secundair logo knw 1

In de WaterstofStraat wordt de switch van aardgas naar waterstof getest I foto: Stedin

Behalve de WaterStraat en het Hitteplein is er nu ook de WaterstofStraat te vinden in The Green Village in Delft. De regionale netbeheerders Alliander, Enexis Groep en Stedin gaan in de nieuwe testomgeving praktisch onderzoek doen naar waterstofgas als duurzaam alternatief voor aardgas.

Zij willen in de WaterstofStraat kennis en ervaring opdoen met het beheer en onderhoud van een waterstofnet in een gebied waar mensen wonen en werken. Waterstof kan volgens de netbeheerders een alternatief zijn voor andere duurzame oplossingen, zoals een warmtenet en een volledige elektrische invulling van de energievraag. Dit geldt vooral voor locaties met weinig ruimte, bijvoorbeeld een historische binnenstad.

Praktisch onderzoek
Alliander, Enexis Groep en Stedin verwachten niet dat waterstof vóór 2030 echt een rol gaat spelen in de bebouwde omgeving. Ze vinden het wel belangrijk om alvast te testen hoe het huidige aardgasnetwerk kan worden hergebruikt voor waterstof. De nieuwe WaterstofStraat biedt volgens de netbeheerders alle ruimte voor praktisch onderzoek. Ook kunnen bedrijven en onderzoeksinstellingen hier hun ideeën uitproberen.

De bedoeling is om onder meer te onderzoeken hoe het gebruik van waterstof werkt in relatie tot andere systemen en hoe aan alle veiligheidsaspecten kan worden voldaan. De kernvraag is of het echt mogelijk is om waterstof in een woonwijk te hebben. De WaterstofStraat wordt ook een praktijkgerichte opleidingsplek voor monteurs en uitvoerders van de netbeheerders.

Innovatie in bebouwde omgeving
The Green Village op de campus van TU Delft is een publieke experimenteerruimte voor duurzame innovatie in de gebouwde omgeving. De focus ligt op drie thema’s: duurzaam bouwen & renoveren, toekomstig energiesysteem en klimaatadaptatie.

Met de WaterStraat is in 2018 gestart. In deze proeftuin worden testen uitgevoerd met innovatieve oplossingen voor een waterrobuuste en klimaatbestendige leefomgeving. In het najaar van 2020 is besloten om in ieder geval nog vier jaar door te gaan. Het HittePlein is een half jaar geleden geopend. Hier worden duurzame innovaties beproefd die zijn ontwikkeld tegen droogte en hittestress.

 

MEER INFORMATIE
Netbeheerders over WaterstofStraat
Korte video over de testomgeving
H2O Actueel: doorgaan WaterStraat
H2O Actueel: opening HittePlein

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.