secundair logo knw 1

Waterschap Noorderzijlvest verhoogt de waterschapslasten volgend jaar om een investering van 74 miljoen euro mogelijk te maken. Het geld wordt grotendeels gebruikt om de waterveiligheid te verbeteren. Met name voor boeren stijgen de lasten flink.

Noorderzijlvest gaat de komende jaren de Waddenzeedijk en dijken langs kanalen en het Lauwersmeer versterken en verhogen. Daarnaast legt het waterschap waterbergingsgebieden aan en wordt de capaciteit van gemalen vergroot. Voor die werkzaamheden is een totale investering van 74 miljoen nodig. Dat staat in het Jaarplan 2018, dat volgende week wordt behandeld door het algemeen bestuur van het waterschap.

Om de investering mogelijk te maken, stijgt de waterschapsbelasting volgend jaar voor huishoudens met gemiddeld 2 procent. Dat komt neer op ongeveer 7,50 euro per huishouden. Het tarief voor de zuiveringsheffing daalt overigens met 1 procent. Voor agrariërs is de stijging hoger. Een boer met circa 60 hectare landbouwgrond in eigendom betaalt in 2018 ongeveer 4.250 euro. Dat is zo’n 6,9 procent meer dan dit jaar.

Van de 75 miljoen gaat 55 miljoen op aan de verbetering van waterveiligheid. Het grootste deel van de verbetering van de zeedijk wordt overigens gefinancierd vanuit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Lees hier meer over het Jaarplan 2018 van Noorderzijlvest

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.