secundair logo knw 1

Waterschap Noorderzijlvest verhoogt de waterschapslasten volgend jaar om een investering van 74 miljoen euro mogelijk te maken. Het geld wordt grotendeels gebruikt om de waterveiligheid te verbeteren. Met name voor boeren stijgen de lasten flink.

Noorderzijlvest gaat de komende jaren de Waddenzeedijk en dijken langs kanalen en het Lauwersmeer versterken en verhogen. Daarnaast legt het waterschap waterbergingsgebieden aan en wordt de capaciteit van gemalen vergroot. Voor die werkzaamheden is een totale investering van 74 miljoen nodig. Dat staat in het Jaarplan 2018, dat volgende week wordt behandeld door het algemeen bestuur van het waterschap.

Om de investering mogelijk te maken, stijgt de waterschapsbelasting volgend jaar voor huishoudens met gemiddeld 2 procent. Dat komt neer op ongeveer 7,50 euro per huishouden. Het tarief voor de zuiveringsheffing daalt overigens met 1 procent. Voor agrariërs is de stijging hoger. Een boer met circa 60 hectare landbouwgrond in eigendom betaalt in 2018 ongeveer 4.250 euro. Dat is zo’n 6,9 procent meer dan dit jaar.

Van de 75 miljoen gaat 55 miljoen op aan de verbetering van waterveiligheid. Het grootste deel van de verbetering van de zeedijk wordt overigens gefinancierd vanuit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Lees hier meer over het Jaarplan 2018 van Noorderzijlvest

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.