secundair logo knw 1

Medische animatie van de structuur van het coronavirus I beeld: Scientific Animations / Wikimedia Commons

Op de rioolwaterpagina van het coronadashboard worden vanaf deze week signaalwaarden gepubliceerd. De waarden geven volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een indicatie van de ernst van de situatie. Sinds half april daalt het aantal virusdeeltjes in rioolwater.

De signaalwaarden worden in de grafieken over de rioolwatermetingen aangegeven met verschillende kleuren blauw: van licht- tot en met donkerblauw. Hoe donkerder, hoe ernstiger de situatie. Zo springt in de grafiek ‘gemiddeld aantal virusdeeltjes in rioolwater per 100.000 inwoners’ de gemeente Woerden er momenteel met donkerblauw uit.

Signaalwaarden nog in ontwikkeling
Het rioolwateronderzoek in verband met Covid-19 wordt sinds september 2020 uitgevoerd bij alle ruim driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties. Hierdoor wordt het rioolwater van vrijwel alle Nederlandse huishoudens – ruim zeventien miljoen mensen – onderzocht. Aan de hand van de opgedane kennis heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de signaalwaarden voor rioolwatermetingen ontwikkeld.

Het RIVM laat weten dat de nieuwe waarden nog in ontwikkeling zijn. Zij vloeien voort uit de analyses van de tweede golf (vanaf september 2020). De vraag is of de signaalwaarden voldoen in de huidige nieuwe fase van de pandemie, onder meer in verband met de toename van de vaccinatiegraad. Dat wil het RIVM de komende tijd blijven volgen en beoordelen. Het moet leiden tot de definitieve vaststelling van de signaalwaarden. Zij kunnen dan volgens het RIVM een rol spelen bij het bepalen van de ernst van de situatie in een regio, naast de signaalwaarden voor de positieve testen en ziekenhuisopnamen.

Daling van aantal virusdeeltjes
Het rioolwateronderzoek is belangrijk voor de vroege signalering van nieuwe, lokale uitbraken. Ook kunnen nieuwe varianten van het coronavirus worden herkend en opgespoord. Omdat het RIVM de rioolwatermonsters opslaat, is het tevens mogelijk om terug te zoeken of een variant al eerder in ons land voorkwam.

Het Outbreak Management Team dat de signaalwaarden bekrachtigde, meldt in een recent advies het volgende: “Surveillance van rioolwater kan een stijgende incidentie in een regio signaleren, ook als er mogelijk minder getest gaat worden in de toekomst. Rioolwatersurveillance is een goede maat voor circulatie van het virus, waarmee verspreiding gemonitord kan worden.”

Bij het aantal deeltjes in het rioolwater is er een positieve trend te zien. Vanaf half april daalt dit aantal en de ontwikkeling zet zich door. Volgens de laatste stand van zaken (gebaseerd op metingen in de week van 14 tot en met 20 juni) zitten er in het rioolwater gemiddeld 60,77 x 100 miljard virusdeeltjes per honderdduizend inwoners. Half mei was dit aantal nog bijna vier keer zo hoog.

Signaalwaarden rioolwatermetingen coronadashboard tm 20 juni
Bron: Rioolwaterpagina coronadashboard rijksoverheid (23 juni 2021)

 

MEER INFORMATIE
Bericht RIVM over signaalwaarden
Rioolwaterpagina coronadashboard
H2O Actueel: nog 5 jaar rioolwateronderzoek
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.