Tussen Den Helder en Texel is een nieuwe drinkwaterleiding onder het Marsdiep aangelegd. Vanwege de lengte en diepte spreekt drinkwaterbedrijf PWN van een wereldprimeur.

De boring is vandaag (16 mei) gevierd met het stromen van het eerste water. De aanzet tot de nieuwe leiding is gegeven in 2013, toen een van de twee drinkwaterleidingen van het vasteland naar Texel brak. Weliswaar kon de breuk worden gerepareerd, maar er werd wel besloten om een meer duurzame leiding onder het Marsdiep aan te leggen. PWN en aannemer LMR Drilling hebben na jaren van voorbereiding hieraan sinds midden 2016 gewerkt.

Volgens PWN gaat het om de langste en diepste waterleiding ter wereld. De leiding heeft een lengte van 4,6 kilometer en ligt op een diepte van 85 meter ten opzichte van het waterpeil, meer dan 50 meter onder de zeebodem. Door de diepe ligging is de pijplijn beschermd tegen de getijden en erosie en daarmee een duurzame oplossing.

Bij de aanleg is de techniek van horizontaal gestuurde boring toegepast. LMR Drilling boorde gelijktijdig aan twee kanten, zowel vanaf Den Helder als vanaf Texel. De mechanische boorkoppen vonden elkaar halverwege het Marsdiep. Het meest cruciale aspect tijdens de werkzaamheden was de instandhouding van de boorgang.

Binnenkort wordt gestart met het aansluiten van de leiding op het drinkwaternet van Texel. Dat moet begin 2018 zijn gerealiseerd. Het eiland is dan voor de komende zestig jaar verzekerd van drinkwater.

Meer informatie vindt u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.