Waterschap Hunze en Aa’s gaat de komende maanden natuurvriendelijke oevers aanleggen op vier trajecten langs het Noord-Willemskanaal. Dat vergroot de diversiteit aan waterplanten en -dieren.

Het waterschap heeft de opgave om tot 2027 over een lengte van in totaal zes kilometer natuurlijke oevers te creëren in het Noord-Willemskanaal tussen Assen en Groningen. Bij de werkzaamheden die rond 24 januari starten en waarschijnlijk tot eind april duren, gaat het om vier trajecten van bij elkaar 1,2 kilometer. Deze trajecten liggen bij sluis De Punt en sluis Vries. Hunze en Aa’s heeft samen met advies- en ingenieursbureau Arcadis het projectplan gemaakt.

Ondiepe oevers aangelegd
Het scheepvaartkanaal is volgens het waterschap momenteel weinig natuurvriendelijk ingericht. De oevers bestaan uit damwanden en een bodem die langs de kant al diep is. Waterplanten kunnen zich niet of amper ontwikkelen en daardoor zijn de paai- en opgroeimogelijkheden voor vissen beperkt.

Het waterschap legt nu ondiepe zones van ongeveer vier meter langs de kant aan, met een waterdiepte die varieert tot één meter. Het licht kan tot op de bodem doordringen en dat is gunstig voor de ontwikkeling van waterplanten. Hierdoor komt er niet alleen meer ruimte voor vissen om te paren en op te groeien, maar is er ook leefgebied voor allerlei andere diertjes. Bij een aantal andere wateren heeft Hunze en Aa’s met dezelfde ingreep al positieve resultaten behaald.

Openingen in damwand
Verder wordt er een aantal openingen gemaakt in de huidige damwand. Dat maakt de uitwisseling van water, dieren en planten tussen de natuurvriendelijke oever en het kanaal mogelijk. Zo kunnen vissen naar binnen zwemmen. De oever wordt op deze plekken bekleed met stortsteen, om erosie achter de gaten te voorkomen.

MEER INFORMATIE
Toelichting op project 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.