secundair logo knw 1

Illustratie: Demis

De afgelopen 45 jaar werden de oceanen gemiddeld 0,74 graden warmer, maar de temperatuur van de Noordzee steeg met maar liefst 1,67 graden. Deze eeuw zal het water naar verwachting minimaal 1,7 en maximaal 3,2 graden warmer worden.

Dit blijkt uit een nog te verschijnen antwoord van het Duitse Ministerie van Milieu op kamervragen van de partij De Groenen. De Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung zag de kamerbrief al in. Het ministerie verwacht dat de temperatuurstijging in het water grote gevolgen zal hebben voor de visstand, met name voor temperatuurgevoelige soorten als kabeljauw. “De door mensen veroorzaakte klimaatverandering gaat dusdanig snel dat inheemse diersoorten niet genoeg tijd hebben zich aan te passen,” zo schrijft het Bundesumweltministerium in haar brief.

Het ministerie baseert haar informatie op gegevens van het wereldklimaatpanel IPCC en onderzoek van het Duitse Alfred Wegener Instituut naar de temperatuurontwikkeling van het Noordzeewater tot 2010.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.