Tussen Den Helder en Texel is een nieuwe drinkwaterleiding onder het Marsdiep aangelegd. Vanwege de lengte en diepte spreekt drinkwaterbedrijf PWN van een wereldprimeur.

De boring is vandaag (16 mei) gevierd met het stromen van het eerste water. De aanzet tot de nieuwe leiding is gegeven in 2013, toen een van de twee drinkwaterleidingen van het vasteland naar Texel brak. Weliswaar kon de breuk worden gerepareerd, maar er werd wel besloten om een meer duurzame leiding onder het Marsdiep aan te leggen. PWN en aannemer LMR Drilling hebben na jaren van voorbereiding hieraan sinds midden 2016 gewerkt.

Volgens PWN gaat het om de langste en diepste waterleiding ter wereld. De leiding heeft een lengte van 4,6 kilometer en ligt op een diepte van 85 meter ten opzichte van het waterpeil, meer dan 50 meter onder de zeebodem. Door de diepe ligging is de pijplijn beschermd tegen de getijden en erosie en daarmee een duurzame oplossing.

Bij de aanleg is de techniek van horizontaal gestuurde boring toegepast. LMR Drilling boorde gelijktijdig aan twee kanten, zowel vanaf Den Helder als vanaf Texel. De mechanische boorkoppen vonden elkaar halverwege het Marsdiep. Het meest cruciale aspect tijdens de werkzaamheden was de instandhouding van de boorgang.

Binnenkort wordt gestart met het aansluiten van de leiding op het drinkwaternet van Texel. Dat moet begin 2018 zijn gerealiseerd. Het eiland is dan voor de komende zestig jaar verzekerd van drinkwater.

Meer informatie vindt u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.