secundair logo knw 1

Het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV in Amersfoort I foto: Janita Sassen

Royal HaskoningDHV heeft afgelopen jaar als gevolg van de coronapandemie ruim 7 procent minder omzet gedraaid dan in 2019. Toch is de directie ‘zeer tevreden’ over de financiële resultaten, onder meer omdat de winstgevendheid vergroot is.

De bedrijfsopbrengsten daalden in een jaar tijd van 637 miljoen euro naar 591 miljoen euro. De nettowinst steeg daarentegen naar 13 miljoen euro (40 procent erbij) en de operationele marge naar 4,8 procent (was 4,2 procent). Het personeelsbestand kromp licht in. Op 31 december 2020 werkten 5.712 medewerkers bij het ingenieurs- en adviesbureau. Een jaar eerder waren dat er nog 5.849.

‘Financieel gezond bedrijf’
Royal HaskoningDHV viert dit jaar zijn 140-jarig bestaan. Chief financial officer Jasper de Wit is optimistisch gestemd. “Tegen de achtergrond van corona zijn we zeer tevreden met onze financiële resultaten. De uitwerking van corona had per markt waarin we actief zijn een ander effect; over het geheel genomen vertaalde zich dit in een wat lagere omzet. Toch zijn we erin geslaagd onze winstgevendheid te vergroten. We zijn een financieel gezond bedrijf, onze solvabiliteit en kaspositie zijn uitstekend.”

Chief executive officer Erik Oostwegel omschrijft 2020 als een bijzonder jaar vol uitdagingen. “Ik ben trots op de veerkracht en flexibiliteit van al onze collega’s, die ook op afstand onze klanten zijn blijven bedienen.” Hij verwacht dat digitaal werken, virtueel ontmoeten en activiteiten op afstand onderdeel worden van het nieuwe normaal. Daarbij is het volgens hem belangrijk om aandacht te hebben voor het welzijn van medewerkers. “De voornaamste uitdagingen zijn een gezonde werk-privébalans en het gemis aan sociale interactie op de werkvloer.”

Oostwegel noemt de bedrijfsmissie ‘enhancing society together’ relevanter dan ooit. “Ik geloof sterk in de samenwerking met onze klanten om bij te dragen aan een CO2-neutrale wereld en vermindering van de opwarming van de aarde.” Het ingenieursbureau heeft zich aangesloten bij het initiatief Parijs Proof van de netwerkorganisatie Dutch Green Building Councel. Het streven is dat in 2035 de energieconsumptie van de ongeveer 75 kantoren in binnen- en buitenland met twee derde is afgenomen.

Nieuwe business line voor digitale oplossingen
Alle business lines leverden volgens De Wit in 2020 een positieve bijdrage aan de resultaten. De uitzondering is de nieuwe business line Digital, die zich richt op digitale consultancy en softwareoplossingen voor klanten wereldwijd. Maar dat was ingecalculeerd. “Dit bedrijfsonderdeel werd onlangs geïntroduceerd en heeft een heldere investeringsagenda voor de digitale toekomst van het bedrijf.” Een van de projecten is een onderzoek naar hoe de Aquasuite-software van Royal HaskoningDHV kan helpen bij de digitale verandering die het nationale waterbedrijf PUB van Singapore heeft ingezet.

Voor klanten als de Wereldbank en het Havenbedrijf Rotterdam is de Global Flood Risk Tool toegepast om maatwerkoplossingen voor overstromingsrisico’s te bieden. Royal HaskoningDHV ontwerpt direct printbare 3D-objecten, zoals een voetgangersbrug in Rotterdam. Het bureau werkte afgelopen jaar ook aan de renovatie van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam en de vernieuwing en uitbreiding van de luchthaven van Aruba.

Financiële resultaten RHDHV 2020De financiële resultaten in 2020 (bron: persbericht Royal HaskoningDHV)

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door Royal HaskoningDHV
H2O Actueel: jaarcijfers over 2019
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.