0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Vanaf december dit jaar werkt waterschap Noorderzijlvest aan het versterken van de dijken rondom het Lauwersmeer. Van de 40 kilometer voldoet ruim 32 kilometer niet aan de nieuwe provinciale normen voor waterveiligheid.

Aannemersbedrijf Reef Infra voert de klus uit in opdracht van het waterschap. Die zal naar verwachting in december volgend jaar worden afgerond, rekening houdend met het broed- en recreatieseizoen. De komende vijftig jaar zullen de dijken het omliggende land dan ook beschermen tegen overstromingen. Voor het project heeft Noorderzijlvest 15,6 miljoen euro uitgetrokken.

Het gaat om de keringen aan de oostzijde en een deel van de zuidzijde van het Lauwersmeer, die door Noorderzijlvest worden beheerd. De kering aan de westzijde valt onder Wetterskip Fryslân, maar die hoeft niet versterkt te worden, zegt omgevingsmanager Peter van Dijken van Noorderzijlvest. ''Dat is de oude zeedijk en die voldoet nog aan de normen.''

Bodemdaling

De dijken aan de oost- en zuidzijde worden verhoogd tot maximaal 1,40 meter boven NAP en verbreed. Op sommige delen, zoals langs het Reitdiep, wordt ook de stabiliteit verbeterd. De verhoging varieert van 10 cm tot bijna 100 cm op het deel tussen de kazerne en het dorp Zoutkamp. Van Dijken: ''Daar is de ondergrond het meest ingeklonken.’’

Volgens Noorderzijlvest hoeven de omwonenden nu niet te vrezen voor overstromingen. ''De keringen rondom het Lauwersmeer zijn op dit moment sterk genoeg’’, verzekert Van Dijken. ''Maar ze voldoen niet aan de nieuwe normen die door de provincie zijn vastgesteld. Daar gaan wij nu mee aan de slag.’’

Bij de aanscherping van die normen is gekeken naar de effecten van klimaatverandering en de gevolgen van de bodemdaling. In het Lauwersmeergebied gaat het daarbij deels ook om bodemdaling als gevolg van de gaswinning. De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat veilig wonen en werken in dit gebied straks ook nog mogelijk is. ''Voorsorteren op de toekomst'', aldus de omgevingsmanager.

Gemaal verplaatsen

Het project gaat alleen over de dijken; sluizen en gemalen worden later beoordeeld. Wel onderzoekt het waterschap nu samen met de provincie Groningen en de gemeente De Marne of verplaatsing van het gemaal HD Louwes in Zoutkamp mogelijk is. De dijk loopt hier overheen.

Bij verplaatsing van het gemaal, mogelijk in combinatie met de restauratie van de monumentale Hunsingosluis, kan de oude zeedijk in het dorp zijn functie terugkrijgen. ''Daarom wachten we nog even met de keringen die door Zoutkamp lopen'', verklaart Van Dijken. Hij verwacht dat hierover medio 2019 duidelijkheid komt. 

Meer informatie:

Project Kadeversterking Regionale Keringen Lauwersmeer

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het