0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Onderzoeksfinancier NWO heeft geld toegekend aan acht internationale waterprojecten, waarbij Nederlandse onderzoeksinstellingen zijn betrokken. Deze projecten richten zich op de verbetering van duurzaam management van watervoorraden.

De onderzoeksprojecten vallen onder het Joint Programming Initiative Wateruitdagingen voor een veranderende wereld (Water JPI). Het idee achter dit in 2010 gestarte Europese initiatief is dat de grootte en de geografische verspreiding van waterproblemen vraagt om een gezamenlijke, multidisciplinaire aanpak. In het kader van de vorig jaar gelanceerde oproep Closing the Water Cycle Gap – Sustainable Management of Water Resources zijn achttien transnationale projecten geselecteerd.

Zij worden omschreven als wetenschappelijke excellente projecten waarin een breed scala aan disciplines zijn vertegenwoordigd. De achttien internationale onderzoeksconsortia ontvangen in totaal een bedrag van 15,2 miljoen euro. Bij acht projecten zijn Nederlandse onderzoeksinstellingen betrokken. NWO heeft hieraan een geldbedrag toegekend. Het gaat om een bijdrage van maximaal 250.000 euro in de onderzoekskosten van een project.

NWO heeft de volgende acht projecten (met vermelding van de onderzoeksinstelling die de Nederlandse coördinatie heeft) gehonoreerd:
• EnTruGo (Wageningen University & Research): versterken van het vertrouwen in de overheid door effectieve strategieën voor water governance.
• iAqueduct (Universiteit Twente): het met behulp van een geïntegreerd informatieaquaduct overbruggen van de kloof tussen wereldwijde satellietobservaties van de waterkringloop en lokale informatiebehoeften voor duurzaam waterbeheer.
• IN-WOP (TU Delft): vergelijken van optimalisatiebenaderingen voor watermanagement voor drie case-studies.
• RainSolutions (Wageningen University & Research): met behulp van een model in samenhang inbedden van groene oplossingen in de stad.
• RECOWATDIG (Universiteit Twente): realiseren van een technisch ontwerp van een modulaire en mobiele installatie voor het gefaseerd terugwinnen van landbouwwater door gistingsproducten met een hoog vochtgehalte te drogen.
• SIMTWIST (Wageningen University & Research): analyse van het toerisme als belangrijke watergebruiker in het Middellandse Zeegebied en het ontwikkelen van beleidsopties daarvoor.
• Urbanwat (TU Delft): onderzoeken van nieuwe methoden en richtlijnen voor stedelijk grondwaterbeheer.
• WaterHarmony (Deltares): dichten van de kloof tussen vraag en aanbod in de watercyclus voor het duurzaam beheer van watervoorraden.

Bij vier van deze projecten ligt de algemene coördinatie in Nederlandse handen: EnTruGo, iAqueduct, IN-WOP en SIMTWIST. Een project duurt maximaal drie jaar.

 

MEER INFORMATIE

Toelichting op Water JPI
NWO over acht toekenningen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het