secundair logo knw 1

In het project SIMTWIST wordt het aandeel van het toerisme in de waterschaarste in het Middellandse Zeegebied onderzocht I foto: Pixabay

Onderzoeksfinancier NWO heeft geld toegekend aan acht internationale waterprojecten, waarbij Nederlandse onderzoeksinstellingen zijn betrokken. Deze projecten richten zich op de verbetering van duurzaam management van watervoorraden.

De onderzoeksprojecten vallen onder het Joint Programming Initiative Wateruitdagingen voor een veranderende wereld (Water JPI). Het idee achter dit in 2010 gestarte Europese initiatief is dat de grootte en de geografische verspreiding van waterproblemen vraagt om een gezamenlijke, multidisciplinaire aanpak. In het kader van de vorig jaar gelanceerde oproep Closing the Water Cycle Gap – Sustainable Management of Water Resources zijn achttien transnationale projecten geselecteerd.

Zij worden omschreven als wetenschappelijke excellente projecten waarin een breed scala aan disciplines zijn vertegenwoordigd. De achttien internationale onderzoeksconsortia ontvangen in totaal een bedrag van 15,2 miljoen euro. Bij acht projecten zijn Nederlandse onderzoeksinstellingen betrokken. NWO heeft hieraan een geldbedrag toegekend. Het gaat om een bijdrage van maximaal 250.000 euro in de onderzoekskosten van een project.

NWO heeft de volgende acht projecten (met vermelding van de onderzoeksinstelling die de Nederlandse coördinatie heeft) gehonoreerd:
• EnTruGo (Wageningen University & Research): versterken van het vertrouwen in de overheid door effectieve strategieën voor water governance.
• iAqueduct (Universiteit Twente): het met behulp van een geïntegreerd informatieaquaduct overbruggen van de kloof tussen wereldwijde satellietobservaties van de waterkringloop en lokale informatiebehoeften voor duurzaam waterbeheer.
• IN-WOP (TU Delft): vergelijken van optimalisatiebenaderingen voor watermanagement voor drie case-studies.
• RainSolutions (Wageningen University & Research): met behulp van een model in samenhang inbedden van groene oplossingen in de stad.
• RECOWATDIG (Universiteit Twente): realiseren van een technisch ontwerp van een modulaire en mobiele installatie voor het gefaseerd terugwinnen van landbouwwater door gistingsproducten met een hoog vochtgehalte te drogen.
• SIMTWIST (Wageningen University & Research): analyse van het toerisme als belangrijke watergebruiker in het Middellandse Zeegebied en het ontwikkelen van beleidsopties daarvoor.
• Urbanwat (TU Delft): onderzoeken van nieuwe methoden en richtlijnen voor stedelijk grondwaterbeheer.
• WaterHarmony (Deltares): dichten van de kloof tussen vraag en aanbod in de watercyclus voor het duurzaam beheer van watervoorraden.

Bij vier van deze projecten ligt de algemene coördinatie in Nederlandse handen: EnTruGo, iAqueduct, IN-WOP en SIMTWIST. Een project duurt maximaal drie jaar.

 

MEER INFORMATIE

Toelichting op Water JPI
NWO over acht toekenningen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...