0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Onderzoeksfinancier NWO heeft geld toegekend aan acht internationale waterprojecten, waarbij Nederlandse onderzoeksinstellingen zijn betrokken. Deze projecten richten zich op de verbetering van duurzaam management van watervoorraden.

De onderzoeksprojecten vallen onder het Joint Programming Initiative Wateruitdagingen voor een veranderende wereld (Water JPI). Het idee achter dit in 2010 gestarte Europese initiatief is dat de grootte en de geografische verspreiding van waterproblemen vraagt om een gezamenlijke, multidisciplinaire aanpak. In het kader van de vorig jaar gelanceerde oproep Closing the Water Cycle Gap – Sustainable Management of Water Resources zijn achttien transnationale projecten geselecteerd.

Zij worden omschreven als wetenschappelijke excellente projecten waarin een breed scala aan disciplines zijn vertegenwoordigd. De achttien internationale onderzoeksconsortia ontvangen in totaal een bedrag van 15,2 miljoen euro. Bij acht projecten zijn Nederlandse onderzoeksinstellingen betrokken. NWO heeft hieraan een geldbedrag toegekend. Het gaat om een bijdrage van maximaal 250.000 euro in de onderzoekskosten van een project.

NWO heeft de volgende acht projecten (met vermelding van de onderzoeksinstelling die de Nederlandse coördinatie heeft) gehonoreerd:
• EnTruGo (Wageningen University & Research): versterken van het vertrouwen in de overheid door effectieve strategieën voor water governance.
• iAqueduct (Universiteit Twente): het met behulp van een geïntegreerd informatieaquaduct overbruggen van de kloof tussen wereldwijde satellietobservaties van de waterkringloop en lokale informatiebehoeften voor duurzaam waterbeheer.
• IN-WOP (TU Delft): vergelijken van optimalisatiebenaderingen voor watermanagement voor drie case-studies.
• RainSolutions (Wageningen University & Research): met behulp van een model in samenhang inbedden van groene oplossingen in de stad.
• RECOWATDIG (Universiteit Twente): realiseren van een technisch ontwerp van een modulaire en mobiele installatie voor het gefaseerd terugwinnen van landbouwwater door gistingsproducten met een hoog vochtgehalte te drogen.
• SIMTWIST (Wageningen University & Research): analyse van het toerisme als belangrijke watergebruiker in het Middellandse Zeegebied en het ontwikkelen van beleidsopties daarvoor.
• Urbanwat (TU Delft): onderzoeken van nieuwe methoden en richtlijnen voor stedelijk grondwaterbeheer.
• WaterHarmony (Deltares): dichten van de kloof tussen vraag en aanbod in de watercyclus voor het duurzaam beheer van watervoorraden.

Bij vier van deze projecten ligt de algemene coördinatie in Nederlandse handen: EnTruGo, iAqueduct, IN-WOP en SIMTWIST. Een project duurt maximaal drie jaar.

 

MEER INFORMATIE

Toelichting op Water JPI
NWO over acht toekenningen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.
Van harte gefeliciteerd. Bij zo’ n nieuwe moderne zuivering zou het ook fijn zijn geweest als geprobeerd was om ook medicijnresten uit het effluent te halen. Een gemiste kans??
17.443 Stukjes plastic per vierkante km is niet het enige. Nederland staat aan de vooravond van een wijdverbreide integratie van poederkooldosering in onze afvalwaterketen voor verwijdering van microverontreinigingen omdat het "goedkoop" is. Hiervan wordt hooguit 90% ingevangen in het slib en de rest gaat de rivier in; micro/nano kooldeeltjes met schadelijke microverontreinigingen hierop gebonden. Je kan je voorstellen dat het risico hiervan minstens zo groot is als van microplastics.
Wist je dat er zelfs al in de placenta vergelijkbare deeltjes zijn aangetroffen? [Bové et al. Nature Communications 10, 2019]

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het