0
0
0
s2sdefault

Onderzoeksinstituut Deltares heeft een tool uitgebracht die het mogelijk maakt om de schadelijkheid van toxische stoffen in beeld te brengen, in plaats van alleen hun concentratie.

In de eerste tien dagen na lancering is de tool al honderden malen gedownload door mensen uit de hele wereld, laat Jos Vink weten. Hij is expert sediment- en waterkwaliteit bij Deltares en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de gebruiksvriendelijke tool.

De concentratie van giftige stoffen als koper, nikkel, zink en lood, zegt lang niet alles over hun schadelijkheid in specifieke wateren, vertelt Vink. Die wetenschap was voor Deltares, in samenwerking met Leiden Universiteit en het RIVM, aanleiding voor de ontwikkeling van een tool waarmee de schadelijkheid locatiespecifiek kan worden berekend. De tool heeft de naam PNEC-pro gekregen (Predicted No-Effect Concentrations).

“De generieke normen voor het beschermingsniveau van water schrijven bijvoorbeeld voor dat de concentratie van koper maximaal 2,4 microgram mag zijn. Wat wij wilden weten is: welk deel van het koper zorgt voor toxiciteit, ofwel: wat is de vrije opgeloste ionactiviteit? Daarvoor moet je de samenstelling van het water weten. In een beek zit bijvoorbeeld veel opgelost organisch materiaal dat het koper bindt. Daar kan de concentratie misschien wel 15 microgram zijn voor er sprake is van schadelijkheid die de norm overschrijdt. In de Rijn daarentegen, met heel weinig organisch materiaal, is de generieke norm van 2,4 microgram eigenlijk te hoog. Ons model werkt daarom met zogeheten biobeschikbaarheid: we relateren het schadelijke effect aan de samenstelling van het water.”

De Kaderrichtlijn Water staat het gebruik van de tool toe en Nederland gebruikt het instrument inmiddels voor de rapportage van de waterkwaliteit aan de Europese Commissie. “Waterbeheerders en onderzoekers van oppervlaktewateren zien PNEC-pro echt als een landmark”, zegt Vink. “Met deze beoordelingsmethode worden er veel minder overschrijdingen in Rijkswateren geconstateerd dan wanneer de generieke normen worden gehanteerd, terwijl Brussel op het punt stond Nederland aan te spreken over die overschrijdingen. Daarnaast is de tool voor waterbeheerders belangrijk omdat ze nu weten waar beschermingsmaatregelen meer en minder urgent of effectief zijn. Dat hangt dus niet in de eerste plaats af van de concentratie.”

De recent gelanceerde PNEC-pro is een uitgebreide en geactualiseerde versie van een al eerder bestaande tool. Vink: “We hebben onder meer lood toegevoegd, dat onlangs door de Europese Commissie als prioritaire stof is aangeduid.”

De PNEC-pro is gratis te downloaden op www.pnec-pro.com.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.