secundair logo knw 1

De diepe oevers van de Noord-Willemsvaart zijn nu nadelig voor de biodiversiteit I foto: hardscarf via Wikimedia Commons

Waterschap Hunze en Aa’s gaat de komende maanden natuurvriendelijke oevers aanleggen op vier trajecten langs het Noord-Willemskanaal. Dat vergroot de diversiteit aan waterplanten en -dieren.

Het waterschap heeft de opgave om tot 2027 over een lengte van in totaal zes kilometer natuurlijke oevers te creëren in het Noord-Willemskanaal tussen Assen en Groningen. Bij de werkzaamheden die rond 24 januari starten en waarschijnlijk tot eind april duren, gaat het om vier trajecten van bij elkaar 1,2 kilometer. Deze trajecten liggen bij sluis De Punt en sluis Vries. Hunze en Aa’s heeft samen met advies- en ingenieursbureau Arcadis het projectplan gemaakt.

Ondiepe oevers aangelegd
Het scheepvaartkanaal is volgens het waterschap momenteel weinig natuurvriendelijk ingericht. De oevers bestaan uit damwanden en een bodem die langs de kant al diep is. Waterplanten kunnen zich niet of amper ontwikkelen en daardoor zijn de paai- en opgroeimogelijkheden voor vissen beperkt.

Het waterschap legt nu ondiepe zones van ongeveer vier meter langs de kant aan, met een waterdiepte die varieert tot één meter. Het licht kan tot op de bodem doordringen en dat is gunstig voor de ontwikkeling van waterplanten. Hierdoor komt er niet alleen meer ruimte voor vissen om te paren en op te groeien, maar is er ook leefgebied voor allerlei andere diertjes. Bij een aantal andere wateren heeft Hunze en Aa’s met dezelfde ingreep al positieve resultaten behaald.

Openingen in damwand
Verder wordt er een aantal openingen gemaakt in de huidige damwand. Dat maakt de uitwisseling van water, dieren en planten tussen de natuurvriendelijke oever en het kanaal mogelijk. Zo kunnen vissen naar binnen zwemmen. De oever wordt op deze plekken bekleed met stortsteen, om erosie achter de gaten te voorkomen.

MEER INFORMATIE
Toelichting op project 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...