0
0
0
s2sdefault

Royal HaskoningDHV heeft afgelopen jaar als gevolg van de coronapandemie ruim 7 procent minder omzet gedraaid dan in 2019. Toch is de directie ‘zeer tevreden’ over de financiële resultaten, onder meer omdat de winstgevendheid vergroot is.

De bedrijfsopbrengsten daalden in een jaar tijd van 637 miljoen euro naar 591 miljoen euro. De nettowinst steeg daarentegen naar 13 miljoen euro (40 procent erbij) en de operationele marge naar 4,8 procent (was 4,2 procent). Het personeelsbestand kromp licht in. Op 31 december 2020 werkten 5.712 medewerkers bij het ingenieurs- en adviesbureau. Een jaar eerder waren dat er nog 5.849.

‘Financieel gezond bedrijf’
Royal HaskoningDHV viert dit jaar zijn 140-jarig bestaan. Chief financial officer Jasper de Wit is optimistisch gestemd. “Tegen de achtergrond van corona zijn we zeer tevreden met onze financiële resultaten. De uitwerking van corona had per markt waarin we actief zijn een ander effect; over het geheel genomen vertaalde zich dit in een wat lagere omzet. Toch zijn we erin geslaagd onze winstgevendheid te vergroten. We zijn een financieel gezond bedrijf, onze solvabiliteit en kaspositie zijn uitstekend.”

Chief executive officer Erik Oostwegel omschrijft 2020 als een bijzonder jaar vol uitdagingen. “Ik ben trots op de veerkracht en flexibiliteit van al onze collega’s, die ook op afstand onze klanten zijn blijven bedienen.” Hij verwacht dat digitaal werken, virtueel ontmoeten en activiteiten op afstand onderdeel worden van het nieuwe normaal. Daarbij is het volgens hem belangrijk om aandacht te hebben voor het welzijn van medewerkers. “De voornaamste uitdagingen zijn een gezonde werk-privébalans en het gemis aan sociale interactie op de werkvloer.”

Oostwegel noemt de bedrijfsmissie ‘enhancing society together’ relevanter dan ooit. “Ik geloof sterk in de samenwerking met onze klanten om bij te dragen aan een CO2-neutrale wereld en vermindering van de opwarming van de aarde.” Het ingenieursbureau heeft zich aangesloten bij het initiatief Parijs Proof van de netwerkorganisatie Dutch Green Building Councel. Het streven is dat in 2035 de energieconsumptie van de ongeveer 75 kantoren in binnen- en buitenland met twee derde is afgenomen.

Nieuwe business line voor digitale oplossingen
Alle business lines leverden volgens De Wit in 2020 een positieve bijdrage aan de resultaten. De uitzondering is de nieuwe business line Digital, die zich richt op digitale consultancy en softwareoplossingen voor klanten wereldwijd. Maar dat was ingecalculeerd. “Dit bedrijfsonderdeel werd onlangs geïntroduceerd en heeft een heldere investeringsagenda voor de digitale toekomst van het bedrijf.” Een van de projecten is een onderzoek naar hoe de Aquasuite-software van Royal HaskoningDHV kan helpen bij de digitale verandering die het nationale waterbedrijf PUB van Singapore heeft ingezet.

Voor klanten als de Wereldbank en het Havenbedrijf Rotterdam is de Global Flood Risk Tool toegepast om maatwerkoplossingen voor overstromingsrisico’s te bieden. Royal HaskoningDHV ontwerpt direct printbare 3D-objecten, zoals een voetgangersbrug in Rotterdam. Het bureau werkte afgelopen jaar ook aan de renovatie van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam en de vernieuwing en uitbreiding van de luchthaven van Aruba.

Financiële resultaten RHDHV 2020De financiële resultaten in 2020 (bron: persbericht Royal HaskoningDHV)

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door Royal HaskoningDHV
H2O Actueel: jaarcijfers over 2019
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.