secundair logo knw 1

De diepe oevers van de Noord-Willemsvaart zijn nu nadelig voor de biodiversiteit I foto: hardscarf via Wikimedia Commons

Waterschap Hunze en Aa’s gaat de komende maanden natuurvriendelijke oevers aanleggen op vier trajecten langs het Noord-Willemskanaal. Dat vergroot de diversiteit aan waterplanten en -dieren.

Het waterschap heeft de opgave om tot 2027 over een lengte van in totaal zes kilometer natuurlijke oevers te creëren in het Noord-Willemskanaal tussen Assen en Groningen. Bij de werkzaamheden die rond 24 januari starten en waarschijnlijk tot eind april duren, gaat het om vier trajecten van bij elkaar 1,2 kilometer. Deze trajecten liggen bij sluis De Punt en sluis Vries. Hunze en Aa’s heeft samen met advies- en ingenieursbureau Arcadis het projectplan gemaakt.

Ondiepe oevers aangelegd
Het scheepvaartkanaal is volgens het waterschap momenteel weinig natuurvriendelijk ingericht. De oevers bestaan uit damwanden en een bodem die langs de kant al diep is. Waterplanten kunnen zich niet of amper ontwikkelen en daardoor zijn de paai- en opgroeimogelijkheden voor vissen beperkt.

Het waterschap legt nu ondiepe zones van ongeveer vier meter langs de kant aan, met een waterdiepte die varieert tot één meter. Het licht kan tot op de bodem doordringen en dat is gunstig voor de ontwikkeling van waterplanten. Hierdoor komt er niet alleen meer ruimte voor vissen om te paren en op te groeien, maar is er ook leefgebied voor allerlei andere diertjes. Bij een aantal andere wateren heeft Hunze en Aa’s met dezelfde ingreep al positieve resultaten behaald.

Openingen in damwand
Verder wordt er een aantal openingen gemaakt in de huidige damwand. Dat maakt de uitwisseling van water, dieren en planten tussen de natuurvriendelijke oever en het kanaal mogelijk. Zo kunnen vissen naar binnen zwemmen. De oever wordt op deze plekken bekleed met stortsteen, om erosie achter de gaten te voorkomen.

MEER INFORMATIE
Toelichting op project 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?