secundair logo knw 1

De Eerste Kamer stemde 29 november in met de initiatiefwet geborgde zetels

De Nederlandse Vereniging van Waterschapsbestuurders namens Bedrijven (NVWB) wil middels een kort geding tegen de Staat voorkomen dat de initiatiefwet geborgde zetels de komende waterschapsverkiezing al in werking treedt. Volgens de vereniging wordt het passief kiesrecht geschonden als dat wel gebeurt.

Het kort geding dient donderdag 15 december om 10 uur. De NVWB brengt in dat de bestuurders en kandidaten die voor de bedrijven mee zouden doen aan de waterschapsverkiezing niet in de gelegenheid zijn zich alsnog via politieke partijen kandidaat te stellen. Daarom moet met de inwerkingtreding van de wet nog 4 jaar worden gewacht, aldus NVWB.

De initiatiefwet van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) richt zich op een verdere democratisering van de waterschappen. Volgens de initiatiefwet, die 29 november werd aangenomen door de Eerste Kamer, raken de bedrijven hun geborgde zetels kwijt in het algemeen bestuur van het waterschap. De categorieën Landbouw en Natuur houden wel elk twee geborgde zetels.

Het is nog niet duidelijk of de wet tijdig in werking treedt voor de komende waterschapsverkiezingen maart volgend jaar. De kritieke datum is 19 december, de dag waarop volgens de kieswet politieke groeperingen moeten zijn geregistreerd bij het centrale stembureau. Voor die datum moet de wet in het Staatsblad zijn gepubliceerd. Dat is nog niet gebeurd, wel heeft de ministerraad de wet inmiddels bekrachtigd. Het volgende station is de koning die zijn handtekening onder de initiatiefwet moet zetten.

De NVWB wil een en ander niet afwachten en vraagt de rechter een voorlopige voorziening te treffen, zodat de wet pas in werking treedt bij de verkiezingen in 2027. De NVWB stelt daarbij dat het passief kiesrecht bechermd moet worden. De rechter heeft daartoe de mogelijkheid op grond van mensenrechtverdragen, aldus de NVWB.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.