secundair logo knw 1

De ondertekenaars van het convenant dat de hoeveelheid medicijnresten in buitenwater moet verminderen.

Achttien partijen uit het noorden van het land, waaronder een aantal waterschappen en drinkwaterbedrijven, slaan de handen ineen om de hoeveelheid medicijnresten in oppervlaktewater te verminderen. Daartoe richtten ze deze week het Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten op. 

Vanuit de eigen rol en deskundigheid zet elke partij zich in om de vervuiling van het water door medicijnresten zo veel mogelijk te beperken. Dat gebeurt door bijvoorbeeld voorlichting, inzameling van overgebleven medicijnen, verdere ontwikkeling van leefstijlgeneeskunde en non-farmaceutische behandelingen en duurzame zuivering.

De partijen uit de watersector richten zich hierbij vooral op het zuiveren van afvalwater. Medicijnresten vormen daarbij volgens Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta), een van de partners in het netwerk, een ‘wicked problem’. Dat neemt toe als gevolg van de vergrijzing.

Bewustwording
Hoewel er binnen het werkgebied van WDODelta relatief weinig medicijnresten in het water voorkomen, beschouwt het waterschap dit toch onwenselijk. Het wil met name bijdragen met kennis over de effecten van medicijnresten in rivieren, kanalen en sloten en in het rioolwater.

Bewustwording bij patiënten en artsen bijvoorbeeld kan volgens WDODelta voorkomen dat geneesmiddelen in het riool belanden. Het waterschap baseert zich op eerdere proeven met het Deventer ziekenhuis en met huisartsen en apotheken in Meppel.

Ook de ontwikkeling van meer duurzame technieken om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen is voor de waterschappen interessant, omdat dit veel energie en grondstoffen kost.

Convenant
De samenwerking is deze week tijdens het congres ‘Zorg(en) om water’ in het Drentse Zeegse bezegeld met een convenant. Daarin beloven de partijen samen te werken aan vermindering van medicijnresten in afvalwater en bij te dragen aan ‘meer gezonde jaren’ in Noord-Nederland.

Het Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten bestaat uit de volgende partijen: Water Alliance, Waterbedrijf Groningen, WMD Drinkwater, GGD Fryslân, Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Hunze en Aa’s, Wetterskip Fryslân, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Apotheken Vereniging, MediSchoon, Wetsus, Hogeschool Van Hall Larenstein, WLN, NOM, Gemeente Groningen, Centre of Expertise Water Technology en Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANN).

 

MEER INFORMATIE
Verslag congres Zorg(en) om water

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John