secundair logo knw 1

Een betonnen sluisdeur wordt op zijn plek gehesen l Foto Provincie Groningen

Twee deuren van de Robbengatsluis in Lauwersoog zijn vervangen door nieuwe exemplaren van extreem dun, licht en sterk beton. Daarmee is Groningen naar eigen zeggen de eerste provincie ter wereld met dit duurzame alternatief voor traditionele sluisdeuren van hout of staal. Zelfs het zoute zeewater moet er de komende honderd jaar geen vat op krijgen. 

De Robbengatsluis in Lauwersoog is een zeesluis met tien sluisdeuren. De vier stormvloeddeuren zijn in 2020 al vervangen door stalen deuren, evenals de vier binnendeuren vier jaar daarvoor. Gistermorgen zijn de laatste twee houten deuren uit de uit 1969 daterende sluis, die de Lauwerszee afsloot van de Waddenzee, getakeld. 

Vervolgens werden de betonnen sluisdeuren erin gehesen. Pas als die perfect op hun plaats hangen, naar verwachting komend weekeinde, zal de sluis weer opengaan voor de scheepvaart. 

Ultrahogesterktebeton
De nieuwe sluisdeuren hebben een kern van piepschuim (polystyreen) met daaromheen een dunne laag ultrahogesterktebeton (UHSB). Hierdoor zijn ze relatief licht: bijna 20 ton voor een deur van 7,3 meter bij 5,3 meter. 

Het beton is gemaakt van een mengsel van staalvezels en speciale vulstoffen, dat het mogelijk maakt om heel dun te bouwen. Met een sterkteklasse van C200 is het vijf tot zeven keer sterker dan traditioneel beton. 

Dat is uitgetest door een kogel van 25 kilo van 22 meter hoogte op de deur te laten vallen, zegt directeur Dil Tirimanna van ingenieurs- en constructiebureau FDN Group tegen Dagblad van het Noorden. "Die boog een beetje door, maar het beton bleef heel."

Weersinvloeden
De provincies Groningen en Fryslân hebben, samen met FDN Group, zes jaar gewerkt aan de ontwikkeling en productie van een innovatief en duurzaam alternatief voor de oude sluisdeuren. De kosten, die twee keer zo hoog uitvielen als vooraf ingeschat (ongeveer een ton per deur), delen ze. 

Volgens de partijen zijn de UHSB-deuren, die zijn geproduceerd door het bedrijf Waco uit Bergen op Zoom, minimaal honderd jaar vrij van onderhoud. Een houten deur moet na ongeveer vijftig jaar vervangen worden, een stalen deur heeft elke tien tot vijftien jaar een nieuwe coating nodig tegen roesten.

"Een betonnen deur rot en roest niet", aldus de provincie in een nieuwsbericht. "Het is zeer dicht materiaal dat schadelijke stoffen tegenhoudt. Daardoor kan het goed tegen verschillende weersinvloeden, bijvoorbeeld tegen zout water uit de Waddenzee." 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Geert Henk · 6 months ago
    Interessante innnovatie.
    Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
    Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
    Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.