secundair logo knw 1

De bever is een beschermde diersoort.

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden over de wijze waarop waterschap Hunze en Aa’s muskusratten vangt. Het wil dat de Hoge Raad zich nog eens over de kwestie buigt.

Twee weken geleden sprak het Gerechtshof Leeuwarden-Arnhem het waterschap vrij van de aanklacht dat het bewust het risico heeft genomen dat het bevers vangt en doodt bij de jacht op muskusratten. In hoger beroep had het OM daarvoor een voorwaardelijke boete van 5000 euro geëist. De bever is een beschermde diersoort.

Hunze en Aa’s plaatst jaarlijks duizenden klemmen in natuurgebieden als de Onlanden, Drentsche Aa en Hunzedal. Eind 2019 kwam een bever vast te zitten in een klem bij Zuidlaren. Hunze en Aa’s werd hiervoor aangeklaagd, maar ontkende eigenaar te zijn van deze klem. Het waterschap zegt juist alle mogelijke moeite te doen om bijvangst bij de muskusrattenbestrijding te voorkomen.

De politierechter sprak Hunze en Aa’s vrij, maar het OM was niet overtuigd en ging in hoger beroep. Er zouden tegen de regels in onbeschermde klemmen zijn gebruikt, die ook bevers noodlottig kunnen worden.

Deze zaak diende op 15 maart in Leeuwarden, met - tot vreugde van Hunze en Aa’s en ook andere waterschappen - opnieuw vrijspraak tot gevolg. Volgens het gerechtshof mag het waterschap de klemmen wel onbeveiligd plaatsen, omdat hiermee schade aan waterstaatwerken wordt voorkomen.

Bevervangers
Hunze en Aa’s is op zijn minst verbaasd dat het OM nu naar de Hoge Raad stapt, zegt woordvoerder Arjan Heugens. "Er zijn twee gerechtelijke procedures geweest en die hebben niet tot vervolging geleid. Aan ons standpunt is niets veranderd: het is onze stellige overtuiging dat we steeds alle regels en voorschriften in acht hebben genomen."

Er zit niets anders op dan ook deze uitspraak weer af te wachten, stelt Heugens. "Maar voor onze medewerkers is dit heel vervelend. Zij doen hun werk naar eer en geweten en zijn enorm begaan met de natuur. Nu worden ze in een hoekje gezet als bevervangers, dat staat zo ver van de werkelijkheid af."

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Ook gerechtshof spreekt Hunze en Aa’s vrij van moedwillig vangen van bevers

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John