secundair logo knw 1

Opening zuiveringsstation in Kamerik | Foto Oasen

Drinkwaterbedrijf Oasen heeft het vernieuwde drinkwaterzuiveringsstation in Kamerik officieel in gebruik genomen. Deze moderne membraaninstallatie, die de regio Nieuwkoop en het noordelijk deel van Bodegraven van schoon drinkwater voorziet, markeert een nieuwe stap in duurzame en efficiënte drinkwatervoorziening.

Het nieuwe station vervangt de installatie uit 1931, die na bijna een eeuw trouwe dienst het einde van zijn levensduur had bereikt. Met de ingebruikname van deze innovatieve zuiveringsinstallatie, gebaseerd op het eigen reverse osmosis-concept van Oasen, wordt jaarlijks 2,5 miljard liter drinkwater geproduceerd van de hoogste kwaliteit.

Volgens Arjan Driesprong, directeur van Oasen, is de realisatie van dit station een bijzondere mijlpaal. "Het openen van deze nieuwe drinkwaterzuivering is een speciale gebeurtenis. Het is de kroon op twaalf jaar onderzoek, ontwerpen en bouwen. Het bewijst dat drinkwater uit de kraan geen vanzelfsprekendheid is. Dit innovatieve zuiveringsstation is met recht een mijlpaal voor de drinkwatervoorziening te noemen. Maar belangrijker nog, een mijlpaal voor de inwoners van de regio Nieuwkoop. Zij kunnen hierdoor blijven rekenen op onberispelijk drinkwater uit de kraan."

De bouw van het station vond plaats naast het operationele oude station, wat een complexe logistieke uitdaging opleverde. Tijdens de bouw is er gestreefd naar maximale duurzaamheid. Zo werd gebruik gemaakt van mobiele zonnepanelen om de benodigde energie te leveren voor de werkzaamheden. Nu de nieuwe installatie volledig operationeel is, zal Oasen het oude station sluiten en in 2025 beginnen met de sloop.

De nieuwe installatie past in de bredere strategie van Oasen om in te spelen op hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering en vervuiling van grondwater. Met membraantechnologie wordt grondwater gezuiverd tot 100 procent schoon drinkwater. Deze aanpak is eerder succesvol toegepast in een vergelijkbare installatie in Nieuw-Lekkerland, die in 2023 werd geopend.


LEES OOK
H2O Premium: Oasen omarmt de toekomst bij drinkwaterproductie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.