secundair logo knw 1

Kantoor van Oasen in Gouda

Drinkwaterbedrijf Oasen leverde in 2022 47,2 miljard liter drinkwater. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2021 (47,9 miljard liter). De daling schrijft het drinkwaterbedrijf toe aan de sterk opgelopen energieprijs in het najaar waardoor mensen korter zijn gaan douchen. De daling is incidenteel, voor de komende jaren zoekt het drinkwaterbedrijf naar mogelijkheden om de drinkwaterproductie op te voeren om aan de stijgende watervraag te kunnen voldoen.

In de laatste vier maanden werd 1 miljard liter minder geleverd dan verwacht. De piek in de afname was in het voorjaar. Op 14 mei werd 147 miljoen liter geleverd, nog altijd ruim minder dan het record van 164 miljoen liter uit 2015.

Uit het overzicht van de feiten, cijfers en kengetallen blijkt voorts dat de wateropbrengsten met 5,7 procent daalden tot 68,9 miljoen euro. Het resultaat daalde met 44 procent naar 3,17 miljoen euro. De investeringen stegen fors van 32,6 miljoen (2021) naar 54,6 miljoen euro.

Grote stappen
In het verslagjaar maakte het drinkwaterbedrijf grote stappen met de bouw van de zuiveringsstations in Nieuw-Lekkerland en Kamerik, aldus het jaarverslag. In beide stations wordt straks het bronwater met membraanfiltratie gezuiverd - een primeur voor Nederland. Met de nieuwe zuiveringstechniek kunnen ongewenste stoffen maximaal uit het water worden gehaald. De verfijnde zuivering is het antwoord van Oasen op de vervuiling van de drinkwaterbronnen, enerzijds door ongewenste stoffen, anderzijds door verzilting.

Het drinkwaterbedrijf, dat dit jaar 140 jaar bestaat, sloot het afgelopen jaar 4.000 nieuwe woningen aan op het leidingnet. De verwachting is dat die groei de komende tien jaar verder toeneemt door de woningbouwopgave van het kabinet. In het werkgebied van Oasen wordt volop gebouwd (Alphen aan den Rijn, Vijfheerenlanden en de regio Gouda), staat in het jaarverslag.

Het bedrijf gaat ervanuit dat het drinkwatergebruik tot 58 miljoen m3 toeneemt in 2040. Daarnaast heeft het bedrijf de verplichting om boven op de prognose een reserve van 10 procent aan te houden, wat betekent dat er een capaciteit van 64 miljoen m3 water nodig is. Het bedrijf moet de drinkwaterproductie dus flink opvoeren. Het is een van de uitdagingen waar het bedrijf voor staat.  

Tot en na 2030
Om te voorkomen dat het drinkwaterbedrijf de komende jaren zijn reserves moet aanspreken breidt het tot 2030 de winning uit in Nieuw­Lekkerland. “Ook zijn we de voorbereiding gestart om de waterwinning in Vianen te vernieuwen.”

Om een watertekort na 2030 te voorkomen, heeft Oasen aanvullende waterwinningen nodig, staat in het jaarverslag. “We onderzoeken de mogelijkheden voor een waterwinning in Zwijndrecht. Ook kijken we sinds 2021 in Alblasserwaard en de Krimpenerwaard naar een geschikte locatie voor een nieuwe waterwinning.”

Deze opgave vraagt ook actie van overheden, die een wettelijke zorgplicht hebben, aldus het drinkwaterbedrijf. “In het licht van de urgentie, is het noodzakelijk dat langdurige procedures voor nieuwe winlocaties worden versneld.”

Circulair drinkwater
Voor de toekomst zet Oase ook in op ‘echt circulair drinkwater’, een mogelijkheid die in beeld komt nu de zuiveringstations worden uitgerust met de verfijnde zuiveringstechniek OSRO (membraanfiltratie). “Met onder andere het waterschap, werken we samen om van gezuiverd afvalwater drinkwater te maken.”

2022 was ook een jaar van nieuwe samenwerkingen, aldus het jaarverslag. Zoals met netbeheerder Stedin en drinkwaterbedrijf Dunea. Naast het aanleggen van elektriciteitskabels, gas­ en drinkwaterleidingen trekken de bedrijven nu ook gezamenlijk op bij vervangingsprojecten. Uit het verslag blijkt ook dat de klanttvredenheid toenam. In 2022 waardeerden klanten het drinkwater met een 8,7. Dat is een stijging ten opzichte van 2021 (8,4).

 

LEES OOK
H2O Actueel: Evides houdt in 2022 drinkwaterleverantie op zelfde niveau
H2O Actueel: Jaarverslag Vitens: minder water in 2022 geleverd

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.