0
0
0
s2smodern

Drinkwaterbedrijf Oasen vernieuwt de komende jaren twee van de zeven zuiveringsstations. Beide stations worden uitgerust met een nieuwe techniek, membraanfiltratie, schrijft het bestuur in het jaarverslag 2018.

Met toepassing van membraanfiltratie door middel van reverse osmosis denkt het waterbedrijf klaar te zijn voor de toekomst, omdat met het fysisch proces stoffen als medicijnresten, zout en bestrijdingsmiddelen kunnen worden verwijderd uit het almaar vuiler wordende oevergrondwater dat het bedrijf gebruikt voor de drinkwaterproductie.

Bij de nieuwe techniek zijn minder zuiveringsstappen nodig en blijft een deel van het water over. Eerder dit jaar tekende Oasen daarom een samenwerkingsovereenkomst met Waterschap Rivierenland voor de benutting van de reststroom van een van de twee stations die de nieuwe techniek krijgt, De Put in Nieuw-Lekkerland. 

In 2019 zullen we de eerste fase van deze projecten gaan aanbesteden, schrijft het bestuur in het jaarverslag dat deze week werd goedgekeurd door de aandeelhouders, zijnde de gemeenten in het voorzieningsgebied van het drinkwaterbedrijf.

Jaarlijkse stijging
Oasen, dat een waarderingscijfer van 8,6 scoorde voor het drinkwater, leverde vorig jaar 47,6 miljard liter water, ruim een half miljard meer dan in 2017 en dat is in lijn met de jaarlijkse stijging sinds 2015. Het gemiddelde verbruik per aansluiting steeg iets ten opzichte van 2017 maar was nagenoeg gelijk aan dat van 2016. De droge zomermaanden hebben dus niet tot een extra toename geleid in de jaarlijkse groei van de waterlevering.

Toch stelt het bedrijf dat het werd uitgedaagd door de warme en droge zomer. “Onze klanten gebruikten op de warmste dagen ruim 20 procent meer drinkwater dan op andere dagen in het jaar. Klanten douchten vaker op een dag, sproeiden hun tuinen en vulden de kinderbadjes.”

Het bedrijf kon de extra vraag naar drinkwater goed aan, staat in het jaarverslag. “Zonder vervelende effecten als lage waterdruk of bruin water uit de kraan.”

Geen grootschalige storing
De probleemloze levering schrijft het bedrijf toe aan ‘jarenlange investeringen’ in de infrastructuur. Vorig jaar was er geen enkele grootschalige verstoring van de drinkwatervoorziening, aldus het jaarverslag.

Het drinkwaterbedrijf heeft geïnvesteerd in opsporing van storingen. Zo is het aantal District Metered Areas (DMA’s) uitgebreid naar dertig. In deze afgebakende gebieden worden leidingen bewaakt met speciale meters, waardoor (verborgen) lekkages snel worden gedetecteerd. “Zo daalt het lekverlies langzaam en kunnen lekken eerder worden gevonden”, aldus het jaarverslag.

Energietransitie
Voor de komende jaren zal de energietransitie voor veranderingen zorgen in de netwerken onder de grond. Daardoor neemt de drukte toe in de bodem, maar ook zal de aanleg van warmtenetten en verzwaring van het elektriciteitsnet van invloed zijn op de temperatuur in de bodem.

Een punt van aandacht, want een hogere bodemtemperatuur is een risico voor de kwaliteit van water in het waterleidingnet. Als het water te warm wordt ontstaat de kans op bacteriegroei. “We denken hierin mee om ervoor te zorgen dat het waterleidingnet op de juiste temperatuur blijft”, schrijft het bestuur. De wettelijke bovengrens van het water bedraagt 25 graden.

Synergie.nl
Overigens heeft het bedrijf goed zicht op wat er onder de grond gebeurt door Synergie.nl, een systeem dat vorig jaar operationeel werd en inzicht biedt in ondergrondse projecten die op stapel staan. In dat kader: Oasen verving vorig jaar 44,5 kilometer aan verouderde drinkwaterleidingen, op een totaal van 4.000 kilometer. 

 

MEER INFORMATIE
Oasen en waterschap samen aan de slag met reststroom

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.