Staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden heeft kwik in het lokale rioolstelsel geloosd, terwijl het bedrijf daarvoor geen vergunning heeft. Dat stelt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. In een brief draagt de dienst het staalbedrijf op direct maatregelen te nemen om die lozing zo veel mogelijk tegen te gaan. Binnen een week moet het bedrijf antwoorden.
In de vorige week verstuurde brief, stelt de omgevingsdienst vast dat vloeistof met daarin kwik uit een hoogovengasleiding via een riool naar de waterzuiveringsinstallatie in Velsen is afgevoerd. De dienst, die namens de provincie Noord-Holland toeziet op de naleving van milieuregels, berekende dat met het kwik uit de gasleiding mogelijk de maximaal toegelaten concentratie in oppervlaktewater is overschreden, meldt persbureau ANP.
Tata Steel ontkent zonder vergunning kwik te hebben geloosd. Het concern stelt in een reactie aan dagblad de Volkskrant de beschikking te hebben over de juiste vergunning om kwik in het openbaar rioolstelsel te lozen. Daarbij verwijst het concern naar een vergunningsaanvraag uit 2001, waarin ook de indirecte lozing van het metaal zou worden genoemd.
Ook laat het bedrijf weten dat de concentratie in het oppervlaktewater niet juist is gemeten door de omgevingsdienst. Voorts zegt Tata Steel, aldus de Volkskrant, er alles aan te doen om de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen te reduceren.
Volgens de Volkskrant bleek eerder uit onderzoek van de krant dat Tata Steel meer giftige stoffen in het oppervlaktewater mag lozen dan volgens de Europese normen is toegestaan. “Zo mocht het bedrijf van Rijkswaterstaat meer cyanide lozen in het oppervlaktewater omdat gebleken was dat de Europese norm voor Tata Steel ‘niet haalbaar’ was. Ook bij de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) bij een van de fabrieken keer het bedrijf toestemming meer uit te stoten dan de Europese normen voorschrijven”, schrijft de krant.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.