secundair logo knw 1

Op 10 oktober gaat de EU-Wijzer online. Deze website biedt inzicht in de verschillende Europese subsidies en programma’s op het gebied van water en klimaat.

De EU-Wijzer is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De site is vooral bedoeld voor medewerkers van overheden, . “Kennisinstellingen beschikken vaak over speciale EU-coördinatoren en de RVO biedt informatie aan het bedrijfsleven. Voor beleidsmedewerkers van overheden was er nog geen platform met informatie over Europese programma’s op het gebied van water en klimaat. Dit betekent niet dat de EU-wijzer niet interessant kan zijn voor een breder publiek,” zegt Olga Clevering, senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van IenW.

Er zijn talloze Europese programma’s en subsidiemogelijkheden op het gebied van water en klimaat, van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) tot Horizon2020 en het European Fund for Strategic Investments (EFSI). Veel van deze programma’s hebben een eigen, meestal Engelstalige website.

De EU-Wijzer biedt een Nederlandstalig overzicht en laat de overeenkomsten, verschillen en de samenhang tussen de verschillende subsidies en fondsen zien en laat zien wat er komt kijken bij het opzetten van Europese projecten. Clevering: “Ook biedt de site tips voor het indienen van aanvragen en links naar relevante sites. Verder is het mogelijk om in contact te komen met mensen binnen de Nederlandse overheid die kunnen helpen bij de aanvraag.”

Clevering en haar collega’s bij het minsterie van IenW en de RVO zijn bijna anderhalf jaar bezig geweest met het opzetten van de site. “Het was een uitdaging om de informatie op het juiste niveau, dus niet te gedetailleerd, maar ook niet al te globaal, te formuleren. We gaan nu bijna live, maar we blijven werken aan de site. Feedback van gebruikers is dan ook zeker welkom om de site ook na de lancering nog te optimaliseren.”

De site EU-wijzer zal te bereiken zal zijn via het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma voor Water en Klimaat (waterenklimaat.nl).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.