten waarmee het rubberen balgdoek onder water vastzit aan de betonconstructie.

TNO voert in opdracht van Rijkswaterstaat een steekproef uit op de bouten van de klemconstructie, waarmee het balgdoek vastzit aan de kering. Duikers controleren op verschillende aansluitingspunten of de druk van de bouten voldoende is. Tijdens de werkzaamheden is de vaargeul voor de binnenvaart overdag gestremd tot en met 10 juli.

De balgstuw bij Ramspol bestaat uit 3 opblaasbare balgen van zeer sterk rubberdoek. Bij storm worden de balgen opgeblazen met water en lucht tot 10 meter hoogte. Over een breedte van 300 meter is dan het IJsselmeer afgesloten van het Zwarte Water.

De andere vijf landelijk stormvloedkeringen zijn de Oosterscheldekering, Maeslantkering, Hollandse IJsselkering, Hartelkering, Haringvlietsluizen en Sluizencomplex IJmuiden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…