0
0
0
s2smodern

Bedrijven in de watertechnologiesector hebben in juni als gevolg van de coronacrisis minder omzetverlies geleden dan in de maanden daarvoor. Dat blijkt uit de enquête die Water Alliance, NWP en Envaqua maandelijks houden in de sector.

De vragenlijst is uitgezet bij 47 bedrijven, waarvan er zo’n 30 reageren, min of meer gelijkelijk verdeeld over de sectoren drinkwater, afvalwater en proceswater. Met de peiling willen de drie organisaties namens de Topsector Water & Maritiem de impact van de corona-epidemie op de sector in kaart brengen.

Jantienne van der Meij 180 vk Jantienne van der MeijJantienne van der Meij, directeur TKI Watertechnologie, lichtte de uitkomsten van de peiling deze week toe in een webinar over de effecten van de coronacrisis op de watertechnologiebranche.

Over de omzetcijfers zei ze: "In juni geven de meeste respondenten aan tussen 10 procent of minder omzetverlies te hebben. Eerder was dat tussen 10 en 40 procent. Het lijkt de goede kant op te gaan. Maar het is de eerste keer dat het daalt, je kunt dus nog niet spreken over een trend.”

Veerkrachtig
Behalve het afnemende omzetverlies, geeft het merendeel van de respondenten aan geen of nauwelijks financiële problemen te verwachten. Van der Meij: “Dat is een fijn beeld, dat betekent dat de sector redelijk veerkrachtig is.”

De meeste bedrijven verwachten ook geen verlies aan werk in de komende maanden. Op de vraag of er op dit moment voldoende werk is om het bedrijf te laten draaien, reageert zo’n 70 procent met ‘ja’. “We hadden een kleine dip in mei, maar inmiddels zitten we op hetzelfde niveau als in april”, aldus Van der Meij.

Improviseren
De positieve signalen ten spijt blijft het voor veel respondenten improviseren. Zo worden op veel bedrijven medewerkers ingezet op andere werkzaamheden. En ook heeft meer dan de helft van de bedrijven werktijdverkorting aangevraagd middels de NOW of TOZO-regelingen die het kabinet heeft opgetuigd als gevolg van de coronacrisis. Toch ziet Van der Meij ook dat de vacaturestop langzaam wordt opgeheven, een signaal dat de hoeveelheid werk weer begint aan te sluiten bij het aantal werknemers. “Anders laat je de vacaturestop niet los.”

Uit de antwoorden van de respondenten blijkt tevens dat klanten opdrachten uitstellen of annuleren en dat ze laat betalen. Een zorgwekkende ontwikkeling, aldus Van der Meij. “Als je nu te weinig opdrachten binnenhaalt, heb je in de toekomst te weinig werk.” Annuleren van orders en het uitstel van betaling door klanten zien de bedrijven dan ook als de grootste uitdagingen. Dat was in april en mei ook al zo.

Voorts geldt nog steeds als belemmering dat medewerkers geen of verminderd toegang krijgen tot de plekken waar projecten worden opgezet. Die beperking leidt tot de vraag aan de koepelorganisaties om in het lobbywerk te bepleiten dat zakelijke reizen anders worden behandeld dan vakantiereizen. “Die vraag is inmiddels uitgezet bij het ministerie van Economische Zaken”, zei Van der Meij.

Enquete belemmeringen 1200 Bron: presentatie 'Trend effecten COVID-19 maatregelen op watertechsector' | Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

Export
De coronacrisis heeft ook tot gevolg dat bedrijven minder inzetten op Research & Development, zo blijkt uit de peiling. Ander effect: ruim 10 procent stelt dat de export niet meer mogelijk is door de coronacrisis. Een veel groter percentage (ruim 30 procent) geeft aan dat de crisis geen impact heeft op de export. Eenzelfde percentage zegt niet te exporteren of incidenteel.

In haar toelichting op de peiling noemde Van der Meij de beantwoording van de vraag over de impact van de coronacrisis op de export van bedrijven ‘verrassend’. Dat tweederde van de respondenten aangeeft dat de crisis geen impact op de export heeft of dat ze niet exporteren, strookt niet met het beeld dat veel watertechbedrijven zich voor hun afzet (ook) richten op het buitenland.

 

LEES OOK:
H2O bericht over enquete in mei: Meer watertechnologiebedrijven rapporteren verlies van werk
H2O-artikel over enquete in april: Watertechnologiesector vreest ‘vertraagd effect’ coronacrisis

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.