secundair logo knw 1

Op 10 oktober gaat de EU-Wijzer online. Deze website biedt inzicht in de verschillende Europese subsidies en programma’s op het gebied van water en klimaat.

De EU-Wijzer is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De site is vooral bedoeld voor medewerkers van overheden, . “Kennisinstellingen beschikken vaak over speciale EU-coördinatoren en de RVO biedt informatie aan het bedrijfsleven. Voor beleidsmedewerkers van overheden was er nog geen platform met informatie over Europese programma’s op het gebied van water en klimaat. Dit betekent niet dat de EU-wijzer niet interessant kan zijn voor een breder publiek,” zegt Olga Clevering, senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van IenW.

Er zijn talloze Europese programma’s en subsidiemogelijkheden op het gebied van water en klimaat, van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) tot Horizon2020 en het European Fund for Strategic Investments (EFSI). Veel van deze programma’s hebben een eigen, meestal Engelstalige website.

De EU-Wijzer biedt een Nederlandstalig overzicht en laat de overeenkomsten, verschillen en de samenhang tussen de verschillende subsidies en fondsen zien en laat zien wat er komt kijken bij het opzetten van Europese projecten. Clevering: “Ook biedt de site tips voor het indienen van aanvragen en links naar relevante sites. Verder is het mogelijk om in contact te komen met mensen binnen de Nederlandse overheid die kunnen helpen bij de aanvraag.”

Clevering en haar collega’s bij het minsterie van IenW en de RVO zijn bijna anderhalf jaar bezig geweest met het opzetten van de site. “Het was een uitdaging om de informatie op het juiste niveau, dus niet te gedetailleerd, maar ook niet al te globaal, te formuleren. We gaan nu bijna live, maar we blijven werken aan de site. Feedback van gebruikers is dan ook zeker welkom om de site ook na de lancering nog te optimaliseren.”

De site EU-wijzer zal te bereiken zal zijn via het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma voor Water en Klimaat (waterenklimaat.nl).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.