Drinkwaterbedrijf Oasen heeft een mobiele waterkwaliteitsmonitor ontwikkeld. Vanuit een aanhangwagen kan de waterkwaliteit op diverse punten worden gemeten.
Oasen wil met de mobiele monitor meten hoe de waterkwaliteit zich in de loop van de dag ontwikkelt in het leidingnet. “We weten precies wat de kwaliteit van het water is als het de zuiveringsinstallatie verlaat, maar niet hoe het kilometers verderop uit de leiding komt en wat er onderweg precies gebeurt met de watersamenstelling”, vertelt Gang Liu. Hij is onderzoeker bij Oasen en voerde de afgelopen maanden samen met stagiair Xuan Li van de TU Delft (foto) tests uit met het mobiele monitoringsysteem.
Een belangrijk voordeel van de mobiele monitor is dat het leidingwater bij speciale meetpunten gemeten kan worden en dat de onderzoekers de Oasen-klanten daarvoor niet hoeven te storen. Gewoonlijk wordt de drinkwaterkwaliteit gemeten door bij willekeurige gebruikers aan te bellen en watermonsters uit de kraan te halen. Gang Liu: “We hoeven dus nu geen huizen meer binnen te gaan. Bovendien meet ons systeem 24 uur per dag online de waterkwaliteit. Waar we normaal water van één tijdstip uit één kraan hadden, kunnen we nu de verschillen monitoren tussen het water om 9 uur en 12 uur op precies dezelfde plek.”
Een van de aanleidingen voor het ontwikkelen van de mobiele monitor is de overgang van zuivering via zandfiltratie naar zuivering via membraanfiltratie. Die overgang maakt Oasen de komende tijd. Met het Online Particle Sampling System, zoals de mobiele monitor officieel heet, kunnen onderzoekers bijhouden wat die overgang doet met het de kwaliteit en samenstelling van het water.
De aanhangwagen zal de komende tijd continu in gebruik zijn en steeds twee à drie dagen op dezelfde plek blijven. In de loop van dit jaar is onderzoek gepland op diverse plekken in het voorzieningsgebied van zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek en De Hoogte Boom in Kamerik. De afgelopen tijd zijn testen uitgevoerd in Lekkerkerk, in het voorzieningengebied van Schuwacht.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...