secundair logo knw 1

Staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden heeft kwik in het lokale rioolstelsel geloosd, terwijl het bedrijf daarvoor geen vergunning heeft. Dat stelt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. In een brief draagt de dienst het staalbedrijf op direct maatregelen te nemen om die lozing zo veel mogelijk tegen te gaan. Binnen een week moet het bedrijf antwoorden. 

In de vorige week verstuurde brief, stelt de omgevingsdienst vast dat vloeistof met daarin kwik uit een hoogovengasleiding via een riool naar de waterzuiveringsinstallatie in Velsen is afgevoerd. De dienst, die namens de provincie Noord-Holland toeziet op de naleving van milieuregels, berekende dat met het kwik uit de gasleiding mogelijk de maximaal toegelaten concentratie in oppervlaktewater is overschreden, meldt persbureau ANP.

Tata Steel ontkent zonder vergunning kwik te hebben geloosd. Het concern stelt in een reactie aan dagblad de Volkskrant de beschikking te hebben over de juiste vergunning om kwik in het openbaar rioolstelsel te lozen. Daarbij verwijst het concern naar een vergunningsaanvraag uit 2001, waarin ook de indirecte lozing van het metaal zou worden genoemd. 

Ook laat het bedrijf weten dat de concentratie in het oppervlaktewater niet juist is gemeten door de omgevingsdienst. Voorts zegt Tata Steel, aldus de Volkskrant, er alles aan te doen om de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen te reduceren.

Volgens de Volkskrant bleek eerder uit onderzoek van de krant dat Tata Steel meer giftige stoffen in het oppervlaktewater mag lozen dan volgens de Europese normen is toegestaan. “Zo mocht het bedrijf van Rijkswaterstaat meer cyanide lozen in het oppervlaktewater omdat gebleken was dat de Europese norm voor Tata Steel ‘niet haalbaar’ was. Ook bij de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) bij een van de fabrieken keer het bedrijf toestemming meer uit te stoten dan de Europese normen voorschrijven”, schrijft de krant.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.