Behalve de WaterStraat en het Hitteplein is er nu ook de WaterstofStraat te vinden in The Green Village in Delft. De regionale netbeheerders Alliander, Enexis Groep en Stedin gaan in de nieuwe testomgeving praktisch onderzoek doen naar waterstofgas als duurzaam alternatief voor aardgas.
Zij willen in de WaterstofStraat kennis en ervaring opdoen met het beheer en onderhoud van een waterstofnet in een gebied waar mensen wonen en werken. Waterstof kan volgens de netbeheerders een alternatief zijn voor andere duurzame oplossingen, zoals een warmtenet en een volledige elektrische invulling van de energievraag. Dit geldt vooral voor locaties met weinig ruimte, bijvoorbeeld een historische binnenstad.
Praktisch onderzoek
Alliander, Enexis Groep en Stedin verwachten niet dat waterstof vóór 2030 echt een rol gaat spelen in de bebouwde omgeving. Ze vinden het wel belangrijk om alvast te testen hoe het huidige aardgasnetwerk kan worden hergebruikt voor waterstof. De nieuwe WaterstofStraat biedt volgens de netbeheerders alle ruimte voor praktisch onderzoek. Ook kunnen bedrijven en onderzoeksinstellingen hier hun ideeën uitproberen.
De bedoeling is om onder meer te onderzoeken hoe het gebruik van waterstof werkt in relatie tot andere systemen en hoe aan alle veiligheidsaspecten kan worden voldaan. De kernvraag is of het echt mogelijk is om waterstof in een woonwijk te hebben. De WaterstofStraat wordt ook een praktijkgerichte opleidingsplek voor monteurs en uitvoerders van de netbeheerders.
Innovatie in bebouwde omgeving
The Green Village op de campus van TU Delft is een publieke experimenteerruimte voor duurzame innovatie in de gebouwde omgeving. De focus ligt op drie thema’s: duurzaam bouwen & renoveren, toekomstig energiesysteem en klimaatadaptatie.
Met de WaterStraat is in 2018 gestart. In deze proeftuin worden testen uitgevoerd met innovatieve oplossingen voor een waterrobuuste en klimaatbestendige leefomgeving. In het najaar van 2020 is besloten om in ieder geval nog vier jaar door te gaan. Het HittePlein is een half jaar geleden geopend. Hier worden duurzame innovaties beproefd die zijn ontwikkeld tegen droogte en hittestress.
MEER INFORMATIE
Netbeheerders over WaterstofStraat
Korte video over de testomgeving
H2O Actueel: doorgaan WaterStraat
H2O Actueel: opening HittePlein
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/
Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.