In het oosten van het land is er nog altijd een flink neerslagtekort, waardoor op de meeste plekken de grondwaterstanden zeer laag zijn. Volgens Waterschap Vechtstromen is voor herstel van de grondwaterstanden de komende vijf maanden erg veel neerslag nodig. Ook Waterschap Rijn en IJssel vreest anders in het voorjaar weer met een probleem te zitten.

Waterschap Vechtstromen maakt zich zorgen over de situatie in het eigen gebied (Twente, Vechtdal en Zuidoost-Drenthe), zeker omdat het maar niet echt wil gaan regenen. Bij twee weerstations wordt op het ogenblik een neerslagtekort gemeten dat ruim boven het niveau van de 5 procent droogste jaren ligt. De grondwaterstanden staan door de droogte dan ook erg laag voor de tijd van het jaar, zowel in natuur- als landbouwgebied.

Vechtstromen: erg veel neerslag nodig
De huidige regenval is lang niet voldoende voor het herstel van de grondwaterstanden, laat Waterschap Vechtstromen weten in een update op de eigen site. Hierbij speelt mee dat in het overgrote deel van het werkgebied geen water kan worden aangevoerd. “Er is nog steeds erg veel neerslag nodig om het voorjaar in te kunnen gaan met normale grondwaterstanden.” Ook hoopt het waterschap op een nat voorjaar.

Om regenwater zo goed mogelijk vast te houden, staan de stuwen op de meeste plekken momenteel nog op zomerpeil. “De bodem, de spons waarin het water wordt opgeslagen, proberen we met elke neerslag aan te vullen maar dan moet er wel neerslag vallen. We hopen dan ook dat er de aankomende vijf maanden voldoende neerslag valt om dit te bewerkstelligen.”

Rijn en IJssel: nog steeds erg droog
Ook in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel (Oost-Gelderland, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe) is het nog steeds erg droog. Het waterschap geeft in een actueel droogte-overzicht een aantal cijfers: het neerslagtekort is 354 millimeter (bijna net zo hoog als in 2018), er viel 37 millimeter neerslag in oktober (veel minder dan normaal) en 58 procent van de beken stromen niet. De grondwaterstanden staan vrijwel overal veel lager dan normaal.

Juist nu zou de periode van regenoverschot moeten ingaan, vertelt beleidsadviseur Jan Polman van Waterschap Rijn en IJssel in een artikel van dagblad De Gelderlander over de droogte in de Achterhoek en de Liemers. “Als dat niet snel bijtrekt, zitten we in het voorjaar wéér met een probleem.” Hij hoopt op “maanden van aanhoudende miezerregen”, waarbij water langzaam in de bodem kan sijpelen. Ook een dikke pak sneeuw is welkom.

Het waterschap werkt al jarenlang aan oplossingen in de strijd tegen droogte, waardoor onder meer water langer wordt vastgehouden. Het gaat vooral om kleine aanpassingen en dat moet volgens Polman anders. “Maar we moeten ook zo eerlijk zijn om te zeggen dat we ondanks de maatregelen droogte niet kunnen stoppen.” 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!