secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijf Oasen heeft een mobiele waterkwaliteitsmonitor ontwikkeld. Vanuit een aanhangwagen kan de waterkwaliteit op diverse punten worden gemeten.

Oasen wil met de mobiele monitor meten hoe de waterkwaliteit zich in de loop van de dag ontwikkelt in het leidingnet. “We weten precies wat de kwaliteit van het water is als het de zuiveringsinstallatie verlaat, maar niet hoe het kilometers verderop uit de leiding komt en wat er onderweg precies gebeurt met de watersamenstelling”, vertelt Gang Liu. Hij is onderzoeker bij Oasen en voerde de afgelopen maanden samen met stagiair Xuan Li van de TU Delft (foto) tests uit met het mobiele monitoringsysteem.


Een belangrijk voordeel van de mobiele monitor is dat het leidingwater bij speciale meetpunten gemeten kan worden en dat de onderzoekers de Oasen-klanten daarvoor niet hoeven te storen. Gewoonlijk wordt de drinkwaterkwaliteit gemeten door bij willekeurige gebruikers aan te bellen en watermonsters uit de kraan te halen. Gang Liu: “We hoeven dus nu geen huizen meer binnen te gaan. Bovendien meet ons systeem 24 uur per dag online de waterkwaliteit. Waar we normaal water van één tijdstip uit één kraan hadden, kunnen we nu de verschillen monitoren tussen het water om 9 uur en 12 uur op precies dezelfde plek.”


Een van de aanleidingen voor het ontwikkelen van de mobiele monitor is de overgang van zuivering via zandfiltratie naar zuivering via membraanfiltratie. Die overgang maakt Oasen de komende tijd. Met het Online Particle Sampling System, zoals de mobiele monitor officieel heet, kunnen onderzoekers bijhouden wat die overgang doet met het de kwaliteit en samenstelling van het water.


De aanhangwagen zal de komende tijd continu in gebruik zijn en steeds twee à drie dagen op dezelfde plek blijven. In de loop van dit jaar is onderzoek gepland op diverse plekken in het voorzieningsgebied van zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek en De Hoogte Boom in Kamerik. De afgelopen tijd zijn testen uitgevoerd in Lekkerkerk, in het voorzieningengebied van Schuwacht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.