secundair logo knw 1

Waterschap Noorderzijlvest verhoogt de waterschapslasten volgend jaar om een investering van 74 miljoen euro mogelijk te maken. Het geld wordt grotendeels gebruikt om de waterveiligheid te verbeteren. Met name voor boeren stijgen de lasten flink.

Noorderzijlvest gaat de komende jaren de Waddenzeedijk en dijken langs kanalen en het Lauwersmeer versterken en verhogen. Daarnaast legt het waterschap waterbergingsgebieden aan en wordt de capaciteit van gemalen vergroot. Voor die werkzaamheden is een totale investering van 74 miljoen nodig. Dat staat in het Jaarplan 2018, dat volgende week wordt behandeld door het algemeen bestuur van het waterschap.

Om de investering mogelijk te maken, stijgt de waterschapsbelasting volgend jaar voor huishoudens met gemiddeld 2 procent. Dat komt neer op ongeveer 7,50 euro per huishouden. Het tarief voor de zuiveringsheffing daalt overigens met 1 procent. Voor agrariërs is de stijging hoger. Een boer met circa 60 hectare landbouwgrond in eigendom betaalt in 2018 ongeveer 4.250 euro. Dat is zo’n 6,9 procent meer dan dit jaar.

Van de 75 miljoen gaat 55 miljoen op aan de verbetering van waterveiligheid. Het grootste deel van de verbetering van de zeedijk wordt overigens gefinancierd vanuit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Lees hier meer over het Jaarplan 2018 van Noorderzijlvest

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.