secundair logo knw 1

Tussen Den Helder en Texel is een nieuwe drinkwaterleiding onder het Marsdiep aangelegd. Vanwege de lengte en diepte spreekt drinkwaterbedrijf PWN van een wereldprimeur.

De boring is vandaag (16 mei) gevierd met het stromen van het eerste water. De aanzet tot de nieuwe leiding is gegeven in 2013, toen een van de twee drinkwaterleidingen van het vasteland naar Texel brak. Weliswaar kon de breuk worden gerepareerd, maar er werd wel besloten om een meer duurzame leiding onder het Marsdiep aan te leggen. PWN en aannemer LMR Drilling hebben na jaren van voorbereiding hieraan sinds midden 2016 gewerkt.

Volgens PWN gaat het om de langste en diepste waterleiding ter wereld. De leiding heeft een lengte van 4,6 kilometer en ligt op een diepte van 85 meter ten opzichte van het waterpeil, meer dan 50 meter onder de zeebodem. Door de diepe ligging is de pijplijn beschermd tegen de getijden en erosie en daarmee een duurzame oplossing.

Bij de aanleg is de techniek van horizontaal gestuurde boring toegepast. LMR Drilling boorde gelijktijdig aan twee kanten, zowel vanaf Den Helder als vanaf Texel. De mechanische boorkoppen vonden elkaar halverwege het Marsdiep. Het meest cruciale aspect tijdens de werkzaamheden was de instandhouding van de boorgang.

Binnenkort wordt gestart met het aansluiten van de leiding op het drinkwaternet van Texel. Dat moet begin 2018 zijn gerealiseerd. Het eiland is dan voor de komende zestig jaar verzekerd van drinkwater.

Meer informatie vindt u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...