Drinkwaterbedrijf Oasen sleept chemisch bedrijf Chemours en de provincie Zuid-Holland voor de rechter.
In april werd de vergunning voor het lozen van GenX in de rivier de Merwede teruggebracht van 6400 kilo per jaar tot 2035 kilo per jaar. Oasen wil dat het bedrijf in Dordrecht substantieel minder van het omstreden GenX mag lozen, of betaalt voor de extra zuiveringsinspanningen die nodig zijn om GenX volledig uit het water te halen. Dat schrijft Oasen op haar website.
Op dit moment kunnen lozingen geen kwaad voor de kwaliteit van het drinkwater, stelt het drinkwaterbedrijf. Om dat zo te houden wil Oasen toch dat de lozingen worden teruggedrongen. Het risico bestaat namelijk dat de stof na verloop van tijd toch bij of boven de veilige norm komt. Om GenX uit het water te kunnen filteren, zou Oasen miljoenen moeten investeren in extra zuiveringsinspanningen. Het drinkwaterbedrijf vindt dat die kosten door de vervuiler moeten worden betaald. De provincie Zuid-Holland is als verlener van de vergunning bij de rechtszaak betrokken.
Chemours maakte vorige maand bekend te willen investeren in een proefinstallatie om de lozing van GenX terug te dringen.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.