Kleinere waterreservoirs ondervinden duidelijk meer gevolgen van klimaatverandering dan grotere. Dat maakt bewoners van omliggende gebieden kwetsbaarder voor watertekorten en heeft invloed op de voedselvoorziening. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Deltares, waarvoor ruim 70.000 kleine en middelgrote reservoirs zijn geïdentificeerd en geanalyseerd.

“Over de kleinere en middelgrote waterreservoirs was eigenlijk weinig kennis beschikbaar”, vertelt Gennadii Donchyts, expert remote sensing bij Deltares. “Tegelijkertijd zijn ze natuurlijk wel ontzettend belangrijk voor de watervoorziening van heel veel mensen. Alleen al in India heb je duizenden van dit soort reservoirs. Als Deltares hebben we daarom het initiatief genomen, gesteund door Google.org en het Water, Peace and Security Partnership, om de informatie te verzamelen en openbaar beschikbaar te stellen.”

Gennadii Donchyts2Gennadii DonchytsHet onderzoek, recent gepubliceerd in Nature Scientific Reports en uitgevoerd met behulp van satellietbeelden met hoge resolutie, machine learning en cloud computing, laat volgens Donchyts zien dat de oppervlakte van kleine waterreservoirs veel meer varieert dan die van middelgrote reservoirs – 52% meer tussen jaren en 84% meer tussen seizoenen. “We hebben gegevens vanaf de jaren tachtig tot nu verzameld en geanalyseerd.”

Het klinkt logisch dat een kleinere plas sneller opdroogt dan een grotere, meent ook Donchyts. “Maar dat is nu voor het eerst op zo’n grote schaal gedocumenteerd. Bovendien hebben we gekeken hoe processen van schaarste precies verlopen. Gebeurt het ieder jaar of steeds op hetzelfde moment? Dat soort informatie is voor lokale gemeenschappen van groot belang. Nu is het tijd voor een volgende stap in het onderzoek. In het vervolg zouden we niet alleen willen kijken naar de oppervlakte van de reservoirs, maar ook naar de volumes.”

Democratiseren
Het onderzoek maakt deel uit van het grotere project Global Water Watch. “Dit project is bedoeld om informatie over water te democratiseren. Dat is voor mij ook de echte waarde voor dit onderzoek”, vervolgt Donchyts. “Dat is interessant voor NGO’s als het Rode Kruis en het World Food Programma, die met behulp van deze dataset kunnen bepalen welke gebieden kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld door vroegtijdig te waarschuwen voor droogte.”

Donchyts denkt dat dit onderzoek, en het ontwikkelen van Global Water Watch, ook heel relevant is voor lokale stakeholders als waterbeheerders. In veel landen beschikken ze zelf niet over goede meetgegevens, dankzij dit project komen die nu beschikbaar. Ook omdat de informatie in realtime gemonitord wordt. Omdat de informatie openbaar is, vergroot het de transparantie over grensoverschrijdend rivierwaterbeheer. Dat kan helpen om conflicten te voorkomen.” 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!