secundair logo knw 1

Minister Kajsa Ollongren

De nieuwe Omgevingswet treedt 1 januari 2022 in werking. Het Rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben hierover overeenstemming bereikt. Dat meldt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan beide Kamers, die nog wel moeten instemmen met de nieuwe datum.

De Omgevingswet is uitgesteld als gevolg van de coronacrisis, maar ook vanwege de achterblijvende voortgang in de invoering van de Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), een belangrijke voorwaarde voor de nieuwe werkwijze. Toen nog minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen), legde in april in een brief aan de Tweede Kamer uit dat er voor een goede implementatie van het DSO ‘nog flink wat stappen’ moeten worden gezet.

Door het opschuiven van de invoeringsdatum ontstaat er meer tijd. In een gezamenlijke verklaring bij de Kamerbrief van Ollongren onderschrijven het IPO, de VNG en de Unie van Waterschappen met het Rijk dat de nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet wenselijk en realistisch is.

De Omgevingswet wordt als belangrijk beleidsinstrument gezien om complexe en urgente maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en klimaatadaptatie, te kunnen realiseren.

In een interview met H2O dat in juni verschijnt, zegt dijkgraaf en hoogleraar Co Verdaas, een van de grondleggers van de Omgevingswet, dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat alle puzzelstukjes van de maatschappelijke opgaven in elkaar vallen. “Het is zaak om conflicterende belangen in één visie samen te brengen en politieke keuzes te maken.”

Als het parlement ermee instemt, wordt de datum van 1 januari 2022 definitief vastgesteld.

 

MEER INFORMATIE
Minister stelt invoering Omgevingswet tot nader order uit
Lector Paul van Eijk: 'Omgevingswet is megakans voor watersector'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.