secundair logo knw 1

System 03 | Foto The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup meldt dat het officieel meer dan 100.000 kg plastic uit de Great Pacific Garbage Patch (GPGP) heeft opgevist. Sinds augustus vorig jaar is een oceaanoppervlak van meer dan 3.000 km2 schoongeveegd, aldus oprichter Boyan Slat op de website van de onderneming.

Het schoonmaken gebeurt nog met het systeem 002, ook wel Jenny genoemd. In feite is dat nog een experimentele versie. Het bedrijf zal binnenkort het nieuwe en uitgebreide System 03 gaan inzetten. Dat zal naar verwachting veel effectiever plastic opvangen.

“We gaan nu naar de opschalingsfase van ons project met System 03, dat drie keer zo groot is als Systeem 002 en in staat is veel grotere hoeveelheden plastic op te vangen tegen lagere kosten per verwijderde kilogram, en dat het hele jaar door continu in bedrijf is”, schrijft het bedrijf.

Dit systeem moet groot en efficiënt genoeg zijn om de hele de Great Pacific Garbage Patch tussen Californië en Hawaï schoon te maken.

Dat is nog een stevige klus, want volgens studie van The Ocean Cleanup drijft er tot 100 miljoen kg plastic in het gebied. “Dus, als we deze trek van 100.000 kg nog 1.000 keer herhalen zal het plastic uit de Great Pacific Garbage Patch opgeruimd zijn.”

 

LEES OOK
H2O Actueel: The Ocean Cleanup gaat na geslaagde test meteen plastic opruimen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.