In het oosten van het land is er nog altijd een flink neerslagtekort, waardoor op de meeste plekken de grondwaterstanden zeer laag zijn. Volgens Waterschap Vechtstromen is voor herstel van de grondwaterstanden de komende vijf maanden erg veel neerslag nodig. Ook Waterschap Rijn en IJssel vreest anders in het voorjaar weer met een probleem te zitten.

Waterschap Vechtstromen maakt zich zorgen over de situatie in het eigen gebied (Twente, Vechtdal en Zuidoost-Drenthe), zeker omdat het maar niet echt wil gaan regenen. Bij twee weerstations wordt op het ogenblik een neerslagtekort gemeten dat ruim boven het niveau van de 5 procent droogste jaren ligt. De grondwaterstanden staan door de droogte dan ook erg laag voor de tijd van het jaar, zowel in natuur- als landbouwgebied.

Vechtstromen: erg veel neerslag nodig
De huidige regenval is lang niet voldoende voor het herstel van de grondwaterstanden, laat Waterschap Vechtstromen weten in een update op de eigen site. Hierbij speelt mee dat in het overgrote deel van het werkgebied geen water kan worden aangevoerd. “Er is nog steeds erg veel neerslag nodig om het voorjaar in te kunnen gaan met normale grondwaterstanden.” Ook hoopt het waterschap op een nat voorjaar.

Om regenwater zo goed mogelijk vast te houden, staan de stuwen op de meeste plekken momenteel nog op zomerpeil. “De bodem, de spons waarin het water wordt opgeslagen, proberen we met elke neerslag aan te vullen maar dan moet er wel neerslag vallen. We hopen dan ook dat er de aankomende vijf maanden voldoende neerslag valt om dit te bewerkstelligen.”

Rijn en IJssel: nog steeds erg droog
Ook in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel (Oost-Gelderland, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe) is het nog steeds erg droog. Het waterschap geeft in een actueel droogte-overzicht een aantal cijfers: het neerslagtekort is 354 millimeter (bijna net zo hoog als in 2018), er viel 37 millimeter neerslag in oktober (veel minder dan normaal) en 58 procent van de beken stromen niet. De grondwaterstanden staan vrijwel overal veel lager dan normaal.

Juist nu zou de periode van regenoverschot moeten ingaan, vertelt beleidsadviseur Jan Polman van Waterschap Rijn en IJssel in een artikel van dagblad De Gelderlander over de droogte in de Achterhoek en de Liemers. “Als dat niet snel bijtrekt, zitten we in het voorjaar wéér met een probleem.” Hij hoopt op “maanden van aanhoudende miezerregen”, waarbij water langzaam in de bodem kan sijpelen. Ook een dikke pak sneeuw is welkom.

Het waterschap werkt al jarenlang aan oplossingen in de strijd tegen droogte, waardoor onder meer water langer wordt vastgehouden. Het gaat vooral om kleine aanpassingen en dat moet volgens Polman anders. “Maar we moeten ook zo eerlijk zijn om te zeggen dat we ondanks de maatregelen droogte niet kunnen stoppen.” 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!