0
0
0
s2smodern

Vanaf december dit jaar werkt waterschap Noorderzijlvest aan het versterken van de dijken rondom het Lauwersmeer. Van de 40 kilometer voldoet ruim 32 kilometer niet aan de nieuwe provinciale normen voor waterveiligheid.

Aannemersbedrijf Reef Infra voert de klus uit in opdracht van het waterschap. Die zal naar verwachting in december volgend jaar worden afgerond, rekening houdend met het broed- en recreatieseizoen. De komende vijftig jaar zullen de dijken het omliggende land dan ook beschermen tegen overstromingen. Voor het project heeft Noorderzijlvest 15,6 miljoen euro uitgetrokken.

Het gaat om de keringen aan de oostzijde en een deel van de zuidzijde van het Lauwersmeer, die door Noorderzijlvest worden beheerd. De kering aan de westzijde valt onder Wetterskip Fryslân, maar die hoeft niet versterkt te worden, zegt omgevingsmanager Peter van Dijken van Noorderzijlvest. ''Dat is de oude zeedijk en die voldoet nog aan de normen.''

Bodemdaling

De dijken aan de oost- en zuidzijde worden verhoogd tot maximaal 1,40 meter boven NAP en verbreed. Op sommige delen, zoals langs het Reitdiep, wordt ook de stabiliteit verbeterd. De verhoging varieert van 10 cm tot bijna 100 cm op het deel tussen de kazerne en het dorp Zoutkamp. Van Dijken: ''Daar is de ondergrond het meest ingeklonken.’’

Volgens Noorderzijlvest hoeven de omwonenden nu niet te vrezen voor overstromingen. ''De keringen rondom het Lauwersmeer zijn op dit moment sterk genoeg’’, verzekert Van Dijken. ''Maar ze voldoen niet aan de nieuwe normen die door de provincie zijn vastgesteld. Daar gaan wij nu mee aan de slag.’’

Bij de aanscherping van die normen is gekeken naar de effecten van klimaatverandering en de gevolgen van de bodemdaling. In het Lauwersmeergebied gaat het daarbij deels ook om bodemdaling als gevolg van de gaswinning. De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat veilig wonen en werken in dit gebied straks ook nog mogelijk is. ''Voorsorteren op de toekomst'', aldus de omgevingsmanager.

Gemaal verplaatsen

Het project gaat alleen over de dijken; sluizen en gemalen worden later beoordeeld. Wel onderzoekt het waterschap nu samen met de provincie Groningen en de gemeente De Marne of verplaatsing van het gemaal HD Louwes in Zoutkamp mogelijk is. De dijk loopt hier overheen.

Bij verplaatsing van het gemaal, mogelijk in combinatie met de restauratie van de monumentale Hunsingosluis, kan de oude zeedijk in het dorp zijn functie terugkrijgen. ''Daarom wachten we nog even met de keringen die door Zoutkamp lopen'', verklaart Van Dijken. Hij verwacht dat hierover medio 2019 duidelijkheid komt. 

Meer informatie:

Project Kadeversterking Regionale Keringen Lauwersmeer

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het