secundair logo knw 1

Een stuw in de Achterhoek I foto: Jolien Braakman via Pixabay

In het oosten van het land is er nog altijd een flink neerslagtekort, waardoor op de meeste plekken de grondwaterstanden zeer laag zijn. Volgens Waterschap Vechtstromen is voor herstel van de grondwaterstanden de komende vijf maanden erg veel neerslag nodig. Ook Waterschap Rijn en IJssel vreest anders in het voorjaar weer met een probleem te zitten.

Waterschap Vechtstromen maakt zich zorgen over de situatie in het eigen gebied (Twente, Vechtdal en Zuidoost-Drenthe), zeker omdat het maar niet echt wil gaan regenen. Bij twee weerstations wordt op het ogenblik een neerslagtekort gemeten dat ruim boven het niveau van de 5 procent droogste jaren ligt. De grondwaterstanden staan door de droogte dan ook erg laag voor de tijd van het jaar, zowel in natuur- als landbouwgebied.

Vechtstromen: erg veel neerslag nodig
De huidige regenval is lang niet voldoende voor het herstel van de grondwaterstanden, laat Waterschap Vechtstromen weten in een update op de eigen site. Hierbij speelt mee dat in het overgrote deel van het werkgebied geen water kan worden aangevoerd. “Er is nog steeds erg veel neerslag nodig om het voorjaar in te kunnen gaan met normale grondwaterstanden.” Ook hoopt het waterschap op een nat voorjaar.

Om regenwater zo goed mogelijk vast te houden, staan de stuwen op de meeste plekken momenteel nog op zomerpeil. “De bodem, de spons waarin het water wordt opgeslagen, proberen we met elke neerslag aan te vullen maar dan moet er wel neerslag vallen. We hopen dan ook dat er de aankomende vijf maanden voldoende neerslag valt om dit te bewerkstelligen.”

Rijn en IJssel: nog steeds erg droog
Ook in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel (Oost-Gelderland, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe) is het nog steeds erg droog. Het waterschap geeft in een actueel droogte-overzicht een aantal cijfers: het neerslagtekort is 354 millimeter (bijna net zo hoog als in 2018), er viel 37 millimeter neerslag in oktober (veel minder dan normaal) en 58 procent van de beken stromen niet. De grondwaterstanden staan vrijwel overal veel lager dan normaal.

Juist nu zou de periode van regenoverschot moeten ingaan, vertelt beleidsadviseur Jan Polman van Waterschap Rijn en IJssel in een artikel van dagblad De Gelderlander over de droogte in de Achterhoek en de Liemers. “Als dat niet snel bijtrekt, zitten we in het voorjaar wéér met een probleem.” Hij hoopt op “maanden van aanhoudende miezerregen”, waarbij water langzaam in de bodem kan sijpelen. Ook een dikke pak sneeuw is welkom.

Het waterschap werkt al jarenlang aan oplossingen in de strijd tegen droogte, waardoor onder meer water langer wordt vastgehouden. Het gaat vooral om kleine aanpassingen en dat moet volgens Polman anders. “Maar we moeten ook zo eerlijk zijn om te zeggen dat we ondanks de maatregelen droogte niet kunnen stoppen.” 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.