secundair logo knw 1

Oasen leverde vorig jaar 47,56 miljard liter water, ruim een half miljard meer dan in 2017 en dat is in lijn met de jaarlijkse stijging sinds 2015. | Beeld uit jaarverslag Oasen

Drinkwaterbedrijf Oasen vernieuwt de komende jaren twee van de zeven zuiveringsstations. Beide stations worden uitgerust met een nieuwe techniek, membraanfiltratie, schrijft het bestuur in het jaarverslag 2018.

Met toepassing van membraanfiltratie door middel van reverse osmosis denkt het waterbedrijf klaar te zijn voor de toekomst, omdat met het fysisch proces stoffen als medicijnresten, zout en bestrijdingsmiddelen kunnen worden verwijderd uit het almaar vuiler wordende oevergrondwater dat het bedrijf gebruikt voor de drinkwaterproductie.

Bij de nieuwe techniek zijn minder zuiveringsstappen nodig en blijft een deel van het water over. Eerder dit jaar tekende Oasen daarom een samenwerkingsovereenkomst met Waterschap Rivierenland voor de benutting van de reststroom van een van de twee stations die de nieuwe techniek krijgt, De Put in Nieuw-Lekkerland. 

In 2019 zullen we de eerste fase van deze projecten gaan aanbesteden, schrijft het bestuur in het jaarverslag dat deze week werd goedgekeurd door de aandeelhouders, zijnde de gemeenten in het voorzieningsgebied van het drinkwaterbedrijf.

Jaarlijkse stijging
Oasen, dat een waarderingscijfer van 8,6 scoorde voor het drinkwater, leverde vorig jaar 47,6 miljard liter water, ruim een half miljard meer dan in 2017 en dat is in lijn met de jaarlijkse stijging sinds 2015. Het gemiddelde verbruik per aansluiting steeg iets ten opzichte van 2017 maar was nagenoeg gelijk aan dat van 2016. De droge zomermaanden hebben dus niet tot een extra toename geleid in de jaarlijkse groei van de waterlevering.

Toch stelt het bedrijf dat het werd uitgedaagd door de warme en droge zomer. “Onze klanten gebruikten op de warmste dagen ruim 20 procent meer drinkwater dan op andere dagen in het jaar. Klanten douchten vaker op een dag, sproeiden hun tuinen en vulden de kinderbadjes.”

Het bedrijf kon de extra vraag naar drinkwater goed aan, staat in het jaarverslag. “Zonder vervelende effecten als lage waterdruk of bruin water uit de kraan.”

Geen grootschalige storing
De probleemloze levering schrijft het bedrijf toe aan ‘jarenlange investeringen’ in de infrastructuur. Vorig jaar was er geen enkele grootschalige verstoring van de drinkwatervoorziening, aldus het jaarverslag.

Het drinkwaterbedrijf heeft geïnvesteerd in opsporing van storingen. Zo is het aantal District Metered Areas (DMA’s) uitgebreid naar dertig. In deze afgebakende gebieden worden leidingen bewaakt met speciale meters, waardoor (verborgen) lekkages snel worden gedetecteerd. “Zo daalt het lekverlies langzaam en kunnen lekken eerder worden gevonden”, aldus het jaarverslag.

Energietransitie
Voor de komende jaren zal de energietransitie voor veranderingen zorgen in de netwerken onder de grond. Daardoor neemt de drukte toe in de bodem, maar ook zal de aanleg van warmtenetten en verzwaring van het elektriciteitsnet van invloed zijn op de temperatuur in de bodem.

Een punt van aandacht, want een hogere bodemtemperatuur is een risico voor de kwaliteit van water in het waterleidingnet. Als het water te warm wordt ontstaat de kans op bacteriegroei. “We denken hierin mee om ervoor te zorgen dat het waterleidingnet op de juiste temperatuur blijft”, schrijft het bestuur. De wettelijke bovengrens van het water bedraagt 25 graden.

Synergie.nl
Overigens heeft het bedrijf goed zicht op wat er onder de grond gebeurt door Synergie.nl, een systeem dat vorig jaar operationeel werd en inzicht biedt in ondergrondse projecten die op stapel staan. In dat kader: Oasen verving vorig jaar 44,5 kilometer aan verouderde drinkwaterleidingen, op een totaal van 4.000 kilometer. 

 

MEER INFORMATIE
Oasen en waterschap samen aan de slag met reststroom

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.