secundair logo knw 1

Op 10 oktober gaat de EU-Wijzer online. Deze website biedt inzicht in de verschillende Europese subsidies en programma’s op het gebied van water en klimaat.

De EU-Wijzer is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De site is vooral bedoeld voor medewerkers van overheden, . “Kennisinstellingen beschikken vaak over speciale EU-coördinatoren en de RVO biedt informatie aan het bedrijfsleven. Voor beleidsmedewerkers van overheden was er nog geen platform met informatie over Europese programma’s op het gebied van water en klimaat. Dit betekent niet dat de EU-wijzer niet interessant kan zijn voor een breder publiek,” zegt Olga Clevering, senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van IenW.

Er zijn talloze Europese programma’s en subsidiemogelijkheden op het gebied van water en klimaat, van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) tot Horizon2020 en het European Fund for Strategic Investments (EFSI). Veel van deze programma’s hebben een eigen, meestal Engelstalige website.

De EU-Wijzer biedt een Nederlandstalig overzicht en laat de overeenkomsten, verschillen en de samenhang tussen de verschillende subsidies en fondsen zien en laat zien wat er komt kijken bij het opzetten van Europese projecten. Clevering: “Ook biedt de site tips voor het indienen van aanvragen en links naar relevante sites. Verder is het mogelijk om in contact te komen met mensen binnen de Nederlandse overheid die kunnen helpen bij de aanvraag.”

Clevering en haar collega’s bij het minsterie van IenW en de RVO zijn bijna anderhalf jaar bezig geweest met het opzetten van de site. “Het was een uitdaging om de informatie op het juiste niveau, dus niet te gedetailleerd, maar ook niet al te globaal, te formuleren. We gaan nu bijna live, maar we blijven werken aan de site. Feedback van gebruikers is dan ook zeker welkom om de site ook na de lancering nog te optimaliseren.”

De site EU-wijzer zal te bereiken zal zijn via het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma voor Water en Klimaat (waterenklimaat.nl).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.