0
0
0
s2sdefault

Er zijn meerdere soorten Aziatische duizendknopen in Nederland. Met hun diepe en wijd vertakte wortels zorgen deze invasieve exoten voor schade aan onder andere kades, oevers en dijken. Het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) adviseert nu om de handel in duizendknopen te verbieden en de Japanse duizendknopen en verwante soorten op de Europese Unielijst van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten te laten plaatsen.

De Japanse duizendknoop, de Sachalinse duizendknoop en de bastaardduizendknoop, behoren tot de Aziatische duizendknopen die in Nederland voorkomen. Ze lijken op elkaar en zorgen voor vergelijkbare problemen. Daarom gaf het ministerie van LNV opdracht aan het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO), een onafhankelijk onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), om de risico’s van deze duizendknopen in kaart te brengen en maatregelen voor bestrijding voor te stellen.

Adviezen
BuRO liet de risico’s voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten analyseren en gaf ook opdracht tot een onderzoek naar de risico’s door zaadvorming. Met deze twee onderliggende onderzoeken, ligt er nu een advies aan het ministerie om de handel in de duizendknopen, inclusief levensvatbare delen, te stoppen en de duizendknopen bij de Europese Commissie voor te dragen voor de Europese Unielijst van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten.

Mannelijke exemplaren verwijderen
Chris van Dijk Chris van Dijk Ook raadt BuRO aan om de voorplanting door middel van zaadvorming te voorkómen, bijvoorbeeld door het opsporen en verwijderen van mannelijke exemplaren. “Deze route is nu nog nauwelijks bekend bij beheerders”, legt Chris van Dijk uit.

De onderzoeker Plant en Milieu bij Wageningen University & Research is expert op het gebied van de duizendknoop en was betrokken bij de totstandkoming van het onderzoek naar risico’s door zaadvorming. “Als de adviezen die er nu liggen door alle beheerders worden uitgevoerd, hebben we een kans om een nog snellere verspreiding een halt toe te roepen en de plant onder controle te krijgen.”

EU-lijst
Volgens Van Dijk wordt de bestrijding van de duizendknopen op dit moment te versnipperd aangepakt. De verantwoordelijkheid ervoor ligt bij de decentrale overheden, terwijl een centrale aanpak effectiever zou kunnen zijn. “Alle gemeenten en waterschappen moeten nu zelf het wiel uitvinden. Terwijl centrale sturing volgens mij zou helpen bij het aanpakken van de problemen. Als deze duizendknopen op de EU-lijst worden opgenomen, zijn overheden in geval verplicht om in ieder geval een beheerplan te maken voor deze exoten.”

Risicoanalyse en bestrijdingsmiddelen
De invasieve exoot, die niet alleen in Nederland een probleem vormt, staat niet op de EU-lijst omdat het tot nog toe aan goede bestrijdingsmethode ontbreekt en omdat er nog geen wetenschappelijke risico-analyse was gemaakt.

Van Dijk: “Dat laatste is nu opgelost als onderdeel van het onderzoek van BuRO. Rond bestrijdingsmethoden is er een permanente zoektocht gaande om de bestrijding effectiever te krijgen. Ik heb nog geen ei van Columbus gezien. Het probleem blijft dat de plant een ontzettende groeikracht heeft zolang het wortelstelsel niet volledig wordt verwijderd.”

Voor beheerders is er het Kennisnetwerk Invasieve Exoten waar ze de meest actuele informatie kunnen vinden.

 

MEER INFORMATIE
Advies van BuRO over de risico's van vier Aziatische duizendknopen in Nederland (inclusief onderliggende onderzoeken)
Kennisnetwerk Invasieve Exoten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    A.D. van der Wees · 18 days ago
    Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
    Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
    A.D. vander Wees te Delft
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.