secundair logo knw 1

Still uit de video van Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vervolgen voor het injecteren van bij de aardgaswinning vrijgekomen afvalwater in lege gasvelden in de Groningse bodem. Volgens justitie beschikt de NAM niet over de vereiste vergunningen.

Het afvalwater uit een gaswinning op de Noordzee wordt nu afgevoerd als 'gewoon afvalwater', aldus het OM. Dit water bevat evenwel kwik (Hg) en moet daarom juridisch worden behandeld als gevaarlijk afvalwater, legt justitie uit in een video.

Daarnaast ontvangt de NAM nog drie afvalstromen zonder vergunning, aldus het OM. "Zoals afvalwater van een productieplatform of spuit- en spoelwater van een andere installatie." Die afvalstromen worden gemengd en in de diepe ondergrond in Groningen geïnjecteerd. Ook hiervoor heeft de aardoliemaatschappij niet de vereiste vergunningen, aldus het OM.

Het stelt een en ander op basis van een strafrechtelijk onderzoek, ingesteld na ‘bevindingen’ van politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM). Er is beslag gelegd op de administratie van de NAM en er zijn transportcontroles van het afval uitgevoerd, aldus het OM. “Een van deze transportcontroles leidde tot het onmiddellijk stilleggen van het lossen van afval in de haven van Delfzijl in het voorjaar van 2022.”

Het OM streeft ernaar de zaak in 2023 voor te leggen aan de rechter. “De NAM zal de gelegenheid hebben om haar visie op de beschuldigingen te geven. Dit kan leiden tot nader onderzoek.” De NAM laat in een schriftelijke reactie weten de stappen van het OM te betreuren, maar wil nog geen inhoudelijke reactie geven, meldt de nieuwssite Nu.nl.

Eerder deze week maakte de NAM bekend opnieuw te willen beginnen met het lozen van afvalwater in de bodem van Twente. Dat afvalwater is afkomstig uit de oliewinning. Ook deze lozing is omstreden en is eerder stilgelegd door het OM.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...